Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на лозата и виното в село Скалица

Общински Празник на лозата и виното се провежда днес в село Скалица - община Тунджа. Над 70 винопроизводители от Ямболска област участваха в конкурса за най- добро домашно вино.

Валентин Велев обработва няколко декара лозя и повече от 30 години прави вино:

"Лозето иска работа и то много работа. Тръпката започва с брането, като видиш, че имаш една хубава реколта, като видиш, че гроздето е узряло и когато си има захарността, това е първата тръпка. Втората тръпка е като видиш, че започва да ври. Третата е когато го налееш в бъчвите, в буренцата и като започне да се избистря и с всеки един ден чакаш малко по-студено да стане, да се избистри и да си го консумираш. То си е в кръвта на българина."

В празника бяха отличени майсторите на червено и бяло вино, както и на домашна гроздова ракия




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Десислава Дюлгерян гостува в Библиотеката с новия си роман

Писателката Деси Дюлгерян ще представи днес, в 18.30 часа, в Библиотеката новият си роман „Равновесие“. Младата дама е автор на романите "Отвъд", "Преобразена" и "Ще пирувам с кръвта ти". В романа читателите ще открият пророчески тайни, болезнени интриги между кралства, неочаквани съюзи между врагове, безскрупулни Богове, гладиаторски битки на..

публикувано на 22.05.24 в 15:16

Близо 170 ще са участниците в ХХXII-ри "Фолклорен венец Божура"

Близо 170 ще сте участниците в ХХХII-рия в националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура", който ще се проведе на 25 и 26 май в едноименната местност. Организатори са Община Средец, Съюзът на Тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда-1897". Начело на инициативния комитет е кметът на..

обновено на 22.05.24 в 15:13

Конкурс на името на Борислав Чакринов ще търси талантлив млад режисьор

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов - учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.   Идеята е на Богдан Петканин,  временно изпълняващ длъжността директор на..

публикувано на 22.05.24 в 14:33

Пътуваща изложба представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

обновено на 22.05.24 в 11:08

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

обновено на 22.05.24 в 10:17

"Риголето"е отново на бургаска сцена тази вечер

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди - "Риголето", ще бъде представена тази вечер на сцената на Бургаската опера. Диригент ще бъде Димитър Косев.  Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона..

публикувано на 22.05.24 в 09:55

Дарина Гильова кани на „Цветно“ - изложба с настроение

Художничката от Поморие Дарина Гильова откри в родния си град първата си самостоятелна изложба, озаглавена „Цветно“.  Дарина започва да излага свои картини още като студентка във Велико Търново през 2005 година. Първото й представяне пред поморийска аудитория е участието й в Коледната изложба през 2010 г. От тогава до..

публикувано на 22.05.24 в 09:40