Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

УМБАЛ Бургас: лица, представящи се за лекари, разпространяват фалшиви новини

Анонимни лица, представящи се за „лекари и медицински сестри“ от УМБАЛ Бургас, разпространяват лъжи  относно проведен търг за помещенията, в които в момента се помещава частната кардиохирургична клиника „Аджибадем Сити клиник Бургас“.

Лъжите са публикувани в определени медии, както и в блогове с неясни собственици, което е практика при разпространението на фалшиви новини. Анонимно писмо, подписано от уж „медицинския състав“ е  пускано и в пощенските кутии на депутати в Народното събрание. Използвано е и логото на болницата, което неумело е изрязано от документ и залепено в края на анонимката.

В писмото има твърдения, които нямат нищо общо с истината, а именно:


Лъжа 1. Аджибадем Сити Клиник Бургас използва 1400кв м. срещу 7000 лв. месечен наем. Същите са участвали в конкурс през януари т.г. и са предложили 150 000 лв., но конкурсът е бил провален от ръководството на болницата „под диктовката на Министерството на здравеопазването“ и Аджибадем  Сити Клиник Бургас остават наематели 10 г.

Истината: Аджибадем Сити Клиник Бургас има два договора за наем, подписани с УМБАЛ Бургас през 2009 г. със срок на действие 10 години.  Преди десет години договорът е с с тогавашната кардиохирургична болница „Понтика“, на която Аджибадем Сити Клиник Бургас се явява правоприемник. Договорът за създаване на кардиохирургична болница включва освен заплащане на наем в размер на 13 000 лв., и извършване на ремонт и подобрения, тъй като наетите помещения са в много лошо състояние и не могат да бъдат използвани. За 10 години наемателят освен заплащането на наема, прави ремонти за 2 млн. лв. за привеждането на помещенията във вид, подходящ за лечебно заведение и в съответствие с медицинските стандарти.

В началото на тази година двата договора изтичат. Обявени са два явни търга за помещенията. Първият търг е за партера и първия етаж, със срок 3 месеца. На него се явяват МБАЛ „Сърце и мозък“ и Аджибадем Сити Клиник Бургас. Спечелен е от Аджибадем Сити Клиник Бургас за цена 204 000 лв. на месец, но те не заплащат в срок наемната цена. Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ Бургас  д-р Бойко Миразчийски, за печеливш е обявен вторият – МБАЛ „Сърце и мозък“. Аджибадем Сити Клиник в момента обжалва заповедта, защото има законово право на това. Образувано е административно производство в Административен съд – Бургас.  Подадената жалба спира изпълнението на заповедта, с която бива декласирана „Аджибадем Сити Клиник“ и класирана на първо място МБАЛ „Сърце и мозък“, която при условията на провеждания търг предлага  201 000 лв. На „Аджибадем Сити Клиник Бургас“ е изпратена доброволна покана да освободят ползваните помещения, но до момента те не са сторили това. Затова УМБАЛ Бургас е подала до Районен съд - Бургас искова молба за освобождаване на заеманите без правно основание помещения, както и иск за заплащане на обезщетение в размер на пазарната наемна цена към момента.

Вторият търг, проведен ден след първия – на 8.01.2019 г.  е за цялата сграда. Обстоятелството, което налага да има два търга е, че договорът за първия етаж е подписан през февруари 2009 г., а през май 2009 г. е подписан договорът за третия етаж, и двата договора са с десетгодишен срок на действие.  Затова се провеждат два търга – единият само за три месеца, а вторият – за 10 години, с цел да се уеднаквят датите и занапред помещенията да бъдат отдавани с един търг.

На втория търг (за 10 годишния период) се явяват отново същите участници. След явно наддаване, в което се постига наемна цена от 150 000 лв. на месец, и двата участника оттеглят документите си и търгът е прекратен не „под диктовката на Министерсвото на здравеопазването“, а поради нежеланието на участниците да участват в него.

Към момента Аджибадем Сити Клиник Бургас имат действащ договор за наем до края на май 2019 г. и доброволна покана да напусне помещенията, за които няма подписан договор. Няма подписан нов договор за наем за 10-годишен период, както се твърди в анонимката.


