Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Гларуси и шамандури" на 3 февруари

На трети февруари от 9 ч, в предаването „Гларуси и шамандури" очаквайте: 

- След десет ще Ви представим Радостина Ценова, която ще говори за опазване на бургаските влажни зони и превръща ли се Бургас в „зелен град“. 

- В третата част на предаването, от единайсет, гост ще ни бъде г-жа Бисерка Граматикова – изтъкнат музикален педагог, музиколог, краевед и музикален критик.С нея ще разговаряме за Върбан Върбанов и неговата роля в музикалното развитие на Бургас. 

- Първият ни гост ще е Митко Иванов художник, краевед, автор на три книги и над 20 научни труда, свързани с културно-историческото наследство на Бургас. Съавтор е на „Историята на Бургас“, издал е самостоятелно две други книги -“Загадъчният град: Бургас от XVI до началото на XIX век“ и „Мълчанието на Александър“. 

Водещият Жоро Янакиев и Митко Иванов ще си спомнят за големият учен и човек проф. д-р Иван Карайотов, който си отиде от този свят преди една година. 

Включете се и вие в предаването, телефонът за връзка с нас е 056 82 59 95

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Георги Павлов във филиала на НХА

Изложба на Георги Павлов е подредена в НХА- Филиал Бургас. Тя е озаглавена „Символите на Жоро", съобщиха от местната администрация.  Изложбата може да бъда разгледана в работен ден от 10.00 до 20.00ч  до 31 май, при спазване на всички противоепидемични мерки за сигурност. За автора: Георги Павлов е главен асистент д-р в НХА към катедра „Плакат и..

публикувано на 23.04.21 в 16:58

Несебър работи по международен проект за  културно-историческото наследство  в природна среда

„Паметници в природата – креативно съжителство“ е финансиран по програма “Балкани – Средиземно море ”, в който Община Несебър участва като пълноправен партньор заедно с „Европейски център за византийски и след византийски паметници“ – Гърция, Министерство на културата и спорта – Гърция, Община Тира, о-в Санторини – Гърция, „Гръцки център за..

публикувано на 23.04.21 в 11:50

„Направихте ме на луд“ гостува на бургаска сцена

Комедийният спектакъл „Направихте ме на луд“ гостува на бургаска сцена. Режисьор на спектакъла е Богдан Петканин. В комедията са включени миниатюри от "Сляпата любов", "Той пропя", "Половин жена", "Фокусите на фокусника“ и други. Какво да очакват зрителите, актрисата Мария Сапунджиева пояснява: "Да очакват едно приятно представление, под..

публикувано на 23.04.21 в 11:39

Прея се връща към младото си "аз" в новия си сингъл “On the line”

Месец преди да излезе вторият авторски албум на Прея, тя зарадва феновете си с “On the line”, сингъл номер две от предстоящия й краткосвирещ проект. Първият сингъл - „Пожар“ се върти по радиостанциите и музикалните телевизии от края на миналата година. В проекта меломаните ще чуят и струнния квартет “КвартетЪТ”, който взе участие в записите..

публикувано на 23.04.21 в 11:06

Изложба в Авиомузея показва българския принос в космонавтиката

Историята на българския принос в проучването на космоса е показана във фотоизложбата „България и космосът“, предоставена от Музея на авиацията в Крумово. В 20 платна са събрани снимки и информации за проучването на космоса, която е подредена в Авиомузея. Експозицията представя моменти от работата на двамата български космонавти Георги Иванов и..

публикувано на 22.04.21 в 14:23

Нова експозиция в Природонаучния музей в Бургас

Нова постоянна експозиция, посветена на обитателите на Световния океан, вече може да се разгледа в Природонаучния музей в Бургас. Тя  показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което е и силно застрашено от човешката дейност. Основната заплаха за морските обитатели, на която музеят акцентира, е замърсяването на Световния океан с..

публикувано на 22.04.21 в 12:14

Бургаско читалище обяви конкурс за рисунка на тема „Българска фолклорна носия“

Българската традиционна носия е общо название, с което се нарича народното облекло на българина от Възраждането до средата на 20-и век. Дрехата отразява спецификата, традиционната култура и бита на българския народ. По своя характер фолклорната носия е всекидневно работно облекло, което чрез художествена украса придобива празничен вид. Отличава се с..

публикувано на 22.04.21 в 10:42