Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разширението на депото в Братово няма да натоварва бюджетите на общините

| обновено на 19.03.19 в 17:42

Няма да се заделят средства за изграждането на нова клетка на депото в Братово. Това коментира заместник - кметът на Бургас Руска Бояджиева. Около 30% от отпадъците, които се депонират в момента, са от нас и тази част от строителните дейности ще заплатим, поясни тя:

„Цялата инвестиция се финансира от отчисленията, които общините правят по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. За всеки един тон депониран отпадък на депо, ни се отчислява определена сума по нарочна сметка в РИОСВ, които суми се използват именно за такива дейности по третиране на отпадъците. Общината няма да заделя средства от текущия си бюджет, това се случва регулярно, през годините, за депониран тон отпадък“

Около 6 милиона струваше първата клетка на депото, заедно с пречиствателната станция, припомни Руска Бояджиева. След изготвянето на техническия проект ще стане ясна стойността на новата, заедно с разширението на пречиствателната станция, добави тя. Настоящата клетка на депото е пред запълване и може да приема отпадъци още до година и половина.

Без възражения приехме да се проектират две нови клетки на депото в Братово и то да се разшири. Това каза за БНР - Бургас кметът на Карнобат Георги Димитров. Трябва да предприемем стъпки отсега, ще финансираме строежа, но трябва да се търсят и други средства, добави той:

„Ще търсим и европейско финансиране, но те едва ли ще ни отпуснат за втора клетка. Търсим начини за намаляване на количествата на отпадъците. Всеки е тръгнал към изграждане на собствени сепариращи инсталации, компостиращи… Защото, в момента, в първа клетка има всичко, което не трябва да е там. Говоря за полиетилени, за стъкло, които са естествени суровини. Да не говорим за органични отпадъци“

Предвид увеличаващите се разходи, които общините влагат за депониране на отпадъци, няма да издържим дълго без да вдигаме съответните данъци и такси, добави Георги Димитров.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адв. Величков: Да направим прокурора на Царево главен прокурор

Визията за реформи в съдебната система представиха на протеста в Бургас   от инициативата „Правосъдие за всеки“. Около 50 души излязоха и днес с искане за оставки на главния прокурор и на правителството. Прокуратурата, досега, никога не се е намесила при големите фалити на банките, посочи адв. Велислав Величков от инициативата. За..

публикувано на 03.08.20 в 19:47

Почитат основателя на Морската градина с улица

Над 130 улици получават имена след решение на Общинския съвет в Бургас. Досега отсечките, които са в нови части на „Меден рудник“, кварталите Сарафово и Крайморие, Северната промишлена зона и 5-ти километър бяха безименни, а това затрудняваше, както живеещите, така и работещите на адресите. Списъците бяха предложени от историци, общественици и..

публикувано на 03.08.20 в 15:55

Пълни са хотелите в Приморско и Царево

Сезонът в община Приморско е добър предвид пандемията, обясни кметът д-р Димитър Германов. Заложихме на рекламна стратегия за привличане на българските туристи, уточни той: Факт е, че българският турист, за нас, е най-добрият турист. Най-коректен, човек, който почива по най-добрия начин.Сега това, което направихме като стратегически ход през реклами и..

публикувано на 03.08.20 в 14:51

"Булевард Демокрация" на 3-ти август

Темата ни днес е туристическа - търсим отговор дали се напълниха курортните селища на юг от Бургас. Ситуацията в Приморско и Царево обобщаваме след минути.  Държавата все пак се отказа от прословутия софтуер за продажбите и бизнесът си остана само с направените разходи, темата е част от коментарната ни рубрика. Няколко институции все още не могат да..

публикувано на 03.08.20 в 14:29
Пътят, който не е път и води до плажа, който не е плаж

Ако има плаж – ще има и достъп до него

Няколко институции все още не могат да дадат отговор плаж ли е пясъчно – каменистaта ивица покрай т. нар. „летни сараи на Доган“. И има ли път до него, след като проверка на място показа бетонови подстъпи, водещи до морския бряг? Тоя път не е път, бетониран подход е. Така можем да обобщим официалната информация, с която разполагаме от..

публикувано на 03.08.20 в 14:04

В Сливен приключи санирането на блок 21 в кв. „Българка“

Приключи санирането на блок 21 в кв. „Българка“. Жилищната сграда е 44-ата поред от общо 51, които се обновяват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кметът Стефан Радев  увери жителите, че тепърва ще усетят комфорта и удобствата в жилищата си. Строителните дейности по жилищния блок стартираха в средата на..

публикувано на 03.08.20 в 12:34
Снимката е илюстративна.

Монтират електропровод на кръстовището за Българово

Електропровод ще бъде монтиран на кръстовището за Българово на пътя  Бургас – Айтос днес и утре, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. В участък от 200 м ще се монтира електропровод 400 kV и движението ще се регулира с пътни знаци, скоростта е ограничена до 60 км/ч. И в двата дни трафикът ще се спира за кратки интервали около 9.00..

публикувано на 03.08.20 в 09:33