Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативен комитет внесе предложение за избираемост на районните кметове (СНИМКИ)Инициативен комитет „За развитие на местната демокрация“ внесе в деловодството на общината предложение за въвеждане на райони и избираеми районни кметове. Инициативата на представителите на десните партии в Бургас е подкрепена с подписка. Те започват от утре и разговори с всички политически партии, които имат представители в местния Общински съвет.

Символично внасянето на предложението в Центъра за административно обслужване  е свързано и с Деня на европейската гражданска инициатива. Това посочиха Даниела Божинова и Живко Табаков:

"-Местна гражданска инициатива по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с кояато предлагаме райониране в Бургас и да има избираеми районни кметове, вместо настоящите директори на териториални центрове за административно обслужване. По този начин може да бъде подобрена местната демокрация, контролът на гражданите върху местната власт...
-Нашият Инициативен комитет стартира от утре разговори с всички политически партии, които имат излъчени представители в Общински съвет Бургас. редно е първата среща да бъде с ГЕРБ. В 15:00 часа имаме фиксирана среща с Димитър Николов, за да чуем десните партии в Бургас ще имат подкрепа от ГЕРБ. Втората ни среща ще бъде с БСП. Всички си спомняме, че приживе Евгений Мосинов, един от акцентите му в предизборната кампания на предходните местни избори беше районните кметове да бъдат избирани"

Подписите са няколко хиляди, а като европейски граждани притежаваме най-старото политическо право –  гражданите да внасят предложения, посочиха Божинова и Табаков. Тя е и продължение на демокрацията, допълниха Стоян Грозев, Митко Иванов и Иво Баев:

"- До момента политическите сили в Об.съвет Бургас през годините, въпреки че законът е давал такава възможност, никой не е внесъл такова предложение. Силно се надявам, че това наше предложение ще се приеме...
 - Направи ми впечатление многозначителното мълчание на най-голямата политическа сила. За мен това е положителен знак., а инициативата е толкова добре подготвена, че никой не може да си позволи да я прескочи.
 - Тази инициатива освен, че ще има положителен резултат има и една голяма цел, която е постигната. Гражданите на Бургас и изобщо на България да се събудят за това, че имат права да избират, за това че пряката демокрация може да бъде в действие, както и че именно те самите са пряката демокрация"

От Инициативния комитет, в който влизат представителите на десните партии в Бургас са категоричен, че и самите граждани, с които са разговаряли преди да се включат в подписката, са изразили желанието си да избират сами своите районни кметове.  

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хаджиянев: Гласуването на туристите крие опасности

Сериозни опасности крие обсъжданата възможност туристите да могат да гласуват на мястото, където са на почивка. Това коментира председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев. Неслучайно бяха въведени подобни ограничения за местните избори, посочи Хаджиянев и поясни: „ Всеки избирателен район е обособен като население с определени хора..

публикувано на 12.06.21 в 11:10

Жребий определя реда на партии и коалиции в диспутите по регионалните центрове на БНР и БНТ

Oпределят чрез жребий реда за представяне на партиите и коалициите в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г Жребият за  поредността за участие в диспутите по регионалните радио - и телевизионни центрове на БНР и БНТ за Избирателен район 02-Бургас, ще се проведе днес в..

публикувано на 09.06.21 в 07:15

Манев: Пазя Бачийски за кметските избори

Георги Манев ще е водач на листата на новата коалиция Средна европейска класа, КОД на Петър Москов, БЗНС и  Български демократичен форум. Втори в листата е Момчил Момчилов от БЗНС, трета е Елена Атанасова от КОД. Предлагаха ни коалиции от много партии, посочи Манев: „Как ме виждате мен до Марешки или Коцето Бачийски до Марешки? Няма как да..

публикувано на 08.06.21 в 15:56

Найденов: Имаме амбицията за трима депутати

С амбицията за три депутатски места, „Демократична България“ регистрира листата си за предстоящите избори. Водач в нея отново е Ивайло Мирчев, посочи вторият – Димитър Найденов. Незначителни корекции има в листата, Даниела Божинова е трета, Весела Грекова е четвърта, каза Найденов: „ Надяваме се на една по-позитивна кампания, на фона на..

публикувано на 08.06.21 в 14:11

ДПС - Бургас сигурни, че ще спечелят 3 мандата на парламентарните избори

ДПС в Бургаска област има амбицията да спечели 3 депутатски мандата на предстоящите избори на 11 юли. Партията се регистрира в РИК, а водачът на листата й Севим Али заяви, че са подготвени с изключително силен отбор от 28 души: „Пълна листа този път! На миналите избори тя беше с 26 души, сега са 28. Отбор структуриран изцяло от местни..

публикувано на 08.06.21 в 11:22

Павел Маринов напуска групата общински съветници, БСП Бургас публикуваха изявление

След като Павел Маринов обяви напускането на групата общински съветници от БСП,  ръководството на Общинския съвет на социалистите в Бургас публикуваха изявление, в което се казва: " Изявление  на ръководството на Общинския съвет на БСП Бургас Относно: изявление на общинския съветник, избран от листата на БСП -Бургас, за напускане на групата..

публикувано на 08.06.21 в 08:44

40% нови кандидати в листата на „Изправи се! Мутри вън!“

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ също регистрира листата си с кандидат-депутати от Бургаска област в Районната избирателна комисия.  Водач на листата остава Живко Табаков, на второ място отново е адвокатът Драгомир Ошавков.  Изненада има в третото място. Вместо Здравко Василев от Приморско, на трето място е юристът Николай Стоилов...

публикувано на 07.06.21 в 17:22