Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволчество в действие: Фондация "Астика" реализира проект по програма "Европейски корпус за солидарност"

| обновено на 26.02.19 в 11:17

Европейският корпус за солидарност е нова инициатива на Европейския съюз. Тя дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.Такъв проект се осъществява от бургаска неправителствена организация Фондация "Астика“.

Проектът по Европейския корпус за солидарност, който осъществяват от фондацията се реализира в Бургас и село Кестен (обл. Смолян) и в неговия първи етап участват 4 – ма доброволци. Програмата предоставя финансовите средства нужни за индивидуалната подкрепа и за ментор за младежите, които се включват в дейности в полза на общността, съобщи управителят на фондацията Любомир Вълков и разказа подробности за проекта:

„Село Кестен е едно погранично селце в Родопите, където наистина мислим, че ще имаме доста добри резултати в помощ на местната общност, защото там живеят хора в напреднала възраст. Идеята е младежите да ги подпомогнат в техните ежедневни дейности, в работа с новите информационни технологии. Ще работим и за опазването на традициите и опазването на местната самобитност. Поставили сме си за цел да организираме и някакъв фестивал, с който да дадем начало на оживлението на това село.“

повече може да чуете в звуковия файл:


Двама от доброволците са от България и това са Иван Иванов на 18 години и Георги Димитров на 19 г. Първият е доброволец от скоро и харесва да се включва и дейностите на фондация „Астика“. Вторият се занимава с доброволчество от години и споделя, че Корпусът за солидарност дава възможност за придобиване на нови знания и умения. По проекта момчетата ще популяризират доброволческата работа сред свои връстници като провеждат разнообразни инициативи.

повече може да чуете в звуковия файл:


Другите двама доброволци, които са включени в проекта са Емили от Германия и Норуа от Турция. те са от няколко месеца са в страната ни и участват в акции по прочистване на околната среда, здравни кампании, дискусии. Емили разказа, че много харесва България и тук я води любопитството да види как живеят хората по света, а Норуа, който е завършил „Международни отношения“ иска да усъвършенства английския си език и да опознае Европа.

повече може да чуете в звуковия файл:


Инициативата предлага на младите предизвикателство и ги ангажира да се посветят на подпомагането на други хора. В това отношение Европа предоставя възможности и помага много, категоричен е Любомир Вълков:

„Благодарение на средствата, които Европейския съюз отделя за развитие на доброволчество, младежите могат да развиват своите способности, да придобиват нови знания и умения, като идеята е да са полезни на общността, но и да имат личностно развитие и да бъдат конкурентни на пазара на труда.“

Проектът, които се реализира от фондация "Астика" е дългосрочен и ще продължи 3 години. Половината от доброволците, които ще участват са младежи в неравностойно положение. В края на проекта всеки доброволец получава сертификат, в който се посочени уменията и компетентностите, които е придобил и развил. Това дава предимство при кандидатстването в западни университети и при намирането на работа.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране обявиха от общината

От днес започва записването за безплатния курс по компютърно програмиране за начинаещи и напреднали деца „Coding Kids Burgas“ през предстоящата лятна ваканция. Занятията ще обхванат близо 400 деца, които ще започнат курса на 03 юли. Той ще бъде с продължителност от четири седмици, в дните от понеделник до петък. Начинаещите деца ще опознават света на..

публикувано на 05.06.23 в 12:51

"Влез в час" за връзката между обучението и бизнеса

Връзката между училищното обучение и бизнесът е задължителна. Мнението е на преподавателя от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника Анна Златанова. Тя е член на професионалната асоциация по роботика и автоматика: „Когато наши ученици завършваха при дипломирането бяхме събрали няколко фирми от Пловдив, Варна и София,..

публикувано на 05.06.23 в 09:51

Търсят нов терен за изграждане на училище в кв. Крайморие

Община Бургас има планове за изграждането на ново училище в кв. Крайморие. Процедурата, по която се открива възможност за това, е по Механизма за възстановяване и устойчивост – „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“.  В момента се търси нов терен, на който то да бъде изградено, защото първоначално определеният не може да бъде..

публикувано на 04.06.23 в 13:00

Представиха помагалото за деца "Българските светии"

Учебното помагало „ Българските светии“ разказва на децата за православната вяра. В него има 22 жития на светци и скици с техни изображения. В Историческата експозиция на Бургаския музей беше представено неговото второ допълнено издание.  Албумът съдържа житията на св.св.Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св.Наум Охридски, св...

публикувано на 02.06.23 в 11:53

"Детска нощ на музеите" в Природонаучния музей на Бургас

Регионалният исторически музей в Бургас ще отбележи Денят на детето по нетрадиционен начин, информират от там. За всички деца и учащи Природонаучната експозиция е подготвила „Детска нощ на музеите". Събитието ще се проведе за първи път в Бургас, съобщи главният уредник Светла Далакчиева.   "Отдавна мечтаем да организираме такова..

публикувано на 02.06.23 в 09:40

Наградиха стотици талантливи деца за високи резултати в образованието

Стотици талантливи деца бяха наградени в Церемонията по връчване на награди на ученици от област Бургас. Те получиха своите дипломи за постигнати високи резултати в образователния процес "Вярната посока". Отличията им бяха връчени от началника на РУО Бургас Петя Петрова. "Можем да ги мотивираме чрез добри примери, чрез предизвикателства към..

публикувано на 01.06.23 в 16:21

Представят албум по православна живопис за деца "Българските светии"

В Регионалния исторически музей в Бургас днес ще бъде представен албум по православна живопис за деца "Българските светии''. Той е вдъхновен от децата идващи в часовете по религия, от тяхното любопитство, любознание и силна вяра в Бога.  Албумът представя българска история погледната през призмата на светиите, просияли в българските земи, за това как..

публикувано на 01.06.23 в 09:20