Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Тишев: Ограничаването на достъпа за граждани до плаж „Аркутино“е грубо погазване на закона

Заключените метални врати, които отнемат правото на достъп на гражданите до плажа в Аркутино, са поредната ярка демонстрация на погазване на закона, е позицията на Николай Тишев, депутат от ПГ на "БСП за България", относно този казус и разпространена в медиите:


"Най-обидното е, че всичко това се случва пред равнодушните погледи на представителите на общинската и държавната власт, които стават мълчаливи съучастници на нарушителите.

Припомняме, че съгласно чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие  „Гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове”, т.е. никой по никакъв начин не може да възпрепятства правото на всеки един от нас да посети брега.

Години наред на това място през лятото се събират такси за правото на посетителите на плажа да паркират автомобилите си близо до морето и размерът на тези такси постоянно се увеличава, но когато и преминаването на хора вече е ограничено, това граничи с наглост.

Невъзможността на държавата и местната власт да реагират адекватно на този и други проблеми по българското Черноморие (случаите „Алепу”, „Арапя” и т.н.) е признак за разпад на институциите в страната.

Настояваме кметът на Община Приморско и областният управител, като представител на държавата, да използват правомощията си, дадени им от закона, и да сложат край на това безобразие. В противен случай ще приемем това бездействие като невъзможност или нежелание институциите да се справят с отговорностите си и да защитят интересите на гражданите."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойчев: Свободен пазар на тока ще гарантира конкуренция

Засилване на конкуренцията сред търговците и появата на нови, както и по-точното прогнозиране на количествата електроенергия за регулирания пазар. Тези промени са заложени в законопроект на група депутати от ГЕРБ. Сред вносителите е и бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев - зам.-председател на ресорната комисия в парламента. Законопроектът днес..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Външно министерство не знае за турска секретна военна база близо до границата ни

Турска секретна военна база ще бъде разположена на около 5 км от границата ни, в близост до Резово. Решението е публикувано в Държавния вестник на Турция, според него теренът е в област Къркларели. Външното ни министерство не е официално уведомено от турската страна за създаването на забранена военна зона от втора степен в близост до..

публикувано на 30.05.20 в 13:58
Σοζόπολη

Ремонтират пътища в община Созопол

Ремонтират пътища в община Созопол Няколко пътища в община Созопол се предвижда да бъдат ремонтирани до края на годината. Това ще стане със средства от държавния бюджет, посочи кметът Тихомир Янакиев: „Става въпрос за пътя Росен - Равна гора, за 1,7 млн. лева, улици в кв. „Мисаря“ в Созопол за 1,3 мнл лв. Предвижда се ремонт на пътища,..

публикувано на 30.05.20 в 10:49

Турция обяви район край границата с България за забранена военна зона

Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Решението, подписано от президента на страната, беше публикувано в турския официален вестник. Районът, обявен за военна зона, е разположен край черноморското крайбрежие в област Къркларели. Той се намира на около 5 км от границата с..

публикувано на 28.05.20 в 16:20
Кристина Костова

Съветниците решиха: Парцелът на „Христо Ботев“ и „Македония“ ще бъде продаден

С 35 гласа „за“ съветниците решиха да бъде продаден парцелът на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и “Македония“ в бургаския комплекс „Възраждане“. По-рано днес недоволни жители връчиха петиция против продажбата и бъдещото строителство в района.  В петицията живущите в съседните два блока настояват да се запазят зелените площи и да не се..

публикувано на 27.05.20 в 16:14

Табаков със седем предложения за подпомагане на бизнеса

Седем мерки за подпомагане на икономиката и на туризма в Бургас предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеите му срещнаха разнопосочни коментари и от негови колеги, и от администрацията.  Една от мерките е да бъдат заделени 50 000 лв. за реклама на Бургас като туристическа дестинация. Табаков предлага да се редуцира и действието..

публикувано на 20.05.20 в 17:31

Табаков: С 50% да се намали такса „смет“ за заведенията

Седем мерки за подпомагане на бургаския бизнес заради кризата е внесъл общинският съветник Живко Табаков. На комисиите към местния парламент са наложи становището, че трябва да бъде изготвен анализ към тях и на сесията да бъдат гласувани поотделно. Едно от предложенията на Табаков е намаляване наполовина такса „смет“ за заведенията: „..

публикувано на 19.05.20 в 13:22