Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските специалисти протестираха за втори път ( ОБНОВЕНА) (снимки)

| обновено на 21.03.19 в 16:39



Медицински специалисти от Бургас и областта излязоха на втори  национален протест. Този път само пред сградата на общината, с искане за достойни условия на труд и адекватно заплащане.

8 искания в обща декларация, вече са изпратени до премиера, омбудсмана и здравния министър.  След първия протест, в началото на март, няма промяна на нито едно от същите искания. Това коментираха медицинските специалисти, според които системата в този си вид не работи отдавна, а доходите нямат промяна в здравеопазването от 2013 година, но грижите за пациентите остават и са по 24 часа. 
Исканията им бяха прочетени  и са следните:
- Без търговски дружества в здравеопазването:
-Еднакво основно трудово възнаграждение, две минимални работни заплати за страната за медицинските специалисти:
-Допълнителните възнаграждения и техните размери да бъдат с регламентирани правила, според натовареността:
-Връщане на медицинските стандарти в болниците и не само, защото една сестра се грижи за 30-40 пациента:
-Нощният труд да бъде адекватно заплатен, допълнително заплащане да има при работа в спешно или  реанимация. Прослуженото време да 1,2% на година:
- Колективният трудов договор на национално ниво в бранша, да бъде задължителе за всички структури в здравеопазването, а не препоръчителен:
-Да има възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика:
-Промяна в категорията труд

Протестите ще продължатq докато бъде променена системата, са категорични медицинските специалисти, а към тях освен от Бургас, се присъединиха  и техни колеги от здравните заведения в Айтос и Карнобат. 

Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои развитие на телемедицината в Бургас

Съфинансиране от над 244 000 лева ще осигури Община Бургас за изграждане на 5G и Edge инфраструктура за по-добра здравна грижа в областта. Това реши местният парламент на днешната сесия. Докладната записка е внесена от кмета Димитър Николов. Общината ще се присъедини към консорциума по проекта, за да се осигури успешна свързаност и възможност за..

публикувано на 30.08.24 в 16:18

РЗИ и Комисията за потребителите със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще предаде..

публикувано на 29.08.24 в 14:15

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

НЗОК ще уведомява за протоколите за скъпи лекарства по телефона или онлайн

От 1 септември Здравната каса ще уведомява пациентите за протоколите им за скъпи лекарства, както и за помощни средства със съобщение по телефона или чрез онлайн платформата "Вайбър", съобщава БТА.  Изпълняващият длъжността управител на Касата проф. Момчил Мавров обясни, че към съобщенията няма да има прикачени файлове или линкове, няма да се изискват..

публикувано на 28.08.24 в 17:00

От 1 септември влизаме в здравното си досие без електронен подпис

От 1 септември пациентите ще имат достъп до електронното си здравно досие и без електронен подпис. То ще може да се достъпи на мобилен телефон чрез приложение, след активация от оторизиран служител.  В досието може да се види цялата здравна информация, качена за пациента от личния лекар, специалисти, лаборатории и болници.   С..

публикувано на 28.08.24 в 08:40

По 2000 лева ще получат семейства от Бургас с репродуктивни проблеми

На 19 души да бъдат отпуснати еднократно по 2 000 лева за подпомагане на процедури инвитро. Докладната записка на общинския съветник д-р Светослав Тодоров бе разгледана днес по време на Комисията по социални дейности. Отпускането на финансова помощ е за хора с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на Община Бургас. В..

обновено на 27.08.24 в 11:38

Експерти ще обясняват причините за миризмите на нефтопродукти в Бургас

През последните седмици миризмата на нефтопродукти във въздуха на Бургас, която се усеща в различни часове и части на града, влезе и в заседанието на постоянната комисия по околна среда към Общинския съвет. Съветниците решиха да има извънредно заседание на същата комисия по темата, с идеята на нея да присъстват различни експерти, които да..

публикувано на 26.08.24 в 14:50