Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 ученици от СУ „Христо Ботев“ – Айтос посетиха бургаските музеи

Шестокласниците разгледаха експозициите по проект „Музеите като образователна среда“

Шестокласници от СУ „Христо Ботев“ - Айтос посетиха три от музеите в Бургас. Те имаха възможност да разгледат експозициите им по проект „Музеите като образователна среда“ на Министерство на образованието и науката. Той е част от националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", разказа учителят по история Николай Димитров.

„ Над 112 ученици от шестите класове имаха възможност да посетят Историческия, Археологическия и Етнографския музеи, които са партньори по проекта. На децата им беше много интересно! Най – впечатлени бяха в последния, където имаха възможност да видят народните носии в нашия край. Видяха кукерски маски от Вресово, село близо до Айтос, което те са посещавали по време на кукерските игри.“

Учениците са разгледали експозициите и с интерес са изслушали лекциите, подготвени от музейните специалисти. Според учителят по история посещенията на музеите подпомага повишаването на общата култура на учениците и на тяхното самочувствие като образовани и знаещи млади хора.

„Тук децата се пренасят в друга обстановка, много по интересна от класната стая. Това дава възможност, без да се повтаря училищната тематика те да научават повече по много, по лесен начин. За това надеждите ни са, че проекта ще продължи и през следващата година, за да могат да бъдат включени и други деца“

В СУ „Христо Ботев“ в Айтос през следващите месеци предстоят две интересни събития – на 12 април ще бъде връчено знамето на 6 – ти гвардейски ученически отряд, една инициатива която се повежда под патронажа на президента Румен Радев, а на 10 май ще се проведе регионална среща на клубовете „Млад възрожденец“, на която ще присъстват председателят на общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, акад. Антон Дончев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Павлина Върбанова: Живеем в отровна езикова среда

„Едно от най-тревожните неща, които наблюдаваме в последно време, е отровната езикова среда, в която живеем и която се отразява на всички ни, включително и на младежите, на зрелостниците. Как можем да провокираме у тях интерес, ако щете и любов, към родния език, когато същият този език се използва по толкова долнопробен начин? Имам предвид..

публикувано на 30.05.24 в 17:10

Издателството на Софийския университет със свой дом в Бургас

Научната литература на Софийския университет вече има свой дом в Бургас. Книгите на издателството на Алма матер са част от пространството на градската библиотека. Научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура..

обновено на 30.05.24 в 14:06

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.  Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“. Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на..

публикувано на 30.05.24 в 11:04
Наталия Митева, зам.-министър на образованието.

МОН разширява възможностите за обучение чрез изкуствен интелект

Разширяване на възможностите за обучение с помощта на изкуствения интелект планира Министерството на образованието и науката, стана ясно от думите на зам.-министър Наталия Митева на националния форум EDU Burgas - „Изкуствен интелект и социално – емоционално учене“, който се провежда днес и утре в морския град. „Ние говорим с..

публикувано на 29.05.24 в 17:44

Бургас ще е домакин на образователен форум за изкуствения интелект

Близо 500 участници от цялата страна пристигат в Бургас за участие във второто издание на големия двудневен образователен форум, посветен на изкуствения интелект – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара. Национален форум EduBurgas е инициатива на РУО-Бургас и..

обновено на 29.05.24 в 08:13

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 16:41

Бургаско училище ще обучава дрогеристи по австрийска програма

Бургаско училище ще обучава ученици по професията "дрогерист" по австрийска програма, съобщи общината. Първият прием по специалността след 7. клас ще е през  предстоящата учебна 2024–2025 година в Професионалната гимназия по хранителни технологии "Акад. Н. Д. Зелинский". Официалното ѝ наименование в списъка с професиите е " Консултант ĸoзмeтични,..

публикувано на 28.05.24 в 14:40