Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерти: Паметникът "Альоша" не е опасен, въпреки множеството пукнатини

Експертна комисия извърши технически оглед на паметника "Альоша" на площад "Тройката", за да установи какво е състоянието му към този момент.

Проверката се извършва след постъпили сигнали на граждани, че по монумента и бронзовата статуя са се появили пукнатини и компрометирани участъци.

Експертите установиха по време на огледа, че по бронзовата статуя има множество пукнатини, които са се образували през годините, но паметникът не е опасен. Видима за повечето хора, минаващи по централния площад, е една дълга цепнатина в долната част на статуята на войника. Тя е заварявана преди няколко години, но на мястото са се появили следи от корозия по метала.

Комисията засне и описа какви поражения е нанесло времето по монумента. В нейния състав са включени специалисти от различни области - архитект, строителен инженер, художник и скулптор.

Паметникът "Альоша" е построен през 1952 - 1953 година. Негови автори са архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метров гранитен монумент с бронзови релефи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Установиха нови положителни проби на африканска чума при диви прасета в Ямболско

Нови положителни проби на африканска чума по свинете са регистрирани в землището на ямболското село Голямо Крушево. Четири са положителните проби регистрирани при лов на диви прасета, отстреляни на 24 януари в района на селото. Това засега е най- южното място в областта, където е констатирано огнище на заразата. Според д-р Стоян Колев от..

публикувано на 27.01.20 в 17:28
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

До края на месеца може да се променя вида на осигуряването

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите.  Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”...

публикувано на 27.01.20 в 16:27

"Булевард Демокрация" - на 27 януари

Това, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращи, не е новина. Не е новина, ако ги поналага с палки, обстрелва ги с водни оръдия или гумени куршуми. Защото жълтите жилетки само у нас са облекло за мирен протест. А, като ходиш на такъв, трябва и да си готов малко да те понабият. Без да анализирам и да заемам страна има ли..

публикувано на 27.01.20 в 14:59

16 диви прасета бяха отстреляни от ловните дружинки „Странджа“

16 диви прасета бяха отстреляни от ловните дружинки на ЛРС „Странджа“ само за почивните 25 и 26 януари, информира неговият председател Николай Вълчев. Най-много глигани – 5 броя, са убити от ловната дружинка в Крайново. С 4 трофея са се отчели в село Странджа, с 3 - в село Ситово, с 2 - в село Дъбово и с по 1 в селата Горска поляна и Шарково...

публикувано на 27.01.20 в 13:22

Отлага се прожекцията на филма за Холокоста в Бургас

Игрално-документалният филм "Кой ще напише нашата история" на продуцента Нанси Спилбърг трябваше да бъде прожектиран днес в Бургас по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Заради  обявената грипна епидемия в Бургаска област обаче, се наложи Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” да отложи прожекцията. Център „Алеф” ще..

обновено на 27.01.20 в 13:09

Учениците от Ямболска област излизат във ваканция до 5 февруари

Учениците от Ямболска област излизат във ваканция до 5 февруари. В почти всички училища броят на отсъстващите тази сутрин е бил над 25 процента.  Само за два дни броят на заболелите от остри раеспираторни заболявания е скочил драстично, уточни д-р Лиляна Генчева от Регионалната здравна инспекция в Ямбол: "На 223 заболели на 10 000 население, в..

публикувано на 27.01.20 в 12:52

Кметът на Созопол: Няма опасност от екологичен проблем

Компрометиран участък от дълбокоморското заустване е констатиран на 20 януари. Той е с дължина около 45 метра и е изхвърлен на брега на плаж Златна рибка, съобщават от Община Созопол.  На 24 януари, по инициатива на кмета Тихомир Янакиев, се проведе среща в кабинета му с представители на изпълнителя ДЗЗД „Созопол-2013” ( Главболгарстрой” АД, „ГБС..

публикувано на 27.01.20 в 12:09