Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконописецът Тошко Вачев: Изписвам иконите си със сърце и душа

Бургазлията подкрепя с дарение кампанията "Роди дете в България"

| обновено на 28.03.19 в 09:27

Бургаският иконописец Тошко Вачев дарява своя икона за търг, който ще се проведе по време на благотворителния пролетен бал, поставящ началото на кампанията "Роди дете в България" за Община Бургас. Проявата ще е на 28 март /четвъртък/ вгранд хотел и СПА Приморец. В търга със свой морски пейзаж ще участва и съпругата му Галина. Вачев ще представи и изложба от 23 икони, част от продажбата на които също ще бъдат дарени за кампанията.

Повече може да чуете в звуковия файл:гранд хотел и СПА Приморец

Тошко Вачев се занимава с иконопис от 24 години. Първата икона, която изписва, е на Пресвета Богородица "Достойно ест".

„Преди това рисувах пейзажи, портрети, но когато видях тази икона разбрах, че това е моят път оттук нататък. Тази икона и до ден днешен е в моя дом и вярвам, че тя пази моето семейство.“

За изработката на иконите авторът използва специални дървени дъски, като спазва всички указания на канона и някои специфични техники, взаимствани от стари майстори.

До момента икононописецът е създал близо 700 икони, само за миналата година те са 58. Изписва Исус Христос, Света Богородица, св. Мина, св. Георги, св Николай Чудотворец и др., от светиците св. Ана, св. Марина, св Татяна.

„За мен няма трудна икона, защото аз ги изписвам със сърце и душа! Рисувам в руски и византийски стилове. Много от иконите дарявам на църкви и параклиси, както и на мои приятели по светли празници. Мои икони има по целия свят – в САЩ, Германия, Испания, Гърция, Кипър, Дания, Швеция.“

повече може да чуете в звуковия файл:


През миналата година Тошко Вачев е представил изложби със свои икони в София, Созопол и Пловдив, а през това лято организира такава и в Бургас. Тя ще се проведе в КЦ „Морско казино“ от 12 до 29 август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

обновено на 22.05.24 в 10:17

"Риголето"е отново на бургаска сцена тази вечер

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди - "Риголето", ще бъде представена тази вечер на сцената на Бургаската опера. Диригент ще бъде Димитър Косев.  Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона..

публикувано на 22.05.24 в 09:55

Дарина Гильова кани на „Цветно“ - изложба с настроение

Художничката от Поморие Дарина Гильова откри в родния си град първата си самостоятелна изложба, озаглавена „Цветно“.  Дарина започва да излага свои картини още като студентка във Велико Търново през 2005 година. Първото й представяне пред поморийска аудитория е участието й в Коледната изложба през 2010 г. От тогава до..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

Фотоизложба "В дивото" ще бъде открита в Сливен

Община Сливен организира фотоизложба, посветена на биоразнообразието. Тя ще бъде под надслов „В дивото“ и ще бъде открита днес, когато международната общност отбелязва Деня на биоразнообразието. До 15 юни жители и гости на Сливен могат да разгледат фотоекспозицията, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Сливен“. Официално откриване е..

публикувано на 22.05.24 в 09:15

Играят "Малкият Мук" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът "Малкият Мук" ще бъде представен днес в Държавен куклен театър - Бургас. Той е по приказката на В. Хауф. Малкият Мук е симпатично малко момче, което рано е останало без родители и затова търси онова, което му липсва в живота – обич и красота. Тайната на летящите чехли и силата на вълшебната тояжка, които открива в гардероба на..

публикувано на 22.05.24 в 09:10

Книгата "Хиперсъзнание" ще бъде представена днес на Флората

Книга за подсъзнанието създадена в резултат на научно изследване ще бъде представена в залата на Експозиционен център „Флора“ от 18.30 тази вечер.   „Хиперсъзнание“ е заглавието на творбата, а нейни автори са психолога Моника Балаян и журналиста Петя Минкова. Изследването има за цел да покаже механизмът за развитието на навици, които да ни..

обновено на 21.05.24 в 13:52

Броени дни до финала на конкурса "Пролет`24". Слушателите на БНР определиха своя фаворит

В продължение на един месец слушателите на БНР имаха възможност да гласуват на сайта prolet.bnr.bg  за своя фаворит в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24". Гласуването приключи, а получилият най-много точки ще стане изборът на публиката и ще бъде награден с акустична китара от "Кремона" - България.  Кой е той?  Това ще стане..

публикувано на 21.05.24 в 12:59