Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови проблеми пред производителите на Странджански манов мед

Снимка: agrozona.bg



Вписването на Странджанския манов мед като Защитено наименование за произход в Европейския регистър е факт. Но с това започват проблемите пред производителите на този продукт. Един от тях е лошата пътна инфраструктура, защото е труден достъпът на пчеларите до самите кошери.  Това каза за БНР Бургас Манол Тодоров, от сдружение „Странджански манов мед“. 
Самото сертифициране на този характерен за Странджа пчелен продукт, създава условия за печеливш бизнес, споделя още Манол Тодоров.  Всички институции, от които зависи това, трябва да обединят усилията си, защото Царево ще се превърне в столица на мановия мед. Но общината няма възможност да предостави терени за цехове, в които ще се разфасова меда, защото липсва  ОУП, допълва Тодоров:

"Дълги години работихме относно регистрацията на Странджански манов мед и  Манов мед в Странджа, като защитено наименование за произход. Това е доказателство, че този продукт е вписан в Европейския регистър. 20 дни след публикацията на регламента, той влиза в сила. Първите седем души, които са одобрени от комисия, начначена от министъра на земеделието, тези семе човека тази година ще имат правото да произвеждат сертифицирания продукт - манов мед. Задължително е да се подпише договор с контролиращо лице. А вече имаме правото да поставяме и регистрираното вече лого. Има голяма разлика за нас като производители на този продукт, преди получаването на сертификата и сега, когато той е факт. Причината е, че ни чака много работа. Трябва самият пчелен продукт да се изследва, и една ако отговаря на всичко, партидата излиза на пазара. самата инициатива за сертифицирането на меда съществува от 2004 година. Трябваше по безспорен начин да се докаже как се произвежда. Работихме по проект, след това започна подготовката на цялата документация. Еуфорията вече приключи, чака ни много работа... В Странджа пътищата са в окаяно състояние, трудно се стига до пчелините. да не говорим, че този продукт се произвежда само в нашия географски регион. Но се оказва, че пчеларите няма къде да пакетират и етикират продукта. В Царево липсва ОУП и кметът не може да предостави на производителите терени, които да се купят от нас и да се изградят цехове...
На този етап сертификатът променя и начина по който се изнася меда, защото досега го изнасяхме в тенекии, а сега ще бъде пакетиран, етикетиран и с логото на Странжански манов мед."

Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59