Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Демонтираха Часовника, поставят му нов механизъм

Повече от час продължи демонтирането на Часовника на пресечката на улиците "Александровска" и "Богориди" в Бургас. Причината за това е, че от известно време символът на морския град има повреда и стрелките му не отмерват времето, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Задвижващият механизъм е стар и морално остарял. Заради това е невъзможно той да бъде ремонтиран чрез подмяна на части или профилактика. Община Бургас взе генерално решение да бъде закупена нова задвижваща система, която да осигури възможност на Часовника да работи още дълги години.

Свалянето на Часовника беше емоционален момент за художника Кольо Кехайов, който е автор на проекта за изработване на сегашната конструкция на бургаския символ. Днес той извърши голяма част от работата по разглобяването на крепежните елементи, след като през 1993 година е бил отново в главната роля при монтажа на кутията с циферблатите.

Стефан Николов е другият човек с огромна заслуга за запазването на тази бургаска забележителност. След като години наред Часовникът е бил съхраняван на парчета в подземни помещения, той го възстановява и заедно с художника Кольо Кехайов го връщат отново на централната улица през 1993 година.

Оттогава Стефан Николов идва всеки ден, за да синхронизира работата на системата за отмерване на времето. Часовникът е ценен за Бургас и с това, че всички негови части, освен поддържащите пилони и циферблатите, са оригинални. Той е марка "Фаваж" и е закупен през 1936 година от двамата бургаски инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев, които по това време учат в Европа. Старият механизъм няма да бъде погубен, а ще отиде за съхранение в Историческия музей.

След демонтирането днес, кутията с циферблатите и стрелките ще бъде разглобена от специалисти и ще се търси подходящ механизъм, който да бъде монтиран на мястото на стария.

Очакванията на бургазлии са символът на града по-скоро да бъде върнат на обичайното място, за да продължи да отмерва времето.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Посегнаха на фонтана в Сливен

Поредна вандалска проява в Сливен. Нарушена е инфраструктурата на фонтана до сградата на общината. Извършителите са открити с помощта на системата за видеонаблюдение в района, съобщават от община Сливен. Потърсено е съдействие от полицията за залавянето им. От администрацията подчертават, че всички граждани и гости на града, които имат..

публикувано на 26.01.20 в 09:40

Ямбол с проект за компостираща инсталация

Инсталация компостиране  на биоразградими отпадъци ще бъде изградена в близост до площадката на Регионалното депо край Ямбол. Съоръжението ще струва над 3,7 милиона лева, като по-голямата част от средствата са осигурени  по  Оперативна програма „Околна среда “.  Собственият финансов принос на община Ямбол е 1 милион и 200 хиляди  лева. Очаква се..

публикувано на 26.01.20 в 09:26

Сарафово няма да има ларго засега

Улица „Брацигово“ в бургаския квартал „Сарафово“ няма да бъде изцяло пешеходна зона. Причината е, че в района има гаражи и трябва да се осигури достъпът до тях. Общински съветници внесоха докладна записка с искане улицата да се превърне изцяло в пешеходна зона.  Мотивът им е, че  "Брацигово" е една от основните отсечки, която води към плажа и през..

публикувано на 26.01.20 в 09:08

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Пореден случай на Африканска чума по свинете е регистриран при отстрел на диво животно в ямболско. Междувременно започна преброяване на прасетата в личните стопанства. Положителната проба този път е от прасе отстреляно в землището на град Стралджа, уточни д-р Стоян Колев от Агенцията по храните в Ямбол: И е обезвредено чрез загробване на мястото,..

публикувано на 25.01.20 в 18:43

Напусна ни столетникът Никола Мечев

Дядо Никола спечели сърцата на мнозина  бургазлии с активното си присъствие на общинските тържества по повод Никулден. Той присъстваше неизменно  на снимките с имениците, които прави местната администрация.През 2018 година Никола Мечев  навърши 100 година. Тогава  отиде лично при кмета Димитър Николов, за да го покани  на юбилея си.  Дядо Никола се..

публикувано на 25.01.20 в 18:25

Общината търси финансиране за улично осветление на част от ул. "Пробуда"

Да се проектира и изгради улично осветление на бургаската ул. „Пробуда“ в участъка между бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Александровска“. Идеята е на  съветниците  Живко Господинов и Чанко Мирчев. Има изготвен проект и избран изпълнител, но трябва да осигурим финансиране, обясни зам.-кметът Чанка Коралска.  В момента нямаме средства за реализирането на..

публикувано на 25.01.20 в 11:24
На този терен трябва да се изгради бъдещия крематориум

Обществено обсъждане на проекта за крематориума край Камено

Обществено обсъждане на проект за строителството на крематориум край Камено ще се проведе на 28-и януари. В момента се изготвя Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), каза Кристиян Киров, собственик на фирмата - инвеститор. Крематориумът ще бъде построен на площ от 15 дка. Част от  хората не одобряват идеята , двама души обикалят от..

публикувано на 24.01.20 в 17:01