Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече българи предпочитат Алпите за ски туризъм

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixabay.com/ sgenov

Все повече българи предпочитат да посетят Алпите за ски туризъм, вместо българските зимни курорти.  Според скиори, има значителна разлика както в цените, така и в условията. От 10 години Пелагия Черакчиева и семейството й посещават южен Тирол в областта на Доломитите.

„Привлича ни съотношението между цена и условия за ски, които предоставя този район на Австрия. Намира се на границата с Италия и възможностите за обхождане на ски района е много голяма.“

Австрийските и италиански Алпи предлагат и възможност за кулинарен и културен туризъм.

„В България един скиор като се спусне от планината се налага да чака около 20-30 мин., за да се качи на лифта. Ски картите са доста скъпи като цена, а възможността да я използваме е около 50 %. В Австрия и Италия този проблем го няма."

 Друга разлика има в цените на предлаганите туристически продукти. Тук отново везните натежат към ски пистите в Алпите.

„Цените по заведенията на самите писти в Австрия и Италия са същите, каквито са в селищата и в курортните райони. В България мисля, че нашите ресторантьори малко надскачат себе си по отношение на цените.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слънчев бряг

Хотелиер за сметките за ток: Ако ЕК каже "не" на компенсациите, твърдо протести!

"Сега трябва да чакаме. Това чакане за нас е много неприятно, защото вече плащаме тези сметки и се чудим защо трябва да ги плащаме сега." Това обясни пред БНР Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, във връзка с временно замразения протест срещу високите цени на тока в очакване на..

публикувано на 27.08.24 в 12:24

Преразпределят средства от целевата субсидия за капиталови разходи на Община Бургас

Налага се преразпределение на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през тази година. Причината е, че някои от обектите в Община Бургас не могат да бъдат завършени до края на годината, а ако не бъдат усвоени отпуснатите средства ще трябва да се връщат на държавата. Затова едни средства ще бъдат намалени и прехвърлени към други..

публикувано на 27.08.24 в 10:54

НСИ: България е водеща дестинация за туризъм сред българите

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г., сочат новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт. 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация или дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а..

публикувано на 26.08.24 в 17:22

Министърът на туризма връчи удостоверения за категоризация на 47 обекта

Министърът на туризма Евтим Милошев връчи удостоверения за категоризация на 47 туристически обекта в Бургаска област. От министерството информират, че  това са  места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в Бургас, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. „С тези удостоверения, не само сертифицираме високото качество на туристическите обекти,..

публикувано на 26.08.24 в 12:46

Разногласия на туроператорите за Гаранционния фонд

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива за..

публикувано на 26.08.24 в 12:37

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона. Градът  е домакин на Черноморски форум 2024, съобщават от общината. Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в един от най-бързо развиващите се курорти – Приморско. Събитието ще се проведе на 6 септември 2024 г. от 19 ч. в центъра на..

публикувано на 26.08.24 в 12:27

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

обновено на 23.08.24 в 11:07