Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо - италиански център "Да Винчи" провежда дарителска кампания "Полет над бургаските езера"

Идеята е да бъдат проучени възможностите за сертифицирана водна летателна площадка край Бургас

Иво Барзов
Снимка: БНР - Бургас

Да бъде сертифицирана водна летателна площадка на едно от бургаските езера, по тази идея работят от Българо - италианския център „Да Винчи“, който през тази година ще отбележи 2 години от създаването си.

„В България има такава площадка и тя е в язовир Студен кладенец, село Широко поле, община Кърджали, така че това няма да е прецедент.  Идеята е да бъде приложен моделът на езерото Комо в Италия. Става въпрос за развитието на района като място за спорт, отдих и забавление. Естествено тези водни басейни имат своите специфики.“, Иво Барзов, председател на Управителния съвет на център „Да Винчи“.

Той посочи, че експерти от аероклуб „Комо“ са готови да пристигнат в Бургас, за да направят съответните проучвания, но за целта е необходимо осигуряването на финансиране. В тази връзка се провежда дарителска кампания „Полет над бургаските езера“ за набиране на средства за установяване на възможностите за сертифициране на такава водна летателна площадка.

„Целта е развитие на леката авиация чрез използване на природните дадености на региона при спазване на законовите норми и без да се нанася вреда върху околната среда. Бургас може да се развие като авиационен център, тъй като имаме едно прекрасно международно летище, в момента се изгражда предприятие за самолетни турбини и звено за научна дейност. Предстои да бъде създадена и паралелка за авиотехници в Механотехникума, един аероклуб чудесно се вписва в тази визия на Бургас“, добави Барзов.

Според него реализирането на идеята ще има и икономически ефект за региона. Сътрудничеството с аероклуб „Комо“ ще допринесе за развитието на българо – италиански взаимоотношения. Реална е възможността италиански предприемачи с интерес към леката авиация да открият възможности за инвестиции в Бургас.

 През тази година се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Италия. Център „Да Винчи“ планира годишнината да бъде отбелязана с изложба посветена на Италия, в която ще участват ученици от училища в Бургас и Несебър.  

повече може да чуете в интервюто в звуковия файл:

Кампанията може да бъде подкрепена от всеки. Банковата сметка на сдружение „Българо-италиански център „Да Винчи“ е:

„Уникредит Булбанк“ АД

IBAN: BG33 UNCR 7000 1523 1416 85 (BGN)

BIC код: UNCRBGSF 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32

Задължително е сервитьорите да отварят бутилките пред клиентите

Сервитьорите в заведенията са длъжни да отварят бутилките на поръчаните от клиентите безалкохолните напитки, бира и вино пред тях. Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на заведенията и е валидно за всички подобни туристически обекти, независимо от определените им вид и категория. Това каза създателят на онлайн платформата „Ние,..

публикувано на 06.08.24 в 08:48
Доц. д-р Румен Драганов

Очакваме над 13 милиона чужди туристи в България през 2024 г. и ръст с 5 до 7%

Стабилен туристически сезон в България и връщане до нивата от преди пандемията и дори надхвърлянето им прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. д-р Румен Драганов в интервю за БНР Бургас. „Общо взето, стабилен туристически сезон. Постигнали сме някаква степен на устойчивост, която..

обновено на 05.08.24 в 16:57