Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят в Бургас „Сините часове” на Георги Гаврилов

Поетът Георги Гаврилов ще се срещне с бургаските си читатели в сряда, на 10-ти април, за да представи новата си книга „Сините часове”. Срещата е от 18 часа в и книжарница „Хеликон”.

Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 в София. Учил е английски, френски и унгарски. През 2014 защитава за бакалавър по Физика в СУ “Св. Климент Охридски”. От 2012 работи в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика. Автор е на публикации в периодичния печат – „Литературен вестник”, в. „24 часа”, списание „Щастие” и др.Един от основателите на Пространство за литература и култура "Хралупата" (София, ул. Стефан Караджа 22).

Той е носител на Националната награда „Море”  от 2015 година в Бургас. Дебютната му книга „Корабен дневник на книжната лодка”, издадена от ИК „Знаци” като награда от този конкурс, получава през 2016 година извънредна награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев. Месец след това „Корабен дневник на книжната лодка“ печели голямата награда за дебютна поетична книга в България – бронзов Пегас, на конкурса „Южна пролет“ в Хасково.

Георги Гаврилов е печелил още много национални награди – конкурса „Ирелевант” на Фондация „Буквите” (София), конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора) и др.

През 2016 г. в ИК „Знаци“ излиза и втората му книга – „Пиета“, под редакторството на Керана Ангелова, която веднага е забелязана от литературната критика. „Сините часове” (ИК „Знаци”, 2019) с редактори Валентин Дишев и Катерина Стойкова, е много сериозна заявка на един вече зрял и утвърден поет.

Според Валентин Дишев – това е „най-зрялата, най-честна и най-свободна книга” на Георги. „Една висока книга, даваща възможност и за нас да се издигнем по-високо – там, където слънцето още не се е скрило зад хоризонта...” 

„Сините часове" на Георги Гаврилов е книга-медитация върху начала и краища, светлина и мрак, виждане и невиждане, сила и безсилие. Всеки, който прочете стиховете в нея, ще намери отговор на свой въпрос, зададен или незададен. Отворете тази книга, тя ще ви посрещне с наблюдателно око и отворено сърце”, казва Катерина Стойкова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "С книга на плажа" продължава през уикенда

Фестивалът „С книга на плажа“ продължава в Бургас през уикенда на алеята пред експозиционния център „Флора“. От 11 часа в почивните дни са премиерите на детски книги, съобщи управителят на експоцентъра Мирослава Аргирова. По думите й участието на детски издателства се увеличава в сравнение с предходни издания. Днес от 10 часа предстои четене с..

публикувано на 17.08.24 в 08:30

Предстои поетично-музикалният спектакъл "Жив", посветен на Христо Фотев

Поетично-музикалният спектакъл „Жив”, посветен на творчеството на големия поет Христо Фотев, ще се състои на 12 септември от 19:00 часа в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти забравен Бургас. Режисьор и автор на проекта е Теодор Каракачанов, родом от..

публикувано на 16.08.24 в 16:18

"Лебедово езеро" - на 19 август в Летния театър на Бургас

Балетното представление „Лебедово езеро“, по безсмъртната музика на П. И. Чайковски, ще бъде представено на 19 август, понеделник, от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. В главните роли на Одета/ Одилия и Принц Зигфрид са примабалерината на Софийската опера и балет Боряна Петрова и Емил Йорданов, премиер-балетист на националния..

публикувано на 16.08.24 в 15:22

Бриз от цветове в бургаската галерия "Богориди" представя Танер Мерт

За първи път в Бургас свои картини представя в бургаската галерия „Богориди“ художникът Танер Мерт. Авторът е използвал оригинална техника, със специфичен и силно изразен релеф, подобна на поантилизъм, вдъхновена от Анди Уорхол. Танер Мерт е роден в Балчик,  живял е в Истанбул, а сега твори в Самоков. Художникът има участие в повече от 25..

публикувано на 16.08.24 в 13:35

Концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на остров Света Анастасия тази вечер

Концертът на „Обичайните заподозрени“ и Стефан Вълдобрев е тази вечер от 21:00- часа, а мястото е остров „Света Анастасия“. То е и част от богатата програма за празника на туристическия обект, съобщи Общината.  Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти В разгара на лятото ви очаква страхотен концерт, с една от най-обичаните български..

публикувано на 16.08.24 в 12:26

"Аида" на сцената в Бегликташ

Една от най-впечатляващите постановки на Държавна опера – Бургас – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на доц. д-р Александър Текелиев, ще представи популярната опера на 17 август - утре, от 20:30 часа на мистичната сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ. Спектакълът ще бъде под майсторската палка на проф. д-р Григор Паликаров...

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Емблематични изпълнители във фестивала „Джаз в Бургас“ на Флората

Втората част на фестивала „Джаз в Бургас“ ще се проведе днес и утре, 16 и 17 август в експоцентър "Флора". Музикалното събитие си създаде редовна публика от ценители през годините. Меломаните и този път ще се насладят на стилен джаз, изпълнен от виртуози от страната и чужбина, съобщи управителят на Центъра Мирослава Аргирова:..

публикувано на 16.08.24 в 10:00