Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единна рамка за европейския пазар на труда

| обновено на 02.01.19 в 09:41

Евродепутатите одобриха да започнат преговори с държавите - членки на съюза, относно текст на директива, уреждаща условията на труд, включително работното време и изпитателния срок. Какво предвиждат още новите условия, доволни ли са работещите и каква е нагласата  на работодателите, спрямо техните служители според данните на един от регионалните синдикати. 

Новите правила за страните в Европейския съюз ще гарантират, че всички нови служители, включително тези, работещи на нестандартни договори, трябва да получават подробна информация за своите отговорности и условия на труд. Предизвикателствата и за бизнеса, са свързани с новите технологии и цифровизацията, които създават тези форми на заетост, и в същото време подлагат на изпитание пазара на труда.

Работодателите могат да направят повече по отношение на условията на труд, коментират хората, а други са доволни от своята работа.  
"- Добри са условията на труд, да. Повече бонуси трябва да има, повече отпуски.
- Доволни сме, а по отношение на цифровизацията, работодателите инвестират. Доволни сме от условията на труд, но могат да дават повече пари, както и да зачитат труда на работника.
- Работодателите, специално за условия на труд инвестират, но става въпрос само за около 20%. В повечето случаи не ги осигуряват тези условия на труд, дори и не спазват работното време. Това не е само в частния сектор, а и в държавния. Работодателите в повечето случаи са и традиционалисти, техниката е амортизирана. А аз също не съм доволен, условията на труд стават с всяка изминала година все по-зле"
, споделят хората

Бизнесът в България, като че ли не е готов да влага средства за подобряване условията на труд. Това показват нашите данни, каза Здравко Тошков – председател на регионалната структура на КНСБ в Бургас:

"Тревожно е това, че бизнесът трудно инвестира в подобряване условията на работните места, във въвеждане на новости, свързани с цифровизацията, с дигитализация. Явно, че на тях тази тема - подобряване условията на труд е трудна. Не знам дали си дават сметка, че инвестициите за подобряване на трудовите условия трябва да се направят. Трябва да бъдат в крак с въвеждането на дигитализацията, която ще струва също пари, но пък ще елиминира субективния фактор наречен човек. В тази връзка КНСБ иска законодателство, което да регламентира ролята на новите технологии и човешкия фактор на пазара на труда. Тези прави норми трябва да гарантират, че човекът няма да бъде изместен от технологиите. Нашият трудов пазар, самият трудов пазар е най-застрашен именно от въвеждането на новите технологии. Според индекса на дигиталната икономика на ЕС, България и регионът като цяло, в това число и Гърция, Хърватска и Румъния заемат едно от последните места", каза той.

Това води след себе си и друг въпрос, посочи още Тошков

„Дали машината може да замести заетите в редица области? Сред най-рискови се очертават тези в сферата на услугите, данъчните консултации, продажбите, търговията, превозите и строителството. Тук трябва да споменем и това, че има работещи в сферата на образованието, науката, социалните и здравни грижи, които няма как тяхната дейност да бъде сменена от роботи. Бройката на работещи обаче ще се свива, дори има вече в Европа и Азия цели поточни линии с роботизирана система, при това с високо качество на продукцията. Дали ще имат възможност да инвестират или самите технологии ще ги принудят,  защото няма да могат да оцелеят в конкуренцията", смята още Здравко Тошков. 

Освен това новата директива установява всеобщ минимум от социални права в Европа и това е голямата новина. Защото тези права могат да бъдат смятани за единна рамка за европейски пазар на труда. 

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
От днес

Лятна автобусна линия вече свързва "Меден рудник" с Крайморие

Лятна автобусна линия свързва от днес  жилищен комплекс "Меден рудник" с квартал Крайморие, съобщи "Бургасбус". Автобус 17А се обслужва само в събота и неделя. Маршрутът му от "Меден рудник" е: ул. “Въстаническа” – бул. “Захари Стоянов” – ул. „”Александър Георгиев Коджакафалията” – ул. “Петрова нива” – ул. “Апостол Войвода” – бул. “Захари Стоянов”..

публикувано на 13.07.24 в 11:37

Катастрофа край Крайморие, осем са ранените (ОБНОВЕНА)

Осем са пострадалите откарани в “Шокова зала” към УМБАЛ - Бургас в резултат на катастрофата, възникнала по пътя Созопол - Бургас, непосредствено след пътен възел “Крайморие”, съобщиха от полицията. Пътният инцидент е възникнал около 19.45 ч. При неустановени до момента причини се е стигнало до сблъсък между микробус “Мерцедес” , управляван от 41..

публикувано на 12.07.24 в 21:05
Снимката  илюстративна

Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА)

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители В утрешния ден в потушаването ще се включат военни и тежка верижна техника. Над 1000 декара сухи треви и храсти..

публикувано на 12.07.24 в 20:47

В Болярово продължава жътвата на пшеницата

Жътвената кампания в Община Болярово при ечемика е приключила при среден добив 520 кг от декар, съобщиха от администрацията. Жътвата на пшеницата продължава. Пожънати са 65 000 декара, при среден добив 520 кг/декар. Неприбраната реколта от пшеница е 10 %. От засятата рапица в регион Болярово -18 083 декара са пожънати 12 000, при среден добив 220..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение за изграждането на етажен паркинг

Три терена във „Възраждане“ събират най-голямо одобрение в анкетата на Община Бургас за изграждането на етажни паркинги там. В допитването са участвали 1686 души, близо 11 % от регистрираните по настоящ адрес лица в жилищния комплекс към 2024 г. Проучването е направено чрез лични интервюта и онлайн разпространена анкетна форма.  От..

публикувано на 12.07.24 в 16:28

Напредва ремонтът на Дюлинския проход

Напредва основният ремонт на 34 км от път III-906 през Дюлинския проход. Реконструкцията на участъка от Старо Оряхово до Гюльовца стартира в средата на месец май т. г. Пътната отсечка е важна за Черноморието, защото свързва области Варна и Бургас и е алтернативен маршрут на Обзорския и Айтоския проход. В момента на обекта се извършват земни работи,..

публикувано на 12.07.24 в 16:22

„Напоителни системи“ разработи е-Регистър на поливните площи

„Напоителни системи“ разработи първия електронен Регистър на поливните площи в България. Той създава възможност за бърз и лесен достъп до справка за услуга, извършвана от Дружеството. С него ще се поддържа дигитализирана база данни за размера на площите за поливане и водоизточника, чрез който се осигуряват водните маси. Регистърът е съобразен с..

публикувано на 12.07.24 в 15:50