Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е - внимавайте кой ще влезе в дома ви

Днес е Игнажден - денят, в който православната църква почита паметта на свети Игнатий.

Свещеномъченик Игнатий Богоносец бил ученик на свети Йоан Богослов. Той става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието впоследствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Осъден е на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според народните вярвания на Игнажден започват коледните празници, защото се смята, че на този ден започват родилните мъки на Божията майка.
Поверията, свързани с Игнажден са много. На 20 декември според народните поверия започва Новата година. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо. Празникът се нарича още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. На този ден Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка.
На Игнажден се месят колачета за всеки член от семейството. Първата щипка от тестото се суши за цяр. Старите българи са вярвали, че помага при болки в стомаха и бодежи в сърдечната област. С втората се прави кръст над вратата. Жените пазят квас – от 19 декември до Василовден. Квасът се суши на вятър, а после с него се лекуват всякакви болести. С хляб, замесен с този квас, жените привличат мъжете си, а момите – младежите.

На Игнажден се коли прасето, но трапезата е постна. На този ден се измитат саждите от комина и заедно с метлата се изхвърлят навън, за да няма бълхи през лятото, или се изсипват във водата, за да се отнесе всичко лошо и „да върви като по вода“ напред през годината.

Който излезе от къщата на Игнажден, в никакъв случай не трябва да се връща с празни ръце. Жените раздават питки из махалата и по съседи за здравето на всички домашни животни. Рано сутрин родителите мерят децата или ги „повдигат“ за ушите, за да растат по-бързо. Пак със същата цел бабата или най-възрастната жена в дома сурвакат децата под завивката още докато спят.

Добре е жените да режат плат, да кроят дреха. За да стоят кокошките в къщата и да не се губят, заграждат ги накуп с червен пояс или въже и ги захранват с варена царевица.

На празничната вечеря стопанинът разчупва обредна пита. У когото остане по-голямото парче от питата, у него ще е късметът. Готвят се сарми. Варят се заедно жито и царевица, за да има берекет.

Домакинята избира за всеки член от семейството по два ореха, оставя ги в паница, изработена от пръст, да стоят до Бъдни вечер, когато по тях се гадае за здраве и късмет.

Важен празничен ритуал е чакането на полазник. Ако това е добър човек, с добри мисли, добро здраве, щедра ръка и късмет, очаква се да ги предаде и на дома, в който влиза.

Българинът от стари времена е вярвал в добрата и лошата среща, в добрите и лошите очи, в доброто и лошото време, в които всяка мисъл, наричане, благословия могат да се сбъднат.

Имен ден днес празнуват: Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.

Поверията на Игнажден:

- Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

- Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.

- Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.

- Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.

Публикувано във факти.бг:

- Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

- Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.

- Не се иска и не се дава нищо назаем.

- Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.

- Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Поморие прие актуализация на бюджета

С 15 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Общински съвет – Поморие прие актуализацията на бюджета, внесена с докладна записка от кмета Иван Алексиев. Предложението беше направено на база изготвения касов отчет за изпълнение на Бюджета към 31.07.2024 г. и обстоен анализ на събираемостта на приходите и извършените разходи. За втори път е внесено..

обновено на 15.08.24 в 17:09

Много ниски добиви на слънчоглед в Ямболско

Изключително ниски добиви при реколтата от слънчоглед отчитат земеделските стопани в Ямболско. Високите температури и липсата на вода за напояване са причина прибирането на маслодайната култура да започне с месец по - рано от обичайното. Земеделските производители в областта определят състоянието на слънчогледа като трагично. Председателят  на..

публикувано на 15.08.24 в 15:47

В края на септември ще има кафяви кофи за био отпадъци и в кв. „Възраждане“

Община Бургас започна поредица от информационни срещи с домоуправители и заинтересовани лица, посветени на разделното събиране на биоразградимите отпадъци. Първата среща бе с жители на квартал „Възраждане“, където в края на септември и началото на октомври предстои да бъдат поставени специализирани кафяви кофи за подобен род смет. Гражданите бяха..

публикувано на 15.08.24 в 14:34

Гори Бармук баир в Сливен (ОБНОВЕНА)

Пет пожарни автомобила участват в гасенето на пожара, който възникна този следобед близо до къщите в квартал “Комлука” в Сливен. “Две от пожарните коли са разположени близо до къщите, за които към момента опасност няма”. Това съобщи комисар Денчо Чомаков - директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на..

публикувано на 15.08.24 в 14:04

Несебър празнува на Голяма Богородица

Чудотворната икона на Божията майка мина по улиците на Стария Несебър за благословение на миряните. Литийното шествие бе водено от сливенския митрополит Арсений. Така бе дадено началото на тридневната празнична програма в града. „Тържествено отбелязваме един от най-важните християнски празници –Успение Богородично ведно с Празника на..

публикувано на 15.08.24 в 11:42

Студенти от Париж изготвиха проекти за пет сгради в община Царево

Студентите от пети курс във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“, Париж, Франция с преподавател арх. Цвета Сурчева изготвиха безвъзмездно архитектурни проекти за пет сгради на територията на община Царево. Тя преподава по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради.  Тези проекти участват в..

обновено на 15.08.24 в 10:38

Студентският кампус в Бургас ще струва 83 млн, търсят изпълнител

Община Бургас пусна обществена поръчка за строителството на Студенски кампус в района на 5-и км. между к-с „Изгрев“ и северния обход на града. Прогнозната стойност на високотехнологичния проект е 83,7 млн. лева с ДДС, а срокът за подаване на оферти е до 23 септември. Студенският град, който ще се обособи в разширението на строителните граници на..

публикувано на 15.08.24 в 09:20