Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Еманюел Макрон обявява мерки в отговор на протестите

| обновено на 10.12.18 в 19:14
Президентът прие в Елисейския дворец представители на синдикатите, работодателите и местните власти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон ще направи официално изявление след около 2 часа. Очаква се той да съобщи извънредни мерки за облекчаване на живота на французите на фона на ожесточените протести=

Президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред момента на истината днес, пишат френските вестници, защото ако не успее да отговори адекватно на гнева на протестиращите втората по големина икономика в еврозоната ще навлезе в опасен период на политическа нестабилност.

Макрон се срещна днес с представители на профсъюзите и работодателите, а по-късно тази вечер - към 21,00 ч българско време, се очаква да направи обръщение към нацията. Още вчера обаче от правителството предупредиха французите да не очакват повишаване на минималната работна заплата.

"Президентът трябва да обедини нацията", заяви днес икономическият министър Брюно льо Мер. Според него дълбока е пропастта между онези французи, които смятат, че глобализацията им е от полза, и другите - онези, които едва свързват двата края и смятат глобализацията за заплаха.


Представителите на профсъюзите, местните власти и ръководителите на предприятия ще научиха първи подготвяните социалните мерки от президента Макрон на започналата среща в Елисейския дворец. Само един от основните френски синдикати е отказал да прати свой представител, определяйки действията на Макрон като "комуникационен план".

Според предварителните коментари мерките могат да включват повишаване на минималната социална пенсия, извънредни премии  за служители с ниски доходи и високи данъци, както и премии за мобилност за пътуващите с кола до работното си място. Министърът на труда вече изключи повишаване на минималната работна заплата.

Междувременно Френската национална банка потвърди, че протестите са довели до спад в растежа за последното тримесечие - 0,2% вместо прогнозираните 0,4%, като са засегнати повечето сектори на икономиката.

Напрежението обаче не утихва - френските ученици се организират за масови блокади на лицеите утре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44