Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения и на още две длъжности лица от община Созопол

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение и на главния счетоводител в Община Созопол, за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Тя е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Р.ейзи - кмет на община Созопол,  и Венцислав П., е присвоила чужди пари в обща размер над 2 000 000 лв.-собственост на община Созопол.

Счетоводителката е наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 000 000 лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления по чл. 316, във вр. с чл. 309 ал. 1 от НК.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Златка М. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

По същото досъдебно производство е привлечно към наказателна отговорност и още едно длъжносто лице.  Повдигнато му е обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления – престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК.

В същия период  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с другите извършители – Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Златка М. -главен счетоводител в община Созопол,  е присвоил чужди пари – сумата над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол. Обвиняемият е също с мярка „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намерен е мъртъв мъж между Българово и Айтос

Намерен е 66-годишен мъртъв мъж в района на черен път между Българово и Айтос, съобщават от полицията.  Той се е предвижвал с велосипед.  При извършения оглед е установено, че велосипедът бил с отделена предна гума, а по тялото и главата на мъжа има видими следи от повърхностни наранявания и охлузвания.  Тялото му е откарано за аутопсия в отделение..

публикувано на 29.03.24 в 08:59

Антитерористична учебна акция се проведе в Бургас

Мащабно учебно антитерористично занятие се проведе снощи в Бургас, съобщиха от полицията. То е стартирало около 19.30 ч. Изненадващо за служителите от 15-те районни управления и четирите отдела на крайморската дирекция / “Охранителна полиция”, “Криминална полиция”, “Икономическа полиция” и “Разследване”/ е получен сигнал за учебна тревога по повод..

публикувано на 29.03.24 в 07:12

Откриха оръжия и боеприпаси в автосервиз в с. Дражево, арестуваха собственика му

Голямо количество огнестрелно оръжие е открито в автосервиз в ямболското село Дражево. Арестуван е собственикът на автосервиза и му е повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Той твърди, че е колекционер.  При операция на Районната прокуратура в Ямбол,  МВР и жандармерия в имот на 43- годишния Антон Дичев в село Дражево са открити..

публикувано на 28.03.24 в 16:36
Снимката е илюстративна

Ученичка от Бургас намери и предаде в полицията голяма сума пари

Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери голяма сума пари, която предаде на полицията, съобщават от ОДМВР. Тя се натъкнала на парите на 19 март в района пред учебното заведение и веднага ги предала на полицейски служители. 10 дни по-късно все още никой не е заявил липса на пари в полицията. Собственикът се издирва безрезултатно от..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Полиция и гранични апелират кметове да подават сигнали

На един полицай се падат по около 4 селища, каза кметът на Болярово Христо Христов.  Крайно недостатъчен е полицейския състав, посочи временно изпълняващият длъжността началник на полицията в Елхово Ангел Танчев. Той апелира хората да бъдат бдителни и да сигнализират за нови и съмнителни лица. Даниел Дечев е началникът на Граничното полицейско..

публикувано на 28.03.24 в 13:41

Двама души пострадаха при катастрофа на АМ "Тракия"

Двама души пострадаха при катастрофа в района на км. 339  на АМ "Тракия", съобщават от полицията. Участъкът е бил регулиран с пътни знаци заради ремонт.  55-годишен шофьор от Украйна, живеещ в Пловдив, се е движел с несъобразена скорост в района и навлизайки в дясната пътна лента се е блъснал в правомерно движещ се там автомобил, управляван от..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

91 нови камери следят в община Несебър

Надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на община Несебър бе представена днес от  кмета Николай Димитров, директора на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на районното управление. Инсталирани са 91 броя различни модела камери (трафик, камери за лицево..

публикувано на 27.03.24 в 14:52