Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте с храните, обработвани на висока температура



Изследване в 10 държави в ЕС от различни  потребителски организации на хранителни продукти, показва  необходимост от по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид. Оказва се, че освен съдържанието му в различни продукти, в домашни условия също можем да си произведем.

Над 500 хранителни продукта са попаднали в изследването, за които е сигурно, че могат да натрупват акриламид. А това е вещество, за което се предполага, че е силен канцероген и може да предизвика рак. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие именно на акриламид над определената норма, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“:

"Проблемът с акриламида тръгна оттам, че преди няколко години  след направени лабораторни изследвания и опити с животни, че акриламидът може да бъде опасен за здравето и може да предизвика рак. 2015 година Европейската агенция по безопасност на храните излезе със становище, че е опасен, от 2017 година е приет регламент, на ЕС, а от април 2018 година, той влезе в сила. Малко по-късно потребителските организации в 10 държави направиха проучване, става дума за чипсове, крекери, пуканки, вафли, бисквити, печено кафе. Акриламидът се генерира при високи температури, а резултатите не са никак добри, защото се оказва, че една трето от продуктите са с притеснително високи нива.", посочи Богомил Николов и обясни на какво се дължи това:

"Нашето обяснение е, че този регламент, който не се спазва е само пожелателен. Той дава само някакви стойности за наличие на акриламид в продуктите, изисква от големите компании да създават мониторингови програми за намаляване на нивата. Както виждате няма санкции, няма контрол. Призивът на нашата асоциация е този регламент да бъде поправен, да стане малко по-строг, за да може фирмите наистина да се съобразяват с него, защото очевидно това не се спазва. Между другото в домашни условия също можем да си произведен акриламид. Най-вече, когато пържим картофи и си препичаме филийки. не е добре да се консумират всеки ден подобни продукти, защото ще си навредим сами на здравето. Далеч съм от идеята, че трябва да посъветвам потребителите да не консумират такива продукти изобщо, напротив всичко в умерени количества е добре, но да не се прекалява с препеченото вкъщи", уточни още Николов. 

Освен това 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%. А самият акриламид е химикал, който се формира естествено в богати на скорбяла храни. Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C“

Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58

Държавата отпусна още 14 млн лв за новата болница в Ямбол

С 14 379 000 лева се у величава акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Това реши днес  Министерският съвет. Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, медицинско обзавеждане и оборудване, както и..

публикувано на 07.08.24 в 15:20

Спешната помощ в Бургас получи оборудване за лесно пренасяне на пациенти

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти. То е предоставено от Ротари клуб Бургас и ще облекчи екипите при справянето с пренасяне на тежки и неподвижни пациенти. Модерните решения позволяват това да се случва лесно и по щадящ за медиците начин, без използване на сериозна физическа..

публикувано на 07.08.24 в 11:03

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от здравното..

публикувано на 07.08.24 в 09:03

Д-р Асен Кърджиев, ЦСМП Бургас: Одобряваме новите мерки срещу насилието над медици

В Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас одобряват новите мерки за предотвратяване на насилието над медицински специалисти. Според тях до 4 месеца ресорното министерство трябва да предприеме действия за създаване на специализирана електронна система, която след сигнал за агресия от лекар ще се отразява в МВР, заедно с местоположението..

публикувано на 06.08.24 в 09:15

Лятната антиСПИН кампания стартира днес от Бургас

От днес стартира лятната национална АНТИСПИН кампания. Безплатно и анонимно се изследват и консултират желаещите да се включат в акцията. Днес до "Часовника" бе позиционирана мобилна лаборатория, в която хората се информираха и тестваха за ХИВ или СПИН. Кампанията ще продължи до 12 август и ще обхване и други градове по Черноморието...

обновено на 05.08.24 в 12:07