Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателят на "Пукльовците" ще е лектор на Burgas Game Jam

Два дни остават до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие, в което Бургас се включва за пети път. Burgas Game Jam 2019 е част от Global Game Jam - най-мащабният образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата.

Тридневната гейм емоция е в последния уикенд на януари, като започва в петък, 25-и, от 14.00 ч., и ще завърши вечерта в неделя. Мястото е експоцентър "Флора", а записването на участниците вече започна.

Хакатонът Burgas Game Jam 2019 ще събере на едно място ентусиасти от всякакви области, които разполагат с по-малко от 48 часа и предварително неизвестни условия, за да измислят нова игра.

Работи се по обща тема, която се пази в тайна и ще бъде обявена за всички по света участници едновременно. Игрите се създават в екипи, процесът е  интензивен, като времевото ограничение е с цел да стимулира креативността.

През първия ден на хакатона ще има лекции от професионалисти на тема как се правят игри, след което трябва да се сформират екипите и започва работа.

Известни са вече и лекторите, които са изключително интересни и креативни.

Ставрос Ставру е един от създателите на "Пукльовците" - първите по рода си кооперативни образователни игри за таблети, специално предназначени за училищна среда. Тяхната основна цел е да развиват емоционалната интелигентност и социалните умения на учениците от 1-ви до 4-ти клас - емпатия, толерантност... Децата упражняват и своите умения по математика, а чрез историята на игрите повишават чувствителността си към различни екологични проблеми.

"Как създадохме "Пукльовците" - Ново поколение кооп образователни игри" е темата на лекцията на Ставрос Ставру, който е и автор на поредицата от книги "В света на хората", насочени към креативното мислене на читателите.

Той е обучител и консултант в областта на Гъвкавите подходи за разработка на софтуер, като създава и блога agify.me, в който описва своите авторски игри и техники. Ставрос Ставру е също така доктор по Информатика и носител на грамота "Джон Атанасов".

Вторият лектор е Християн Стайков, който има над 20-годишен стаж в областта на програмирането, алгоритми и разработка на игри. Той ще разкаже за мистичния Event Loop, който вероятно вече ползвате, може би дори без да предполагате.

Важна информация

Участието в Burgas Game Jam 2019 е безплатно.

За да се включите в хакатона, трябва да имате навършени 18 години или да сте с придружител родител/настойник.

Отборите ще се сформират от присъстващите на място в петък, 25 януари, регистрацията им ще продължи до 19:00 ч.

Burgas Game Jam 2019 има екологична кауза. Организаторите ще осигурят безплатно кафе, чай и филтрирана вода, но трябва да си носите своя собствена чаша, с цел намаляване на пластмасовите отпадъци.

Лекциите ще се излъчват на живо.

Запазете своето място в залата с гледка към морето тук: https://gamejam.burgaslab.org/registration

Burgas Game Jam 2019 се организира със съдействието на Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24