Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна формация „Тракийче“ с 6 награди от конкурса „Орфееви таланти"

Малките изпълнители на фолклорни песни от формация "Тракийче" към читалище "Любен Каравелов -1940" Бургас за пореден път се завърнаха с много награди от пловдивския Национален музикално- фолклорен конкурс "Орфееви таланти".

Със златна лира за индивидуалните си изпълнения бе отличена Светлана Христова, четири сребърни лири бяха отредени съответно на Карина Тодорова, Росица Маринова, Александър Герасимов и Георги Колев, а най-малкият изпълнител от групата - Михаил Христов, получи  бронзова лира.

Фолклорна формация "Тракийче" е създадена преди близо 30 години от вокалния педагог Нина Матева. През това време нейните изпълнители са спечелили множество награди от различни конкурси.

Към настоящия момент развитието на таланта на малките изпълнители, тяхната изява и отлични резултати се дължат на Пенка Петрова - художествен ръководител на формацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Илчев кани на "Дестинация Бургас" (ВИДЕО)

Концерт-спектакълът на Стефан Илчев „Дестинация Бургас“ е на 10 август от 20 часа на Летния театър в Бургас. Звездата му изгря на сцената на „Бургас и морето“, откъдето има няколко награди. Безапелационно спечели седмия сезон на шоуто „Като две капки вода“. Видяхме го като жури в първото издание на конкурса "Бургас и морето" за млади..

обновено на 09.08.24 в 13:21

Общ концерт на групите „Прегърнат облак“ и „Тиферет“ в галерия "Г. Баев"

Бургаската група „Прегърнат облак“ ще представи съвместен концерт с група „Тиферет“ на 13 август, от 19.00 ч., в Галерия „Г. Баев“, Бургас. Идеята за съвместно събитие се поражда от музикалната среща на композиторката на Облака Теодора Илиева с един от най-колоритните музиканти-импровизатори Константин Кучев. Той е част от множество музикални..

публикувано на 09.08.24 в 13:00
Светлина Бояджиева

Българската пианистка Светлина Бояджиева с концерт в Бургас на 12 август

Произведения на Бетовен, Шопен и Глинка Грязнов ще звучат в изпълнение на Светлина Бояджиева на 12 август в "Морско казино" в Бургас, когато младата българска пианистка ще има концерт с начален час 18. Соната за пиано номер 1 опус 2 във фа минор на Бетовен и валс "Фантазия" на Глинка Грязнов ще звучат за първи път пред бургаската ѝ публика,..

публикувано на 09.08.24 в 13:00

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

публикувано на 09.08.24 в 11:52

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт днес

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде днес от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо, които са..

обновено на 09.08.24 в 08:14

Празник на японската култура ще се проведе в Бургас

Празник на японската култура - „Бункасай“ ще потопи бургазлии във фестивалните традиции на Страната на изгряващото слънце. Събитието се организира от филиала на Софийския университет и катедра „Японистика“ към Факултета за класически и нови филологии /ФКНФ/. Цветният сценарий и атрактивните демонстрации за събитието са подготвени и ще бъдат реализирани..

публикувано на 09.08.24 в 08:13

Група Б.Т.Р. с концерт "30 години на сцената" в Бургас

Б.Т.Р. отбелязва 30 години успешна музикална кариера с турне в страната.  В Бургас рок групата ще гостува на 9 август, петък в Летния театър.  „За нас тези 30 години минаха неусетно, това е голям период от спомени и имаме толкова много спомени, оставяме страхотно наследство след нас! Минаха бързо, уверено крачихме с работата си през времето..

публикувано на 08.08.24 в 09:10