Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътен полицай на 2018-а учи малчугани на правилата за безопасност на пътя

С искрена радост и взрив от аплодисменти малчуганите от бургаската детска градина „Звездица” посрещнаха „Пътен полицай на 2018” – младши автоконтрольор Константин Вангелов от моторизирано звено „Сигма”. Пътен полицай Вангелов бе специален гост в превантивното занимание по пътна безопасност, подготвено от Светлана Иванова – ръководител на четвърта „Б” група - „Звездичка”.

Децата активно се включиха в импровизираната викторина за проверка на познанията им по пътна безопасност, като безпогрешно отсяха рисковите пътни ситуации и неправилните решения на различните категории участници в движението – автомобилисти, пешеходци, велосипедисти и ролер-почитатели. Младши автоконтрольор Константин Вангелов заостри вниманието на малчуганите върху различните видове пътни знаци, като наблегна на червения цвят / при предупредителните триъгълни знаци и забранителните кръгли знаци/. Сините кръгли знаци от групата на задължителните, както и сините информационни знаци, бяха рязко разграничени от кафявите табели, сигнализиращи за туристически, исторически или природно значими обекти.

В превантивното занимание бе представен и дрегера за употреба на алкохол, с който самоотвержено бе тествана г-жа Светлана Иванова. Нулевите показания послужиха за препоръчително поведение към всички водачи на автомобили, сред които и родителите на малчуганите от детска градина „Звездица”. Важните правила след влизане в колата : първо – „да се постави предпазния колан”, второ – „да не се говори по мобилен телефон, докато се шофира освен с устройството за свободни ръце” и трето – „да се шофира с препоръчителната скорост” бяха неколкократно повторени от децата. Младши автоконтрольор Константин Вангелов обясни, че при нарушението на третото правило следва парична санкция, чийто размер се определя от специален апарат – радар за скорост, ползван от служителите в „Пътна полиция”. Децата изненадаха приятно служителят на реда с познанията си за стационарните и мобилни камери, с които се проследяват нарушенията на скоростта.

В знак на благодарност за превантивното занимание по пътна безопасност децата от група „Звездичка”, в присъствието на директора на учебното заведение – г-жа Росица Кралева, поздравиха пътен полицай Вангелов с две тематични музикални изпълнения, като му пожелаха по-малко катастрофи и рискови пътни инциденти.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филм за 50-годишнината на Английската гимназия в Бургас

Филм, посветен на историята на бургаската езикова гимназия „Гео Милев“ ще бъде представен днес. Поводът е половинвековния юбилей на училището. Прожекцията ще е днес от 17 ч. в Културен дом на Нефтохимика.  Филмът става възможен благодарение на екип от хора, които събират историята на английската гимназия, разказва директорът..

публикувано на 16.04.21 в 15:03

АЕГ „Гео Милев“ разказва историята си с филм днес

С прожекция на филм, посветен на историята на АЕГ „Гео Милев“ продължават събитията по повод половинвековния юбилей на бургаската гимназия. Тя  ще се състои на днес от 17 ч. в Културен дом- НХК. „Няма бъдеще без история, затова избрахме да съберем във филм паметта на гимназията“, разказва директорът на училището Жаклин Нейчева. „Вярвам, че..

публикувано на 16.04.21 в 08:25

Бургаската регионална туристическа камара и академичната общност със съвместна дейност в подготовката на студентите

Доцент д-р Веселина Атанасова е ръководител на катедра  „Маркетинг и Туризъм“ към Университет „Професор д-р Асен Златаров“. Преподавателският й опит е свързан с обучение по специализиращи туристически дисциплини. Маркетинг в туризма и съвременните маркетингови концепции  са във фокуса на нейните научни интереси.   Евелина Пулева е член на..

публикувано на 15.04.21 в 16:30

Усилени ремонтни дейности в класните стаи на Немската гимназия в Бургас

Усилени ремонтни дейности вървят в класните стаи на Немската гимназия в Бургас. Те са свързани с отделянето на Английската гимназия в ж.к. „Изгрев“ в началото на настоящата учебна година и самостоятелното ползване на сградата в ж.к. „Зорница“ от НЕГ „Гьоте“. „Общо 14 класни стаи в училището ще бъдат разширени и напълно обновени. Това ще осигури..

публикувано на 14.04.21 в 10:47

Рекорден брой участници в литературния конкурс на център "Алеф"

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот. Това пролича от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”...

публикувано на 13.04.21 в 12:36
Архив

Ученици и учители доволни от връщането в клас

При строги мерки за безопасност учениците от начален курс, от седми, осми и десети клас се завърнаха в класните стаи. Мнозинството от децата и преподавателите приветстват възстановяването на присъствените учебни занятия.   Учениците са доволни, че отново са в клас: „…Присъствено е много по-добре, защото имаме..

публикувано на 12.04.21 в 14:03

Започна обновяването на площадките в 10 детски заведения

Започнаха строителните дейности в първите 10 бургаски детски заведения, одобрени по общинска програма за цялостно обновяване на дворните пространства. Кметът Димитър Николов проследи началото на строителните работи в ДГ „Звездица“. Дворът й ще бъде цялостно реновиран с нова градинка, нови плочки и бордюри около нея, паркова мебел и ново осветление...

публикувано на 12.04.21 в 13:02