Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИТ гимназията в Бургас с отличие от Българската асоциация по информационни технологии

Снимка: Община Бургас

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приза в категория "Образователна награда" на осмото издание на конкурса за високи технологии на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ за 2018-та година. Това съобщиха от Община Бургас. Отличието беше връчено по време на официалната церемония по награждаване, която се проведе снощи в София на директора на гимназията Димитрина Тодорова.

Освен престижната и красива статуетка, наградата включва още ваучер за книги, хостинг и домейн за една година и компютърен LED монитор.

"Получавам наградата като признание за усилията и съвместната работа на Община Бургас, седемте ИТ компании и образователната общност в града, които създадоха възможност да бъде програмирано бъдещето за по-добър живот на следващите поколения в България. От името на първия випуск на гимназията благодаря на всички наши партньори и на организаторите на събитието за получената награда", сподели Димитрина Тодорова - директор на ПГ по компютърно програмиране в Бургас.

Високотехнологичният кампус беше открит през септември 2018-та година в отговор на необходимостта от ново професионално образование, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за ИТ специалисти. В него се обучават 108 ученици, които изучават усилено най-съвременните компютърни науки - роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии, киберсигурност.

С гимназистите работят много ментори от бизнеса, като се акцентира върху прилагане на знанията. Училището разполага още с учебна фирма, високотехнологична лаборатория и собствен хуманоиден робот. Обучението в гимназията предоставя на учениците професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.

На церемонията бяха връчени общо 11 награди в 11 категории - "Образователна награда", "Младежка награда", "Журналистически принос", "Държавна администрация", "Общинска администрация", "StartUp Компания", "Успешен български ИКТ продукт", "Значителен корпоративен ИКТ проект", "Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения", "Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света" и "Награда за специален принос".

В тазгодишното издание на конкурса взеха участие над 120 участници, сред които бяха личности, компании и институции, свързани с внедряването и развитието на технологичната индустрия.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филм за 50-годишнината на Английската гимназия в Бургас

Филм, посветен на историята на бургаската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъде представен днес. Поводът е половинвековния юбилей на училището. Прожекцията ще е днес от 17 ч. в Културен дом на Нефтохимика.  Филмът става възможен благодарение на екип от хора, които събират историята на английската гимназия, разказва директорът..

публикувано на 16.04.21 в 15:03

АЕГ „Гео Милев“ разказва историята си с филм днес

С прожекция на филм, посветен на историята на АЕГ „Гео Милев“ продължават събитията по повод половинвековния юбилей на бургаската гимназия. Тя  ще се състои на днес от 17 ч. в Културен дом- НХК. „Няма бъдеще без история, затова избрахме да съберем във филм паметта на гимназията“, разказва директорът на училището Жаклин Нейчева. „Вярвам, че..

публикувано на 16.04.21 в 08:25

Бургаската регионална туристическа камара и академичната общност със съвместна дейност в подготовката на студентите

Доцент д-р Веселина Атанасова е ръководител на катедра  „Маркетинг и Туризъм“ към Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Преподавателският й опит е свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини. Маркетинг в туризма и съвременните маркетингови концепции  са във фокуса на нейните научни интереси.   Евелина Пулева е член на..

публикувано на 15.04.21 в 16:30

Усилени ремонтни дейности в класните стаи на Немската гимназия в Бургас

Усилени ремонтни дейности вървят в класните стаи на Немската гимназия в Бургас. Те са свързани с отделянето на Английската гимназия в ж.к. „Изгрев“ в началото на настоящата учебна година и самостоятелното ползване на сградата в ж.к. „Зорница“ от НЕГ „Гьоте“. „Общо 14 класни стаи в училището ще бъдат разширени и напълно обновени. Това ще осигури..

публикувано на 14.04.21 в 10:47

Рекорден брой участници в литературния конкурс на център "Алеф"

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това пролича от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”...

публикувано на 13.04.21 в 12:36
Архив

Ученици и учители доволни от връщането в клас

При строги мерки за безопасност учениците от начален курс, от седми, осми и десети клас се завърнаха в класните стаи. Мнозинството от децата и преподавателите приветстват възстановяването на присъствените учебни занятия.   Учениците са доволни, че отново са в клас: „…Присъствено е много по-добре, защото имаме..

публикувано на 12.04.21 в 14:03

Започна обновяването на площадките в 10 детски заведения

Започнаха строителните дейности в първите 10 бургаски детски заведения, одобрени по общинска програма за цялостно обновяване на дворните пространства. Кметът Димитър Николов проследи началото на строителните работи в ДГ „Звездица“. Дворът й ще бъде цялостно реновиран с нова градинка, нови плочки и бордюри около нея, паркова мебел и ново осветление...

публикувано на 12.04.21 в 13:02