Лъжа 2. Вместо болницата да получи 17 млн. лв. за 10 години, тя ще получи само 0,84 лв. Резултат е тежкото финансово състояние и  натрупани дългове за 15 млн. лв.

Истината: За да спази законовите изисквания, УМБАЛ Бургас обявява търг с явно наддаване, с цел защита на своя финансов интерес и класира за наемател този, който предлага най-висока наемна цена. Дълговете на УМБАЛ Бургас са намалени с 3 млн. лв. в последните 2 години, като тези дългове са трупани в продължение на 20 години.  Неколкократно през този 10-годишен период УМБАЛ Бургас кани наемателя за актуализиране на наемната цена и подписване на нов анекс, тъй като няма правно основание за увеличаване на наема едностранно. Болницата се старае да обслужва задълженията си и е в постоянни преговори със синдикатите за увеличаване на заплатите на работещите. Препоръка на МЗ е изграждането на собствена кардиохирургия, към което УМБАЛ Бургас вече пристъпи.

В писмото са споделени и „факти“, засягащи министъра на здравеопазването и неговото семейство, което не бихме си позволили да коментираме.  В заключение ще заявим, че разпространението на подобни анонимни твърдения не е в интерес нито на участниците в търга, нито на работещите в тях медици, а най-малко – в интерес на пациентите от Бургас и региона. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

40 са новите случаите на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 10, в ямболска са 3, 728 са в страната.  Положителни са 5,1% от направените 14 218 теста,  82,83% от новите случаи за деня не са ваксинирани. В болница се лекуват 6707 души; 756 са в интензивно отделение.Като излекувани  са отчетени 520 души. Починали са 58 души, от тях 93,1% не..

публикувано на 29.11.21 в 07:50
Архив

Километрични опашки на ГКПП Малко Търново

За километрични опашки на границата с Турция при Малко Търново сигнализира наш слушател. Колоната от автомобили от българската страна е над 2 км , потвърдиха от граничния полицейски участък в Малко Търново. „ Има засилен трафик. Преминават много туристи, предимно българи и румънци “, казаха от там. Няма технически проблеми.   В момента..

публикувано на 27.11.21 в 13:53
Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) от център

Колоквиум за превенция на деменции организират в Бургас

Колоквиум, свързан с превенция на деменции чрез изучаване на испански език, ще бъде проведен в Бургас. Той е организиран по програмата „Невроезиков прогрес“, която се осъществява от център „Естрея“ и общината.  Колоквиумът е на тема "Превенция за деменции и когнитивните увреждания чрез изучаване на испански език". В него се очаква да се..

обновено на 25.11.21 в 09:24
Снимката е илюстративна

Изнесен ваксинационен пункт днес и утре в Созопол

Изнесен ваксинационен пункт ще има днес и утре от 10:00 до 12:00 часа в Созопол. Той ще бъде в кино-видеоклуба при читалище "Отец Паисий".  На 25-и ще бъде поставяна втора доза "Пфайзер", а на 26-и - втора доза от ваксината на "Модерна". Необходимо е предварително записване.

публикувано на 25.11.21 в 09:09

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 44,а в ямболска 33.  2569 са в страната.  Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.  Активните случаи са 105 929. От новозаразените 80,11% не са ваксинирани. В болница се лекуват 6846 души. 797 са в интензивно..

публикувано на 25.11.21 в 07:48

Епидемичната обстановка в страната е удължена до 31-ви март

Правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 хиляди население, а в 8 от тях показателя надхвърля хиляда на 100 хиляди души. Ваксинирани са..

публикувано на 24.11.21 в 17:37
Архив

След определени срокове, ваксинираните могат да даряват кръв

Медицинските специалисти отхвърлят спекулациите, че  ваксинираните срещу COVID-19 не могат да даряват кръв. Това може да се направи след определени срокове.   Ваксинацията по никакъв начин не пречи на кръводаряването, казва началникът на отделението по трансфузионна хематология към областната болница в Бургас д-р Людмила..

публикувано на 24.11.21 в 13:46