Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания постигнаха договореност със социалното министерство

Майки на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков за оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания. Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени.
Методиката влезе в сила на 1 април. Тя е базирана на международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни хирургът д-р Стефан Касабов

След дълго боледуване, на 58 години ни напусна бургаският хирург- д-р Стефан Касабов. Той е роден през 1963 г. През 1989 г. завършва „Медицина“ във Висшия Медицински институт във Варна. Специалността „Хирургия“ защитава през 2004 г. В 30-годишния си стаж като хирург д-р Касабов е работил в МБАЛ Средец, МБАЛ  Бургас, МБАЛ „Черноморска“, където..

публикувано на 09.04.21 в 15:16

Искат разширяване на болницата в "Меден рудник"

Болницата в бургаския комплекс „Меден рудник“ обяви  предложение за инвестиционно намерение за строителство и разширяване на дейността. Според ръководството й областта е ощетена с болнични легла по приетата здравна карта и това е станало ясно в ситуацията на пандемията.  "Бургасмед" има 230 легла в 13 отделения. 87 от тях са ползвани и за..

публикувано на 08.04.21 в 17:43

Родилното отделение в УМБАЛ Бургас с нов апарат за проследяване на бременността

Нов фетален монитор бе дарен днес на Родилно отделение на УМБАЛ Бургас. Апаратът служи за проследяване здравето на плода и нормалното протичане на бременността. Той е лек и удобен, с голям графичен дисплей, мобилен е и може да работи в различни положения.   "Благодарение на такава съвременна апаратура можем много рано да открием аномалии, да..

публикувано на 07.04.21 в 15:05

Д-р Бойко Миразчийски: Благодаря на колегите, които работят в КОВИД-звената

Директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Бойко Миразчийски изпрати обръщение към своите колеги по повод  7 април - Световния ден на здравето, професионален празник на работещите в здравеопазването. Публикуваме го без редакторска намеса: От д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас Скъпи колеги от УМБАЛ Бургас, Друга година..

публикувано на 07.04.21 в 09:45

БАБХ започва проверки на традиционните продукти за Великден и Гергьовден

От днес    Българската агенция по безопасност на храните  започва засилени проверки на обекти, които произвеждат и търгуват  с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и..

обновено на 07.04.21 в 08:16
Десет ученици от ОУ

Бургаски абитуриенти с акция по кръводаряване (ГАЛЕРИЯ)

Бургаски абитуриенти откликнаха на призива за кръводаряване на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ.  Инициативата на здравното заведение под мотото „Това не си го правил“ е от преди три години и бързо бе подета от училищата, изпращащи зрелостници.  За младите кръводарители е осигурен зелен коридор.  Десет ученици от СУ..

публикувано на 06.04.21 в 13:42

Отварят отново постковид кабинета в Белодробната болница след 15 дни

Ковид отделението в Белодробната болница в Бургас е пълно. До 47 са увеличени леглата за лечение на заболяването. След спадане на заболяемостта ще бъде възстановена работата на постковид кабинета.  От седмица ковид леглата в белодробната болница са увеличени на 47, и отново са заети, казва управителят д-р Евелина Трошанова..

публикувано на 02.04.21 в 10:54