Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджет 2019 на Община Бургас, основен акцент е образованието

| обновено на 29.01.19 в 18:07

Местният парламент одобри и прие за изпълнение предложения от Община Бургас бюджет за 2019 година. Дебатите по него продължиха около два часа. Според общинския съветник Живко Табаков това е бюджет на задълбочаване на неравенството, задлъжняването и лъжата. 

"През тази година се залага на няколко видими проекта като реконструкцията на сградата на Културния дом на Нефтохимика, библиотеката и музея на съвременното изкуство и лодкостоянката в кв. "Крайморие". В общи линии това са малко неща за този голям бюджет. Никъде обаче не видях предложение за решение на проблема с разбитите малки улици в Бургас, в комплексите, кварталите и особено в "Сарафово".

Според Чанко Мирчев от БСП проектът на бюджета на Бургас е повлиян от предстоящите избори. Той посочи като пример увеличената с близо 17 млн. лева държавна субсидия спрямо предходната година. 

"Въпреки заявката, че Бюджет 2019 г. е балансиран, ние считаме, че това е бюджет на статуквото, не даващ предложение и решение на основните проблеми на общината. Общинските съветници на БСП - Бургас няма да подкрепят този бюджет."

Кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че това е стабилен и реален бюджет, който се основава на ръст на приходите при запазване на данъчните ставки. Той заяви, че акцент номер едно за 2019 година е образованието.

"40 процента от капиталовата програма са средствата за инвестиции в образование. Досега не е имало толкова голям бюджет за образование. Освен за детските градини, за първокласниците и средните училища, тази година осигуряваме допълнителни средства и за новия медицински факултет "Проф. д-р Асен Златаров". В материалната част, в строителството всичко е приключило, комисията мина, приехме всички реконструкции в изграждането на нов корпус, а в следващите месеци очакваме допълнителното оборудване, което вече е одобрено. За финансирането на това допълнително оборудване и техника, община Бургас в гладувания днес бюджет осигури всички средства", посочи кметът Николов.

Този бюджет е антипредизборен, защото инвестициите в образование ще бъдат видими след няколко години, но те са стратегически за Бургас. Бюджетът щеше да бъде предизборен, ако средствата в него бяха наляти единствено в тротоари, площадки, градинки и асфалт", каза още в обръщението си към съветниците Димитър Николов.

 Кметът припомни, че Бургас е номер едно в страната по отношение размера на средства, отделяни за финансиране на програмата за инвитро процедури. Той очерта и другите важни приоритети в Бюджет'2019.

"Изключително важен приоритет е екологията. Това е чувствителен проблем на Бургас и ние го осъзнаваме. Заложени са допълнително средства за международна лаборатория за обследване на всички точки на мониторинг, включително и закупуването на нова техника, която да поддържа улиците в Бургас, с няколко кратно повече миене и борба с фините прахови частици в градската среда. Следващият основен приоритет са инвестициите в икономика. Община Бургас няма как да открива пряко работни места. Но ние се отнасяме с голямо внимание към всеки предприемач с искане за изграждане на довеждаща инфраструктура, а тя е скъпа и ние не пестим от тези инвестиции. Това ще доведе до откриването на нови цехове и производства. Отнасяме се с голямо внимание и към съществуващите инвеститори. Те са важни за града", заяви Николов.

Бюджетът беше приет с 41 гласа "за", 3-ма "против" и един "въздържал се".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55