Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единна рамка за европейския пазар на труда

| обновено на 02.01.19 в 09:41

Евродепутатите одобриха да започнат преговори с държавите - членки на съюза, относно текст на директива, уреждаща условията на труд, включително работното време и изпитателния срок. Какво предвиждат още новите условия, доволни ли са работещите и каква е нагласата  на работодателите, спрямо техните служители според данните на един от регионалните синдикати. 

Новите правила за страните в Европейския съюз ще гарантират, че всички нови служители, включително тези, работещи на нестандартни договори, трябва да получават подробна информация за своите отговорности и условия на труд. Предизвикателствата и за бизнеса, са свързани с новите технологии и цифровизацията, които създават тези форми на заетост, и в същото време подлагат на изпитание пазара на труда.

Работодателите могат да направят повече по отношение на условията на труд, коментират хората, а други са доволни от своята работа.  
"- Добри са условията на труд, да. Повече бонуси трябва да има, повече отпуски.
- Доволни сме, а по отношение на цифровизацията, работодателите инвестират. Доволни сме от условията на труд, но могат да дават повече пари, както и да зачитат труда на работника.
- Работодателите, специално за условия на труд инвестират, но става въпрос само за около 20%. В повечето случаи не ги осигуряват тези условия на труд, дори и не спазват работното време. Това не е само в частния сектор, а и в държавния. Работодателите в повечето случаи са и традиционалисти, техниката е амортизирана. А аз също не съм доволен, условията на труд стават с всяка изминала година все по-зле"
, споделят хората

Бизнесът в България, като че ли не е готов да влага средства за подобряване условията на труд. Това показват нашите данни, каза Здравко Тошков – председател на регионалната структура на КНСБ в Бургас:

"Тревожно е това, че бизнесът трудно инвестира в подобряване условията на работните места, във въвеждане на новости, свързани с цифровизацията, с дигитализация. Явно, че на тях тази тема - подобряване условията на труд е трудна. Не знам дали си дават сметка, че инвестициите за подобряване на трудовите условия трябва да се направят. Трябва да бъдат в крак с въвеждането на дигитализацията, която ще струва също пари, но пък ще елиминира субективния фактор наречен човек. В тази връзка КНСБ иска законодателство, което да регламентира ролята на новите технологии и човешкия фактор на пазара на труда. Тези прави норми трябва да гарантират, че човекът няма да бъде изместен от технологиите. Нашият трудов пазар, самият трудов пазар е най-застрашен именно от въвеждането на новите технологии. Според индекса на дигиталната икономика на ЕС, България и регионът като цяло, в това число и Гърция, Хърватска и Румъния заемат едно от последните места", каза той.

Това води след себе си и друг въпрос, посочи още Тошков

„Дали машината може да замести заетите в редица области? Сред най-рискови се очертават тези в сферата на услугите, данъчните консултации, продажбите, търговията, превозите и строителството. Тук трябва да споменем и това, че има работещи в сферата на образованието, науката, социалните и здравни грижи, които няма как тяхната дейност да бъде сменена от роботи. Бройката на работещи обаче ще се свива, дори има вече в Европа и Азия цели поточни линии с роботизирана система, при това с високо качество на продукцията. Дали ще имат възможност да инвестират или самите технологии ще ги принудят,  защото няма да могат да оцелеят в конкуренцията", смята още Здравко Тошков. 

Освен това новата директива установява всеобщ минимум от социални права в Европа и това е голямата новина. Защото тези права могат да бъдат смятани за единна рамка за европейски пазар на труда. 

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21