Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честита Баба Марта!Традиционната мартеница, ръчно изработена с пожелание за здраве, това е днешният символ на 1 март, който си разменят бургазлии, с пожелание за здраве. 

В първия ден от март, българската традиция изисква да закичим с мартеници своите близки. Тя е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие малко преди да настъпи пролетта. Според търговците:

„Търсят днес най-много за деца, дамските, както и гривните. Основно ръчна изработка, с всяка изминала година интересът към китайските мартеници пада, хората предпочитат типично българската, дори с едновремешните символи на Пижо и Пенда“
„Най-вече за ръце, които се връзват, къщо и гривните. Детските, които се търсят най-много днес са тези със Спайдърмен, Лина и с Меси“
„Всичко се търси днес, но най-вече ръчно изработените, класически. Китайските не се търсят, основно българските. Цените са от 1 до 3 лв, има с по-ниска стойност, дори над 10-15 лв.“

Традицията с мартениците е свързана с древна езическа история. А според бургазлии  усуканите конци, в бяло и червено предимно от вълнена или памучна прежда са тези, които радват всички и най-вече пожеланието за здраве!

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво. След това се поставят на дърво или под камък. В последния случай по тях може да се гадае. Друг обичай е да се носят докато се видят щъркели и чак тогава да се закичат на дърво.


Честита Баба Марта!

Чуйте звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Климент Атанасов показва над 100 колекционерски картини в изложбата "Брегове“

От 18 часа утре, сряда, ще бъде открита изложбата „Брегове“ на бургаския художник Климент Атанасов. Тя включва тематично подбрани творби от неговата богата колекция, рисувани в периода XVI - XX век. Изложбата ви очаква в зала I и II на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Тя съдържа над 100 експоната, изпълнени  в техниките живопис,..

публикувано на 27.07.21 в 11:40

Изложба "Радост и изкуство"

Детската изложба "Радост и изкуство" е представена в  Морското казино. Тя ще продължи до 29 юли и  е резултат от триседмичната работа в Лятната академия на НХА филиал Бургас, където от есента ще работи  Емо Марков. Мария Ландова пояснява: Децата създадоха чудеса – правят впечатление сложни натюрморти, интерпретации по картини на големи художници...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

Кинoклас Бургас показва филма си на „София филм фест на брега“

Филм, създаден от Кинокласа в ракмите на "София филм фест на брега", ще бъде показан днес от 18.00 часа, заедно с филма на режисьора Иван Владимиров “Сцени от живота на една актриса”, в рамките на "София филм фест на брега". Пълнометражният дебют на Владимиров беше филмът, избран от проф. Дюлгеров, върху който учениците създадоха своя интерпретация в..

публикувано на 26.07.21 в 11:13

Привличаме филмови продукции с 10 бургаски локации

Проектът „Филмови локации Бургас“ представя заснемането на 10 локации от Бургас и международното им популяризиране сред кинопрофесионалисти от страни, които не разполагат с морски локации като Полша, Германия, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, съобщават от Община Бургас. Сред подходящите места за снимки са плажната ивица, мостът, Морска гара,..

публикувано на 26.07.21 в 11:08

Историята на дядото на Камен Калев в основата на "Февруари"

Филмът на Камен Калев „Февруари“ продължава да се върти по кината във Франция. Отзивите за лентата са много добри, коментира авторът, след като филмът влезе в официалната селекция на кинофестивала в Кан.   "Филмът и в момента е по кината във Франция. Стартира много успешно, наистина с много, много позитивна критика, беше отразен много добре..

публикувано на 26.07.21 в 10:04

Театрален фестивал в Несебър

Международен театрален фестивал започва от днес в Несебър.  През фестивалните вечери до 31 юли на сцената на амфитеатър „Жана Чимбулева“ в Стария град ще се играят забавни постановки по мотиви от популярни произведения. Всеки ден от 9 до 20 ч. на амфитеатъра ще се провеждат ателиета по актьорско майсторство. Обучението ще водят преподаватели от България,..

публикувано на 25.07.21 в 10:16

"Весел гъделичкащ смях" на ямболска сцена

Премиерният спектакъл „Весел гъделичкащ смях” днес бе представен в ямболския куклен театър. Той е по приказка на Маргарит Минков, а драматизацията и режисурата са на Гергана Трайкова.  Маргарит Минков и неговите герои не се нуждаят от представяне, но с какво и кого ще се срещнат малките зрители, разказва Гергана Трайкова  " Историята на малко..

публикувано на 24.07.21 в 17:22