Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дигиталното образование - учене като преживяване в ОУ "Ал. Г. Коджакафалията"

Тук популярната компютърна игра Майнкрафт е учебна дисциплина

| обновено на 18.12.18 в 08:54

Дигиталното образование е сред приоритетите в страните от Европейския съюз. То предоставя интерактивно обучение, чрез което в децата се създават умения, които по късно биха им помогнали както успешно да се реализират на пазара на труда, така и да използват технологиите в полза на собственото си благосъстояние и активно гражданско участие.То беше посочено и като един от приоритетите по време на Българското председателство  на ЕС.

Добрият пример за въвеждането и прилагането на това образование е най – новото основно бургаско училище  - „Александър Георгиев Коджакафалията“. Тук децата учат във високотехнологична среда, проектирана специално за тяхното усъвършенстване. Таблетите и лаптопите са оборудвани с електронни учебници и образователни приложения. Учениците могат да споделят работата си с устройството на учителя и с останалите в класа, както и на електронната дъска. Те се научават да създават собствени дигитални продукти - приложения, игри, видеоклипове и електронна музика. Като учебна дисциплина тук е въведена популярната компютърна игра Майнкрафт, разказа учителят по информационни технологии Таня Сребрева:

„ Играта е част от ежедневието на днешните деца, още повече че Майнкрафт е една от любимите им игри и набира най – голяма популярност. И за това ние решихме да провокираме техния интерес точно по този начин, като обърнем процеса. И от развлечение те да използват играта с образователни цели. Майнкрафт интегрира в себе си програмиране, което е заложено в учебния процес.“

повече може да чуете в звуковия файл:

Така се печели и задържа вниманието и се провокира интереса на "дигиталните деца" на 21 век към образователния процес, добави учителят. Методът се използва като междупредметна връзка между история, математика, информатика, български език, природните науки.

Децата са били разделени на екипи и са работили в продължение на месец за да пресъздадат Акропола като компютърна реалност чрез играта Майнкрафт. В основата на работата е проектно базираното обучение.

"Не е много трудно! Разделихме се на 6 – 7 групи от по няколко ученици. Нашата избра да направи Пинакотеката, това е художествена галерия. Разгледахме Акропола - как са разпределени сградите, трябваше да изчислим разстоянието, да ги разположим правилно и чрез Майнкрафт всеки създаде сградата си!“ – казва шестокласничката Дориана.

повече може да чуете в звуковия файл:


Иновациите в ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” не се изчерпват само с технологиите. Децата прекарват значителна част от времето си “офлайн”. Те участват в ангажиращи часове, в които провеждат дискусии, разработват проекти, правят научни експерименти, разказа директорът на училището Михаил Ненов:

„Всъщност една от най – силните страни на дигиталното учене е, че технологиите ни помагат да разширим границите на класната стая. Учениците могат във всеки един момент, независимо къде са - в къщи, до като са на екскурзия, къде ли не, биха могли да общуват по между си и със своите учители. Така ученето се превръща в едно преживяване, което не свършва със звънеца и с напускането на училище, то става начин на живот! “

интервю с Михаил Ненов може да чуете в звуковия файл:

За успехите си в дигиталното образование ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" получи почетен плакет и беше обявено за "Дигитален посланик на Българското председателство на Съвета на ЕС". Освен това училището е и Microsoft Showcase School, званието беше дадено от технологичния гигант, заради приноса на учебното заведение в разработването на иновативни методи на преподаване, в които се прилагат съвременни дигитални технологии. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подписка за връщане на пътя към т. нар. "Доган сарай" започна на днешния протест

Над 200 души се включиха на днешния протест в Бургас. Освен исканата оставка на правителството, на него започна подписка общината да си върне пътя към т. нар. „Доганови сараи“. С искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев беше и днешния протест в Бургас, на който присъстваха главно млади хора. „ Оставка..

публикувано на 14.07.20 в 19:42

Приморско разположи метеорологична станция на нос Кюприя

Разположихме метеорологична станция на нос Кюприя в  Приморско, която генерира данни в реално време. Съвсем скоро ще монтираме втора такава и в  Китен, съобщи кметът Димитър Германов на личната си страница във фейсбук. На официалния сайт на общината създадохме бутон, чрез който има директна връзка към платформата..

публикувано на 14.07.20 в 18:45

Отменено е участието на американския миноносец „PORTER” в "Бриз 2020"

На петия ден  от националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020” започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, напуснаха Пункта за базиране Бургас, Пристанище..

публикувано на 14.07.20 в 16:52

От Съюза на слепите в Бургас искат всичките му членове да пътуват в градския транспорт с намаление

Членове на Съюза на слепите в Бургас, които попадат в трета група, да могат да пътуват с намаление в градския транспорт, предлагат от организацията им. Това не са много хора, обясни председателят Бинка Монева: Третите групи са  хората със зрителни увреждания, които са от 50% до 70% вкл..Преди години, когато започна този начин на обслужване, искаха..

публикувано на 14.07.20 в 16:27

Реорганизация на движението на входа на Поморие

От 14-ти  до 17 ти юли 2020 г. и от 20-ти  до 24 -ти юли 2020 г.  входът и изходът за  Поморие към и от областните градове Варна и Бургас, както и към и от съставните селища на община Поморие, ще се осъществява от кръговото кръстовище на пътя Бургас – Поморие (до бензиностанция „ДЕГА“). В горепосочения период пътят от Поморие към с. Каменар ще бъде..

публикувано на 14.07.20 в 16:20

"Булевард Демокрация" на 14-ти юли

Интересен е днешният вторник и никак не е скучен. След изявлението на американското посолство и визитата на Херо Мустафа в Министерски съвет, днес прокуратурата отвръща на удара. Представиха записи на Васил Божков, от които става ясно, че именно той стои зад протестите. Това той не скри и от хилядите си последователи в социалната мрежа, където показва..

публикувано на 14.07.20 в 14:39

Бургазлии протестираха с искане за оставка на правителството и главния прокурор (СНИМКИ)

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина.  С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната и посочиха, че искат..

публикувано на 13.07.20 в 19:37