Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инициативен комитет внесе предложение за избираемост на районните кметове (СНИМКИ)Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация“ внесе в деловодството на общината предложение за въвеждане на райони и избираеми районни кметове. Инициативата на представителите на десните партии в Бургас е подкрепена с подписка. Те започват от утре и разговори с всички политически партии, които имат представители в местния Общински съвет.

Символично внасянето на предложението в Центъра за административно обслужване  е свързано и с Деня на европейската гражданска инициатива. Това посочиха Даниела Божинова и Живко Табаков:

"-Местна гражданска инициатива по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с кояато предлагаме райониране в Бургас и да има избираеми районни кметове, вместо настоящите директори на териториални центрове за административно обслужване. По този начин може да бъде подобрена местната демокрация, контролът на гражданите върху местната власт...
-Нашият Инициативен комитет стартира от утре разговори с всички политически партии, които имат излъчени представители в Общински съвет Бургас. редно е първата среща да бъде с ГЕРБ. В 15:00 часа имаме фиксирана среща с Димитър Николов, за да чуем десните партии в Бургас ще имат подкрепа от ГЕРБ. Втората ни среща ще бъде с БСП. Всички си спомняме, че приживе Евгений Мосинов, един от акцентите му в предизборната кампания на предходните местни избори беше районните кметове да бъдат избирани"

Подписите са няколко хиляди, а като европейски граждани притежаваме най-старото политическо право –  гражданите да внасят предложения, посочиха Божинова и Табаков. Тя е и продължение на демокрацията, допълниха Стоян Грозев, Митко Иванов и Иво Баев:

"- До момента политическите сили в Об.съвет Бургас през годините, въпреки че законът е давал такава възможност, никой не е внесъл такова предложение. Силно се надявам, че това наше предложение ще се приеме...
 - Направи ми впечатление многозначителното мълчание на най-голямата политическа сила. За мен това е положителен знак., а инициативата е толкова добре подготвена, че никой не може да си позволи да я прескочи.
 - Тази инициатива освен, че ще има положителен резултат има и една голяма цел, която е постигната. Гражданите на Бургас и изобщо на България да се събудят за това, че имат права да избират, за това че пряката демокрация може да бъде в действие, както и че именно те самите са пряката демокрация"

От Инициативния комитет, в който влизат представителите на десните партии в Бургас са категоричен, че и самите граждани, с които са разговаряли преди да се включат в подписката, са изразили желанието си да избират сами своите районни кметове.  

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство не знае за турска секретна военна база близо до границата ни

Турска секретна военна база ще бъде разположена на около 5 км от границата ни, в близост до Резово. Решението е публикувано в Държавния вестник на Турция, според него теренът е в област Къркларели. Външното ни министерство не е официално уведомено от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до..

публикувано на 30.05.20 в 13:58
Σοζόπολη

Ремонтират пътища в община Созопол

Ремонтират пътища в община Созопол Няколко пътища в община Созопол се предвижда да бъдат ремонтирани до края на годината. Това ще стане със средства от държавния бюджет, посочи кметът Тихомир Янакиев: „Става въпрос за пътя Росен - Равна гора, за 1,7 млн. лева, улици в кв. „Мисаря“ в Созопол за 1,3 мнл лв. Предвижда се ремонт на пътища,..

публикувано на 30.05.20 в 10:49

Турция обяви район край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната, беше публикувано в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с..

публикувано на 28.05.20 в 16:20
Кристина Костова

Съветниците решиха: Парцелът на „Христо Ботев“ и „Македония“ ще бъде продаден

С 35 гласа „за“ съветниците решиха да бъде продаден парцелът на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и “Македония“ в бургаския комплекс „Възраждане“. По-рано днес недоволни жители връчиха петиция против продажбата и бъдещото строителство в района.  В петицията живущите в съседните два блока настояват да се запазят зелените площи и да не се..

публикувано на 27.05.20 в 16:14

Табаков със седем предложения за подпомагане на бизнеса

Седем мерки за подпомагане на икономиката и на туризма в Бургас предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеите му срещнаха разнопосочни коментари и от негови колеги, и от администрацията.  Една от мерките е да бъдат заделени 50 000 лв. за реклама на Бургас като туристическа дестинация. Табаков предлага да се редуцира и действието..

публикувано на 20.05.20 в 17:31

Табаков: С 50% да се намали такса „смет“ за заведенията

Седем мерки за подпомагане на бургаския бизнес заради кризата е внесъл общинският съветник Живко Табаков. На комисиите към местния парламент са наложи становището, че трябва да бъде изготвен анализ към тях и на сесията да бъдат гласувани поотделно. Едно от предложенията на Табаков е намаляване наполовина такса „смет“ за заведенията: „..

публикувано на 19.05.20 в 13:22
Андрей Слабаков

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков.  В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от COVID-19.  Конкретните предложения са как да работи арт платформа за актьори, певци, художници, режисьори и писатели,..

публикувано на 19.05.20 в 12:31