Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Ямбол сезира съда за нередности при събиране на подписи за референдум

Кметът на Ямбол Георги Славов подаде сигнал в Районната прокуратура и полицията за нарушения при събирането на подписи за провеждане на местен референдум.

Събирането на подписите започна в края на миналата година от Инициативен комитет. Идеята е да се проведе референдум, на който гражданите да се произнесат дали да бъде изтеглен облигационен заем в размер на 9 млн. евро. Според кмета обаче, се извършват нарушения, тъй като не се спазват определените за събиране места и доброволци обикалят по домовете.

"Не може с недемократични методи и нарушаване на закона да се събере подписка, с която да се инициира най- демократичната форма на управление."

Според Катя Георгиева, която е в Инициативния комитет и общински съветник от БСП, нарушения няма. Междувременно на заседание на Обс беше гласуван бюджета за тази година и в него е включен заемът от 9 млн. евро. Прави ли това безпредметен референдума?

"Ако, ние съберем необходимите подписи, ОбС е длъжен да насрочи референдум и това в нито един момент няма да доведе до правен парадокс.", смята Катя Георгиева. Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Центърът по медиация към Окръжен и Районен съд – Бургас гостува на университет „Проф. д-р А. Златаров“

Медиатори от Центъра за медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд – Бургас гостуваха на студенти от университет „Проф. д-р А. Златаров“ в гр. Бургас. Визитата бе част от образователната програма, която ще продължат да осъществяват двете съдебни институции през новата учебна година и плод на дългогодишното сътрудничество на катедра „Педагогика и..

публикувано на 24.09.20 в 11:24

36-годишен мъж е задържан заради инцидента срещу Новата поща

Без опасност за живота е мъжът, който вчера бе наръган на спирка до Новата поща в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. Пострадалият е настанен за лечение в хирургично отделение на УМБАЛ – Бургас. Задържан за срок от 24 часа е 36- годишен бургазлия. Той нанесе прорезни рани в корема и главата на бургазлията.Причините за инцидента са в процес на..

публикувано на 24.09.20 в 09:20

Катастрофа на надлеза до "Сарафово" (ОБНОВЕНА)

Самостоятелна катастрофа е станала на надлеза до бургаския комплекс "Сарафово", съобщиха от полицията.  51-годишният шофьор е в стабилно здравословно състояние. Той е бил изследван за употреба на алкохол и пробата е била отрицателна. Движението се пренасочва по обходен маршрут под пътния възел.

обновено на 23.09.20 в 18:23

Трибют на Тодор Колев с Акага, Филип Аврамов и Нелко Коларов

Спектакълът „Тодор Колев трибют“ с Акага, Филип Аврамов /Фицата/ и Нелко Коларов ще бъде представен тази вечер на сцената на Летния театър в Бургас. Музикалното събитие  представя част от творчеството на Тодор Колев – един велик човек и артист, звезда от световна величина с огромна душа. Социално ангажирани, неговите песни разнищват проблемите на времето и..

публикувано на 23.09.20 в 16:45

Пред съда се изправя мъж обвинен в убийство в Елхово

Пред Окръжен съд в Ямбол се изправя мъж обвинен в умишлено убийство. Той е нанесъл на жертвата си 26 удара с нож в областта на шията и главата.  Престъплението е станало около полунощ на 02.04.2020 г. срещу 03.04.2020 г. в къща в град Елхово.  Убийството е извършено след възникнал спор между двамата.    Окръжен съд – Ямбол е насрочил..

публикувано на 23.09.20 в 16:23

Ефективно наказание за муле на телефонни измамници

Ефективно наказание от две години и осем месеца „лишаване от свобода“ бе наложено на мъж, подсъдим за помагачество на телефонни измамници. Той заблудил две възрастни жени от Бургас и Стара Загора да му дадат  пари и ценности на стойност общо  26 153 лв. Случаят е от 2019 година.  Те са били въвлечени в схемата "указване на съдействие на..

публикувано на 23.09.20 в 16:05

С условни наказания за подкуп остават двамата инспектори на БАБХ – Бургас

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двамата инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас, признати за виновни в искане и приемане на подкуп. На тях са наложени условни наказания от година и шест месеца затвор и глоба от по 1500 лв. Двамата са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с..

публикувано на 23.09.20 в 12:33