Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медицинските специалисти протестираха за втори път ( ОБНОВЕНА) (снимки)

| обновено на 21.03.19 в 16:39Медицински специалисти от Бургас и областта излязоха на втори  национален протест. Този път само пред сградата на общината, с искане за достойни условия на труд и адекватно заплащане.

8 искания в обща декларация, вече са изпратени до премиера, омбудсмана и здравния министър.  След първия протест, в началото на март, няма промяна на нито едно от същите искания. Това коментираха медицинските специалисти, според които системата в този си вид не работи отдавна, а доходите нямат промяна в здравеопазването от 2013 година, но грижите за пациентите остават и са по 24 часа. 
Исканията им бяха прочетени  и са следните:
- Без търговски дружества в здравеопазването:
-Еднакво основно трудово възнаграждение, две минимални работни заплати за страната за медицинските специалисти:
-Допълнителните възнаграждения и техните размери да бъдат с регламентирани правила, според натовареността:
-Връщане на медицинските стандарти в болниците и не само, защото една сестра се грижи за 30-40 пациента:
-Нощният труд да бъде адекватно заплатен, допълнително заплащане да има при работа в спешно или  реанимация. Прослуженото време да 1,2% на година:
- Колективният трудов договор на национално ниво в бранша, да бъде задължителе за всички структури в здравеопазването, а не препоръчителен:
-Да има възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика:
-Промяна в категорията труд

Протестите ще продължатq докато бъде променена системата, са категорични медицинските специалисти, а към тях освен от Бургас, се присъединиха  и техни колеги от здравните заведения в Айтос и Карнобат. 

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МБАЛ “Поморие” откри дарителска сметка за набиране на средства

МБАЛ “Поморие” откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебното заведение в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19. “Болницата се нуждае от финансова помощ. Ще бъдем благодарни на всички дарители, защото само заедно може да се справим с поредната предстояща тежка вълна от Ковид. Съпричастността и..

публикувано на 03.12.21 в 15:04

117 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

117 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 28, в ямболска са 24. В  страната са 2018 . Това са 7,37% от направените 27 372 теста през изминалото денонощие. Хоспитализирани са 6 225 души, като 702 от тях са в интензивни отделения.  През вчерашния ден излекуваните са 3344-ма, починали са 114 души.  Поставените дози ваксини са..

публикувано на 03.12.21 в 07:51

До края на годината ще стартира процедура за избор на изпълнител на малък " Пирогов" в Царево

В няколко наши репортажа ви разказахме за ситуацията в Царево, в която заради жалби на общинския съветник Емил Пейчев  започнаха проверки  от различни държавни институции както на администрацията и на негови колеги, така и на граждани. Той атакува и създаването на т.н малък "Пирогов", бъдещ  медицински център, в който ще работят лекари от..

публикувано на 01.12.21 в 16:28

Мобилен рентген спасява живот в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас

Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Тя беше купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и даде нови възможности на съдовите хирурзи. Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции „2 в 1“. Тази иновативна техника е..

публикувано на 29.11.21 в 14:17

Бустерната доза предпазва по-добре ваксинираните

Д-р Сибел Шефкет  е сред специализантите, които работят отскоро в бургаската белодробна болница. Тя завършва през 2019 година с отличие Варненския медицински университет. Вече  две години специализира пулмология и фтизиатрия. На 27 години, тя е от медиците, които  смело влизат в ковид отделението на лечебното заведение. Практиката на д-р Шефкет..

публикувано на 29.11.21 в 13:28
Снимката е илюстративна

Лаборатория за извършване на PCR тестове ще бъде открита в болницата в Елхово

В общинската многопрофилна болница "Св. Иван Рилски" в Елхово ще бъде открита лаборатория за извършването на PCR тестове. От общинския бюджет са отпуснати 44 000 лева, предстои закупуването на необходимото оборудване. При поредната ковид вълна тестването на пациентите и жителите на повече от три общини е било затруднено, тъй като лечебното заведение не..

публикувано на 29.11.21 в 08:34

40 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

40 са новите случаите на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 10, в ямболска са 3, 728 са в страната.  Положителни са 5,1% от направените 14 218 теста,  82,83% от новите случаи за деня не са ваксинирани. В болница се лекуват 6707 души; 756 са в интензивно отделение.Като излекувани  са отчетени 520 души. Починали са 58 души, от тях 93,1% не..

публикувано на 29.11.21 в 07:50
Подкасти от БНР