Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НУМСИ “Проф.Панчо Владигеров" ще отбележи патронния си празник с тържествен мултимедиен спектакъл

На 13 март се навършват 120 години от рождението на бележития композитор, музикант и общественик

| обновено на 13.03.19 в 07:32

По традиция  Националното училище за музикално и сценично изкуство  в Бургас ще посрещне патронния си празник с Тържествен мултимедиен спектакъл. Това ще се случи на 13 март, денят в който преди 120 години е роден един от най- изтъкнатите представители на българската музикална култура – Панчо Владигеров, чието име носи учебното заведение.

В празничната проява участие ще вземат Камерен оркестър с диригент Петя Тончева, Девически хор с диригент Анета Данаилова, ученици от балетните класове с хореограф  Диляна Бахматова-Игнатова и изявени солисти на училището по изкуства.

Специален гост на тържествения концерт ще бъде  актьорът Рашко Младенов. На сцената ще прозвучат текстове от произведението на Никос Казандзакис „Аскетика”.  Публиката ще се докосне до изпълнения на Панчо Владигеров, чрез кадри от късометражния документален филм- концерт на режисьора Юрий Арнаудов.

Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов.

Час преди началото на концерта, във фоаето на Държавна опера – Бургас ще бъде подредена изложба с  отличените творби  от I-ви Национален конкурс за рисунка "Акварели опус 37".

Той бе  организиран от Национално училище за музикално и сценично изкуство “Проф.Панчо Владигеров"  със съдействието на НХА – София, Дружеството на художниците в Бургас, УН „Родни звуци“ и медийното партньорство на БНР Бургас. Конкурсът бе по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и в него участваха  276 рисунки от цялата страна. Призьорите бяха определени от жури в състав - проф. Георги Янков - директор на Филиал Бургас на НХА,  доц. Димо Колибаров - зам.-директор на Филиал Бургас на НХА и  Добрин Вътев - председател на Дружество на художниците – Бургас.

Откриване на изложба с отличените творби и награждаване на победителите ще бъде 13.03., в  18 ч. във фоайето на Държавна опера – Бургас.

В 19 ч. в залата на Операта Тържествен мултимедиен спектакъл. Вход свободен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49

Започва шестият SPICE Music Festival в Бургас

Морско парти с музиката на Spice music festival  предстои два дни в Бургас. Емблемата на фестивалния живот в морския град   се завръща за шесто поредно издание с добре познати световни звезди. На метри от морския бряг, на Морската гара в Бургас , отново ще бъде издигната сцената, която ще посрещне изпълнителите на най-големите хитове от 90-те..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Стефан Диомов: С фотографиите си разказвам истории (ВИДЕО)

Композиторът Стефан Диомов представи десетата си фотографска изложба. Кадрите от последните му пътешествия са подредени на алеята пред Морското казино. Събитието снощи бе съпътствано от прожекция на филм за пътуването, вдъхновило кадрите, на откритата сцена "Охлюва". За настроението се погрижи музикалната група "ИзгревЧета", която изпълни и песен..

обновено на 02.08.24 в 13:53

Веселин Маринов представя новия си албум в Поморие при вход свободен

Поморие е част от лятното турне на певеца Веселин Маринов и оркестъра му.  На централния площад “Св.св. Кирил и Методий“ изпълнителят ще се срещне с почитателите си в морския град и ще представи песните от новия си албум "Лесен за обичане".  Началният час на концерта е 21.00 часа.  Входът свободен.

публикувано на 02.08.24 в 13:16

Премиера на мюзикъла „Моя прекрасна лейди“ на сцената на Летния театър

Дългоочакваната премиера на мюзикъла „Моя прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу предстои тази вечер на сцената на летния театър в Бургас.  Събитието е от 21:00 часа в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024.  Режисьор на спектакъла е доц. д-р Александър Текелиев, директор на Бургаската опера, а диригент е Иван Кожухаров...

публикувано на 02.08.24 в 12:39

Милена Славова ще се включи днес в благотворителен концерт в Сливен

Пореден благотворителен концерт в памет на Венцислав Василев - Венци от „Нова Революция“ събира днес в Сливен местни и чуждестранни рок групи, съобщават от Общината. Проявата се организира от Фондация „Рок за Венци“, с подкрепата на Община Сливен и Младежкия дом. В благотворителната инициатива ще се включи и Милена Славова. Почитателите на рока ще..

публикувано на 02.08.24 в 11:52

Допълнителни автобуси по линии за SPICE music festival и концерта на Лени Кравиц

Специална паркинг зона ще бъде осигурена в Бургас на  2 и 3 август (по време на SPICE Music Festival) , както и на 7 август (за концерта на Лени Кравиц) . В диапазона  от 16.00 до 08.00 часа ще може да се паркира на ул. „Булаир“, в отсечката от ул. „Константин Фотинов“ до ул. „Цар Симеон I“.  Капацитетът на участъка е за около 120..

обновено на 02.08.24 в 11:13