Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Внимавайте с храните, обработвани на висока температураИзследване в 10 държави в ЕС от различни  потребителски организации на хранителни продукти, показва  необходимост от по-добра защита от съдържащото се в храните съединение акриламид. Оказва се, че освен съдържанието му в различни продукти, в домашни условия също можем да си произведем.

Над 500 хранителни продукта са попаднали в изследването, за които е сигурно, че могат да натрупват акриламид. А това е вещество, за което се предполага, че е силен канцероген и може да предизвика рак. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие именно на акриламид над определената норма, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители“:

"Проблемът с акриламида тръгна оттам, че преди няколко години  след направени лабораторни изследвания и опити с животни, че акриламидът може да бъде опасен за здравето и може да предизвика рак. 2015 година Европейската агенция по безопасност на храните излезе със становище, че е опасен, от 2017 година е приет регламент, на ЕС, а от април 2018 година, той влезе в сила. Малко по-късно потребителските организации в 10 държави направиха проучване, става дума за чипсове, крекери, пуканки, вафли, бисквити, печено кафе. Акриламидът се генерира при високи температури, а резултатите не са никак добри, защото се оказва, че една трето от продуктите са с притеснително високи нива.", посочи Богомил Николов и обясни на какво се дължи това:

"Нашето обяснение е, че този регламент, който не се спазва е само пожелателен. Той дава само някакви стойности за наличие на акриламид в продуктите, изисква от големите компании да създават мониторингови програми за намаляване на нивата. Както виждате няма санкции, няма контрол. Призивът на нашата асоциация е този регламент да бъде поправен, да стане малко по-строг, за да може фирмите наистина да се съобразяват с него, защото очевидно това не се спазва. Между другото в домашни условия също можем да си произведен акриламид. Най-вече, когато пържим картофи и си препичаме филийки. не е добре да се консумират всеки ден подобни продукти, защото ще си навредим сами на здравето. Далеч съм от идеята, че трябва да посъветвам потребителите да не консумират такива продукти изобщо, напротив всичко в умерени количества е добре, но да не се прекалява с препеченото вкъщи", уточни още Николов. 

Освен това 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6.3%. А самият акриламид е химикал, който се формира естествено в богати на скорбяла храни. Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C“

Чуйте повече в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

40 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

40 са новите случаите на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 10, в ямболска са 3, 728 са в страната.  Положителни са 5,1% от направените 14 218 теста,  82,83% от новите случаи за деня не са ваксинирани. В болница се лекуват 6707 души; 756 са в интензивно отделение.Като излекувани  са отчетени 520 души. Починали са 58 души, от тях 93,1% не..

публикувано на 29.11.21 в 07:50
Архив

Километрични опашки на ГКПП Малко Търново

За километрични опашки на границата с Турция при Малко Търново сигнализира наш слушател. Колоната от автомобили от българската страна е над 2 км , потвърдиха от граничния полицейски участък в Малко Търново. „ Има засилен трафик. Преминават много туристи, предимно българи и румънци “, казаха от там. Няма технически проблеми.   В момента..

публикувано на 27.11.21 в 13:53
Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) от център

Колоквиум за превенция на деменции организират в Бургас

Колоквиум, свързан с превенция на деменции чрез изучаване на испански език, ще бъде проведен в Бургас. Той е организиран по програмата „Невроезиков прогрес“, която се осъществява от център „Естрея“ и общината.  Колоквиумът е на тема "Превенция за деменции и когнитивните увреждания чрез изучаване на испански език". В него се очаква да се..

обновено на 25.11.21 в 09:24
Снимката е илюстративна

Изнесен ваксинационен пункт днес и утре в Созопол

Изнесен ваксинационен пункт ще има днес и утре от 10:00 до 12:00 часа в Созопол. Той ще бъде в кино-видеоклуба при читалище "Отец Паисий".  На 25-и ще бъде поставяна втора доза "Пфайзер", а на 26-и - втора доза от ваксината на "Модерна". Необходимо е предварително записване.

публикувано на 25.11.21 в 09:09

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

136 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 44,а в ямболска 33.  2569 са в страната.  Положителни са 8,7% от направените 29 503 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.  Активните случаи са 105 929. От новозаразените 80,11% не са ваксинирани. В болница се лекуват 6846 души. 797 са в интензивно..

публикувано на 25.11.21 в 07:48

Епидемичната обстановка в страната е удължена до 31-ви март

Правителството удължи с 4 месеца - до 31 март догодина, извънредната епидемична обстановка в страната. Причината е интензивното разпространение на Covid-19. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 хиляди население, а в 8 от тях показателя надхвърля хиляда на 100 хиляди души. Ваксинирани са..

публикувано на 24.11.21 в 17:37
Архив

След определени срокове, ваксинираните могат да даряват кръв

Медицинските специалисти отхвърлят спекулациите, че  ваксинираните срещу COVID-19 не могат да даряват кръв. Това може да се направи след определени срокове.   Ваксинацията по никакъв начин не пречи на кръводаряването, казва началникът на отделението по трансфузионна хематология към областната болница в Бургас д-р Людмила..

публикувано на 24.11.21 в 13:46