Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати и експерти търсят път към родителите в превенцията на наркотиците

Подобряване на координацията между отделните институции, разширяване на обсега на покритие и лечение от НЗОК по отношение на психозите, които отключват наркотичните вещества. Това бяха част от акцентите по време на второто издание на дискусията „Наркотиците-риск за бъдещето“ – Как да помогнем на родителите, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Тя бе инициирана от народните представители от местната структура на партията и се проведе в КЦ „Морското казино“.

Сред темите, които бяха повдигнати бяха и по-строги наказания за престъпленията, свързани с наркотици и непримиримост към пушенето в близост до учебни заведения, ролята на родителите като медиатор в процеса на превенция, както и актуализиране на списъка със забранени вещества.

В дебата взеха участие депутатите Диана Саватева и Ася Пеева, зам. - кметът Лорис Мануелян, зам. областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на група „Наркотици“ към „Криминална полиция“ Христо Грудов, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандена, говорителят на Апелативна прокуратура – прокурор Йовита Григорова, началникът на РУО по образование Виолета Илиева, Росица Димова от Общинския съвет по наркотични вещества, директорите на гимназии. Лектори бяха д-р Никола Зъбов от Центъра за психично здраве, фамилният психотерапевт от клиниката в Сухидол Красимир Иванов, консултантът по хранителни добавки Станимир Жеков.

„Нашата цел е да се присъединим към усилия на всички специалисти, да пренесем дискусията за борбата с наркотиците на по-високо ниво, за да можем като народни представители да помогнем в търсенето на решения като използваме нашите възможности – както в по-лесната комуникация между отделните институции, така и за промени в нормативната база“, коментира Диана Саватева в началото на форума.

Д-р Зъбов представи видовете наркотици и отражението им върху психичното здраве. „Наркотичните вещества водят до психични разстройства, имал съм такива случаи в практиката си с деца. Родителите трябва да потърсят веднага клиничен психолог или психотерапевт, ако забележат първите проблеми при детето си“.

„Родителите изпитват трудност да разберат какво се случва с децата им. Промяната е най-важният момент за справяне с проблема на ниво родител, на ниво деца, детоксикация на тяло и психика“, обясни Красимир Иванов.

Старши комисар Калоян Калоянов подчерта, че полицията и прокуратурата работят съвместно срещу разпространението. „Ако намалим предлагането, със сигурност ще спадне и търсенето. Марихуаната продължава да е най-търсеният наркотик заради ниската си цена. Няма ръст на употребата на наркотици, по-скоро нивото се запазва същото“. Прокурор Аргирова допълни, че 99.4% от предадените на съд за разпространение завършват с присъди. Тя обобщи и добрата практика с учебните заведения, която се провежда от прокуратурата.

Полезна бе и информацията на консултанта по хранителни добавки Станимир Жеков за употребата на анаболни стероиди. Относно идеята за тестовете за наркотици. зам.-кметът Мануелян посочи, че преди 2 години общината е имала проект, по който са били закупени наркотестове. Но проблемът, е че те могат да се използват върху децата само с позволението на родителя. Росица Димова от Обществения съвет по наркотични вещества допълни, че с колегите й се стараят да обхванат всички училища и призова учителите при симптоми сред учениците, да насочват сигналите към тях.

Заместник-областният управител Севдалина Турманова обобщи, че превенцията в Бургас съществува и всички заинтересовани страни работят по нея чрез обучения, инициативи. Дискусията бе допълнена и от емоционалния разказ на Мария Куманова. Тя разказа личната си история на родител, борещ се с капана на наркотиците, в който от години е попаднал нейният син.

Диана Саватева заяви на финала, че ще обсъди с останалите депутати от ГЕРБ-Бургас изложените становища и идеи и по какъв начин да бъде продължена дискусията за наркотиците със следващо издание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още издирват криминално проявения мъж, запалил гората край сливенския квартал "Комлука

Все още не е заловен соченият за извършител на палежа на гората край сливенския квартал „Комлука“ 27-годишен криминално проявен мъж. Той е обявен за общодържавно издирване, каза директорът на ОДМВР Сливен старши комисар Димитър Величков. При пожара изгоряха близо 400 декара. Екипи на пожарната са на оглед след пожара в сливенската..

публикувано на 16.08.24 в 19:26
архив

Екипи на пожарната са на оглед след пожара в сливенската планина

Два екипа на пожарната са изпратени към погасеното огнище на пожара, който вчера горя в планината над Сливен, заради задимяване. Екипите ще направят оглед на района. Пожарът над Сливен е локализиран и овладян Криминално проявени са заподозрените за пожара в Сливенска планина Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над..

публикувано на 16.08.24 в 14:56

Мъж загина при токов удар на строеж в Бургас (ОБНОВЕНА)

31-годишен мъж от село Страцин е загинал при токов удар на строеж, който е в бургаския квартал "Мадика“. Според очевидци мъжът е държал арматурни железа, които при контакт с крана на обекта са станали проводници на ток. Инцидентът е станал на новострояща се жилищна сграда, около 11:30 часа. Районът е отцепен от полицията. Екипът на Областната..

обновено на 16.08.24 в 13:44

Пожарът над Сливен е локализиран и овладян

Пожарът над Сливен е локализиран и овладян. Това обяви тази сутрин областния управител Чавдар Божурски пред БНР. Днес стана ясно, че единият от извършителите все още се издирва от полицията, въпреки, че снощи бе обявено, че са задържани две лица. Огънят възникна вчера около 13.00 часа над сливенския квартал „Комлука“, след като двама..

обновено на 16.08.24 в 09:25

Шофирал ли е опасно водач на служебен автомобил на НС в Бургас

Полицията в Бургас ще извърши допълнителна проверка по сигнала за опасно поведение на пътя от водач на служебен автомобил на Народното събрание. За рисковото шофиране на колата със специален режим на движение на бургаския булевард „Тодор Александров“ алармира екип на Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/.  Случката се разиграва..

публикувано на 16.08.24 в 08:15

Криминално проявени са заподозрените за пожара в Сливенска планина

Двама души са задържани за пожара в Сливенската планина, тръгнал от крайния квартал „Комлука“, обяви директорът на ОД на МВР Сливен старши комисар Димитър Величков. Те са криминално проявени. Изяснява се как точно са предизвикали пожара. В борбата с огъня се включи и хеликоптер на военно-въздушните сили. Двамата виновни за пожара са..

публикувано на 16.08.24 в 07:43

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен

Хеликоптер на ВВС се очаква да се включи в гасенето на пожара над Сливен, съобщи старши комисар Димитър Величков, директор на ОДМВР Сливен. По случая вече има един задържан, издирва се втори. Няма опасност за живота и домовете на хората от квартал „Комлука“. Два пожарни екипа следят огъня да не навлезе в града. Пожарни екипи са..

публикувано на 15.08.24 в 17:35