Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не са установени нарушения на строежа край "Алепу"

От Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас не установиха нарушения на строителния обект в местността "Алепу", по-известна като Шофьорския плаж. В момента там строителна фирма изгражда укрепително съоръжение за спиране на свлачищните процеси.

Въпреки че конструкцията, която се намира на метри от плажната ивица, прилича на двуетажна сграда, оказа се, че всъщност това е геозащитно съоръжение. Директорът на Регионалната дирекция за строителен контрол инженер Милен Ненчев пристигна на място, за да извърши проверка. Той заяви категорично, че строителството, което се извършва в момента, е разрешено, защото то е първият етап от проекта за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж“. 

Какво всъщност е построено? 

Фундаментна бетонова плоча, кубове, които спират и подпират свлачището, а сега се работи по вертикалните елементи на второто ниво. Всичко това представлява обемна пространствена конструкция, а не жилищна сграда, заяви Милен Ненчев. Днес строителството тук е спряно, но фирмата-инвеститор обяви, че утре строителните дейности ще бъдат подновени. Те ще продължат до 15 май, когато със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас влиза в сила строителна забрана заради периода на гнездене на птиците.

Строежите край къмпинг “Арапя“ в местността Алепу трябваше да бъдат спрени със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево след проверка на Дирекцията за национален строителен контрол преди седмица, заради установени нередности в техническата документация и неспазване на последователността на проекта.

Строителните дейности обаче продължават дори и през празнични дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа, твърдят хора от региона.

Тази сутрин в местността Алепу отидоха инспектори от Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас, заради сигналите за възобновено строителство.

На 3 места по Южното Черноморие, в най-студения месец януари, започна строителството на ваканционни селища и строителни бази. Това бяха местностите Алепу и Арапя. Бетон се изля и в района на село Синеморец. Тогава на къмпинг “Смокиня“ бяха заравнени пясъчните дюни. 

Огромно възмущение предизвикаха поредните строителни безобразия по морето. Едно от тях – изграждането на 3 жилищни сгради на метри от брега в местността Алепу на шофьорския плаж, също стана през януари. Преди 3 години пътят за този плаж в разгара на летния сезон беше затворен с бариери по разпореждане на кмета на Созопол Панайот Рейзи, тогава той категорично заяви, че в района не се предвижда никакво строителство, но 3 години по-късно се оказа не само че там ще се строи, но и че общината участва в проекта.

Инженер Иван Несторов – директор на Националната дирекция за строителен контрол, каза преди месец:

“Инвеститорът твърди едно, документите ще покажат в понеделник какво е допуснал като нарушение, защото аз – благодарение на вашия видеоматериал – се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо“.

“Бетонната плоча е геозащитно съоръжение“, каза Цветанка Павлова, технически експерт на фирмата-инвеститор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният сезон е много добър, с преобладаващо български туристи, чужденците са по-малко, но още отсега се..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28