Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас може да остане без отделение по кардиохирургия

УМБАЛ - Бургас
Снимка: БТА

Бургас може да остане без отделение по кардиохирургия след два месеца. В момента медицинската дейност се извършва от „Аджибадем сити клиник“, чийто договор и с Многопрофилната болница за активно лечение в областния град изтича в края на май.

На въпрос на „Хоризонт“ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че след закриването на клиниката една от възможностите е хората със сърдечно-съдови заболявания да се транспортират до Варна или Пловдив.

Първоначално от Министерството на здравеопазването увериха, че дейността на здравния център ще бъде поета от държавната болница, но от думите на заместник-министър Бойко Пенков стана ясно, че ще обсъждат и други варианти:

"Аз съм гледал да осигурим каквото можем за хората. В момента търсим начин, ако нещо се случи не дай Боже, да има достъп до кардиохирургия съвсем близо. Варна, Пловдив - навсякъде има звена. Ние как ще осигурим транспорта е наша работа!".

„Няма да допуснем четвъртия по големина град в страната да остане без кардиохирургия“, заяви категорично кметът на града Димитър Николов. Дейността на кардиохирургичния  център със специалистите, които работят в него, ще бъде прехвърлена към многопрофилната болница в Бургас, каза той

"Парите ще бъдат осигурени на УМБАЛ-Бургас - с тези средства да бъде закупена апаратура. Аз, като кмет, се ангажирам да наблюдавам този процес. Разбира се, че пряко нямам административни функции, но, като кмет, съм изключително притеснени и ангажиран към случая“, добави Николов.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пунктове за ваксинация днес и утре в Бургас, Сливен и Ямбол

Бургас: На 23.10 (събота) и на 24.10 (неделя) временни имунизационни пунктове ще бъдат разположени на територията на магазин „Метро“, с работно време от 10.00 до 18.00 ч., както и на територията на магазин „Технополис“, с работно време от 12.00 до 18.00 ч В  медицинския център на УМБАЛ Бургас - "Св. Николай Чудотворец", с работно време от 8 ч...

публикувано на 23.10.21 в 09:05

157 са новините случаи на коронавирус в бургаска област

157 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 89, а в ямболска са 92. 4826 са те в страната. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста.  В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136.  През последното денонощие са били поставени 24 042..

публикувано на 23.10.21 в 07:51
Снимката е илюстративна

Започва имунизирането с безплатни ваксини срещу грип

Възрастни хора в Бургас се записват в списъци за безплатни противогрипни ваксини при своите лични лекари. Дозите трябва да пристигнат най-късно днес , уверяват от здравното министерство.  Противогрипните ваксини се очакваха към средата на месеца, но снабяването започна едва в края на тази седмица. Право на безплатна доза имат..

публикувано на 22.10.21 в 15:17

Д-р Нигохос Топузян: Зеленият сертификат ще ускори ваксинацията

Изискването за зелен сертификат ще повиши нивото на ваксинация. Обявяването на новите мерки вече води до повече желаещи да се имунизират, каза управителят на Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ д-р Нигохос Топузян. Това е първото лечебно заведение, в което стартира ваксинационната кампания в областта през декември миналата..

публикувано на 22.10.21 в 09:53

Семир Абумелих: Зеленият сертификат стимулира и ваксинацията на медицинския персонал

Въвеждането на Зелен ковид сертификат стимулира и ваксинацията сред лекари и медицински сестри. Това каза Семир Абумелих –бивш депутат и собственик на две здравния заведения в Бургас. Самият той е ваксиниран, а повечето от медицинските специалисти в болницата му са преболедували Ковид-19. Изискването за зелен сертификат ще продължи поне до края на..

публикувано на 21.10.21 в 14:25

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 103, в ямболска 84. 4957 са в страната, това е  22,3 на сто от направените 22 264 теста. 895 са постъпилите в болница , общият брой на хоспитализираните достигна 6377. 89,61% от тях  не са ваксинирани558 са в интензивни отделения. 124 пациенти са починали.  Като излекувани са посочени..

публикувано на 20.10.21 в 07:41

Връчиха за втори път наградите „Лекар на Бургас“

В Деня на българския лекар 23-ма медици, придобили клинична специалност и нови научни степени през годината, бяха наградени на церемонията „Лекар на Бургас“. Тя се организира от Община Бургас и Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Отличията връчи кметът Димитър Николов: "Благодаря ви за безсънните нощни дежурства, човещината,..

публикувано на 19.10.21 в 17:00