Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Стоянов: ЕБВР помага на икономиките в преход (ОБНОВЕНА)

| обновено на 12.03.19 в 15:35




Само за година, новата програма на Европейската банка за възстановяване и развитие  в "Подкрепа за малкия бизнес" е осъществила реализацията на 25 проекта. Също толкова са и тези, които чакат одобрение. Консултанти подпомагат фирмите с експертна помощ, за да може процесът за кредитиране да бъде максимално скъсен.

Стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт и енергийна ефективност или как фирмите от малкия бизнес да планират бъдещето си и да са сигурни в инвестициите. Това е целта на консултантите, по финансовата програма „Подкрепа за малкия бизнес“, която стартира в началото на 2018 година. На този етап все още няма фирми от Бургас, които да са се възползвали от нея, посочи мениджърът на програмата към Европейската банка за възстановяване и развитие – Мирослав Стоянов:

"Намирам едно неразбиране за това какво представлява банката и често биваме сравнявани с всяка една друга търговска банка. Първата точка от Устава на ЕБВР е, че тя е създадена за да помага на икономики в преход. Създадена е от 68 държава. Помогнали сме на над 20 хиляди компании, предлага се в 29 държави. Под друга форма е съществувала в България през периода 1998-2010 година"

Донори на програмата за България са Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейският съюз. От заявяването на интерес до одобрението на проекта минава не повече от 1 месец. А безвъзмездната помощ се получава до месец след приключване на проекта, посочи още Мирослав Стоянов:

"Стигаме до възможността да направим проект, който по най-добър начин да реши всеки проблем. Или  още по-точно, да достави най-добра стойност на самата компания и то в дългосрочен план. Целта на програмата е не само да има стойност тази компания, а фирмите да имат развитие в бъдеще, след реализирането на нашия проект"

Процедурата по кредитиране в програмния период до 2020 година година е изключително облекчена и липсва обичайната бюрократична тежест, допълни Мирослав Стоянов.

Община Бургас също подпомага малкия бизнес и не остава в страни от техните проблеми коментира заместник-кметът Красимир Стойчев:
" В Бургас са регистрирани около 36 хиляди фирми. По-голямата част от тях са в областта на туризма и недвижимите имоти. С цел развитието на икономиката и да има един осезаем подем, създали сме една инициатива "Бизнес инкубатор". Чрез него се организират бизнес курсове, а фирмите имат повече и по-достъпна информация. Създали сме Областен информационен център, който събира информация от всички министерства и агенции, предоставя я на фирмите, за става ясно и какви европейски програма могат да ползват малките и средни предприятия в региона. Още една инициатива имаме - това е "БулевАрт".  С тази вече реализирана инициатива искаме да съживим търлговията и изобщо бизнеса в централната част на Бургас."

Има и различни програми, които са насочени към насърчаване на предприемачеството, сподели още Красимир Стойчев.
А най-честите проблеми пред  малкия бизнес според е Елена Савова са:

„Осигуряване на финансиране на по-малки проекти. На по-малки фирми с по-малко персонал. Това са основните проблеми, които срещаме в развитието на бизнеса. Търсим финансиране за наши нови идеи, за иновативни проекти, за което към момента не сме осигурили такова. Занимаваме се с бизнес консултиране, с развитие на земеделски стопанства, на малък и среден бизнес в региона. Доста трудно стигаме до актуална информация в София. Затова е важно да има начин за финансиране на малък и среден бизнес, което става вече и по тази нова програма от 2018 година…“, посочи още Елена Савова. Тя  допълни, че с подобна финансова помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие, фирмите могат да планират своя растеж, за години напред. 


Чуйте повече в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31