Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо - италиански център "Да Винчи" провежда дарителска кампания "Полет над бургаските езера"

Идеята е да бъдат проучени възможностите за сертифицирана водна летателна площадка край Бургас

Иво Барзов
Снимка: БНР - Бургас

Да бъде сертифицирана водна летателна площадка на едно от бургаските езера, по тази идея работят от Българо - италианския център „Да Винчи“, който през тази година ще отбележи 2 години от създаването си.

„В България има такава площадка и тя е в язовир Студен кладенец, село Широко поле, община Кърджали, така че това няма да е прецедент.  Идеята е да бъде приложен моделът на езерото Комо в Италия. Става въпрос за развитието на района като място за спорт, отдих и забавление. Естествено тези водни басейни имат своите специфики.“, Иво Барзов, председател на Управителния съвет на център „Да Винчи“.

Той посочи, че експерти от аероклуб „Комо“ са готови да пристигнат в Бургас, за да направят съответните проучвания, но за целта е необходимо осигуряването на финансиране. В тази връзка се провежда дарителска кампания „Полет над бургаските езера“ за набиране на средства за установяване на възможностите за сертифициране на такава водна летателна площадка.

„Целта е развитие на леката авиация чрез използване на природните дадености на региона при спазване на законовите норми и без да се нанася вреда върху околната среда. Бургас може да се развие като авиационен център, тъй като имаме едно прекрасно международно летище, в момента се изгражда предприятие за самолетни турбини и звено за научна дейност. Предстои да бъде създадена и паралелка за авиотехници в Механотехникума, един аероклуб чудесно се вписва в тази визия на Бургас“, добави Барзов.

Според него реализирането на идеята ще има и икономически ефект за региона. Сътрудничеството с аероклуб „Комо“ ще допринесе за развитието на българо – италиански взаимоотношения. Реална е възможността италиански предприемачи с интерес към леката авиация да открият възможности за инвестиции в Бургас.

 През тази година се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Италия. Център „Да Винчи“ планира годишнината да бъде отбелязана с изложба посветена на Италия, в която ще участват ученици от училища в Бургас и Несебър.  

повече може да чуете в интервюто в звуковия файл:

Кампанията може да бъде подкрепена от всеки. Банковата сметка на сдружение „Българо-италиански център „Да Винчи“ е:

„Уникредит Булбанк“ АД

IBAN: BG33 UNCR 7000 1523 1416 85 (BGN)

BIC код: UNCRBGSF 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудови борси и обучения организират по проект сдружения от Бургас и Враца

Трудови борси и обучения за безработни организират по проект сдружения от Бургас и Враца. В рамките на 3 години "Академия за личен успех" ще предоставя и менторски програми за хора, които искат да развиват свой бизнес. Първата по проекта трудова борса в Бургас предстои на 30 май. Ще се проведе в БСУ съвместно с Бюрото по труда, посочи Николай..

публикувано на 30.04.24 в 12:40

Срокът за деклариране на доходите изтича днес

Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физически лица през 2023 г., приключва в полунощ днес, 30 април, за ползващите електронни услуги, и в 17:30 ч. за избралите да подадат формулярите си на хартия в офисите на приходната агенция. До този момента над 707 000 души от цялата страна са подали годишните си данъчни декларации пред НАП,..

публикувано на 30.04.24 в 12:37

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Има предложения за ремонт на зала „Бойчо Брънзов“ и изграждане на парк Сарафово

Обновяване на спортна зала „Бойчо Брънзов“ и площада пред нея, както и реконструкция на ул. „Крайезерна“ са част от идейните проекти на община Бургас. Те бяха представени на информационна среща в сградата на НХК. Проектите ще бъдат подадени по приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на програма „Развитие на регионите“, а бюджетът..

обновено на 30.04.24 в 08:47

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна Митова от..

публикувано на 30.04.24 в 08:07

Фестивал разкрива кемпера и къмпингуването като начин на живот

Хубавото време изкара бургазлии на Морската гара за кемпер изложението „Explore the world".  Първото издание на фестивала се организира със съдействието на община Бургас и Министерството на туризма.  На него се събраха много от хората, които обичат да почиват сред природата, но с удобствата на своя дом на колела или на палатка...

публикувано на 27.04.24 в 14:53

Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Първите за предстоящия активен сезон нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания вече започнаха, съобщават от Министерството на туризма. Те са извършени на 26 април от проверяващи служители на министерството съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Национална..

публикувано на 27.04.24 в 11:59