Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созопол е сред 17-те общини в страната с финансови затруднения


Министерството на финансите публикува данните за финансовото състояние на общините за 2018 година.  Созопол е сред  администрациите, които имат финансови затруднения показва  отчетът. Тя  е сред 17 –те, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2019 г., въз основа на данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините, оборотните ведомости към края на 2018 г.. Другите администрации с проблеми са от родопския регион и северозапада. Като цяло резултатите сочат, че нараства броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. 
 Публикуваме информацията от сайта на финансовото министерство:
Анализът на данните показва, че в края на 2018 г., спрямо 2017 г., нараства броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини.

Средният дял на приходите в общите постъпления за страната намалява до 36,65 %, спрямо 38,39 % в края на 2017 г. Към края на 2018 г., както и през 2017 г., общо 38 общини отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната. Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи се понижава до 82,38 %, спрямо 88,39 % през 2017 г., като 57 общини постигат резултат над средното за страната (49 са били в края на 2017 г.). По отношение на бюджетното салдо спрямо общите постъпления по отчет – средното равнище за страната към края на 2018 г. е 1,70 % (при 3,85 % в края на 2017 година). Броят на общините, отчитащи резултат над средния към края на 2018 г., е 156 и е по-голям спрямо този към края на 2017 г., когато общините са били 111. Следва да се отбележи, че бюджетното салдо на общините на национално ниво през 2018 г. е положително, поради което и неговият дял в общите постъпления е положителна величина. Средното за страната равнище на размера на дълга, като процент от планираните приходи, изравнителна субсидия и други трансфери за местни дейности от централния бюджет, нараства до 50,25 % (при 48,08 % за 2017 г.) и е относително стабилно. Делът на просрочените задължения от планираните приходи, изравнителна субсидия и други трансфери за местни дейности от централния бюджет на национално равнище за страната намалява до 4,40 % в края на 2018 г. (при 5,58 % през 2017 г.).

На основата на анализ и обобщение на данните по чл. 130а от ЗПФ се установи, че общините, които отговарят на три и повече от критериите за класирането им като общини с финансови затруднения през 2019 г., въз основа на данните от годишните отчети за касово изпълнение на бюджетите на общините, оборотните ведомости и информацията по чл. 5а от Закона за местните данъци и такси към края на 2018 г., са 17 (6,4 % от всички общини в страната) при 13 броя, или 4,9 % от всички общини към края на 2017 г. 17-те общини са Кресна, Струмяни, Созопол, Белоградчик, Брегово, Димово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Кочериново, Септември, Перник, Цар Калоян, Девин, Неделино, Чепеларе, Стамболово.

Общините, които през 2019 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 4, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние. Това са Симитли, Грамада, Рила и Сапарева баня. Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2019 г., но не фигурират в списъка за 2018 г. , са 8 – Кресна, Созопол, Брегово, Криводол, Оряхово, Кърджали, Цар Калоян и Девин. Община Цар Калоян, за пръв път от въвеждането на условията по чл. 130а, ал. 1 от ЗПФ за определяне на общини с финансови затруднения, е определена като такава община. Общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г., 2018 г. и през 2019 г., са 7 – Струмяни, Димово, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23
Данъчна проверка. Снимката е илюстративна.

Още седмица за деклариране и плащане на данъците за второто тримесечие

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация за второто тримесечие, припомни НАП.  Това е и последният ден за внасяне на удържания данък към бюджета. Най-бързо и..

публикувано на 25.07.24 в 13:25

Бургас е домакин на конференция за развитието на градския електротранспорт

В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас. Основната тема на форума е „Развитие на градския..

обновено на 25.07.24 в 13:08

"Ние, потребителите": Заведенията с две и повече звезди са длъжни да осигуряват безкасово плащане

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това съобщи основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред БНТ, като уточни, че не става дума за масови практики. „Първо, това е нарушение на закона, според..

публикувано на 25.07.24 в 12:25

МРРБ: До 1 август работна група трябва да предложи правила за къмпингуването

До 1 август 2024 г. трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това реши на първото си заседание..

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46