Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТ гимназията в Бургас с отличие от Българската асоциация по информационни технологии

Снимка: Община Бургас

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приза в категория "Образователна награда" на осмото издание на конкурса за високи технологии на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ за 2018-та година. Това съобщиха от Община Бургас. Отличието беше връчено по време на официалната церемония по награждаване, която се проведе снощи в София на директора на гимназията Димитрина Тодорова.

Освен престижната и красива статуетка, наградата включва още ваучер за книги, хостинг и домейн за една година и компютърен LED монитор.

"Получавам наградата като признание за усилията и съвместната работа на Община Бургас, седемте ИТ компании и образователната общност в града, които създадоха възможност да бъде програмирано бъдещето за по-добър живот на следващите поколения в България. От името на първия випуск на гимназията благодаря на всички наши партньори и на организаторите на събитието за получената награда", сподели Димитрина Тодорова - директор на ПГ по компютърно програмиране в Бургас.

Високотехнологичният кампус беше открит през септември 2018-та година в отговор на необходимостта от ново професионално образование, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за ИТ специалисти. В него се обучават 108 ученици, които изучават усилено най-съвременните компютърни науки - роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии, киберсигурност.

С гимназистите работят много ментори от бизнеса, като се акцентира върху прилагане на знанията. Училището разполага още с учебна фирма, високотехнологична лаборатория и собствен хуманоиден робот. Обучението в гимназията предоставя на учениците професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.

На церемонията бяха връчени общо 11 награди в 11 категории - "Образователна награда", "Младежка награда", "Журналистически принос", "Държавна администрация", "Общинска администрация", "StartUp Компания", "Успешен български ИКТ продукт", "Значителен корпоративен ИКТ проект", "Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения", "Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света" и "Награда за специален принос".

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие над 120 участници, сред които бяха личности, компании и институции, свързани с внедряването и развитието на технологичната индустрия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Университет "Проф.д-р Асен Златаров" откри академичната година за чуждестранните си студенти

Университет  "Проф.д-р Асен Златаров" откри новата академична година за чуждестранните си студенти. Първокурсниците са от 12 държави и се обучават в Медицинския факултет. Сред тях има и такива с двойно гражданство.  Реално за втора година бургаския ВУЗ приема студенти от чужбина.  "Дипломите ни са признати в Европа и Великобритания, предстои..

публикувано на 08.10.24 в 14:45

Бургаски ученици: Образование в чужбина, реализация в България

Бургаски ученици днес се запознаха с възможностите за следване в чужбина. Индивидуални консултации за специалности, за такси и за битови условия бяха направени на изложението "Световно образование". Повечето от бургаските тинейджъри бяха от езиковите гимназии и се интересуваха от възможностите за обучение в Европа. Голяма част от тях само..

публикувано на 07.10.24 в 15:08

Организират обучение по дигитални умения за украински деца в Бургас

Центърът за подкрепа и личностно развитие в Бургас дава старт на нов курс за обучение по дигитални умения за украински деца. Той ще се провежда всеки петък от 16.30 часа в зала № 9, ет. 3 на Международния конгресен център до Морска гара, информират от Общината. Занятията ще бъдат водени от квалифициран преподавател от Университет "Проф. д-р Асен..

публикувано на 07.10.24 в 13:18

Нидерландия и Белгия са най-предпочитаните държави от българите за обучение в чужбина

  20-то изложение „Световно образование“ ще се проведе в Бургас на 7 октомври.  6 университета ще бъдат представени в него.Това са четири учебни заведения от Швейцария, един от Нидерландия, и един от България. В същото време посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за обучение във висшите училища в цяла Европа, обясни Николай..

обновено на 07.10.24 в 10:41

Двойно повече студенти в бургаския филиал на Софийския университет

С двойно повече студенти започва втората си година бургаския филиал на Софийския университет. Днес академичната година бе официално открита в присъствието на ръководството на ВУЗ-а, студенти и гости.  Стабилизирана академична структура, с нови магистърски програми и още повече студенти отчете на старта на втората учебна година..

публикувано на 03.10.24 в 13:45
Община Сливен

Община Сливен ще награди учител и директор на годината

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината“ и „Директор на годината“. Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен.  Общо 12 са номинациите за наградите в двете категории.  Учители и директори от детски..

публикувано на 02.10.24 в 12:09

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите. Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго..

обновено на 02.10.24 в 10:57