Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол

Националният куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" ще бъде открит днес в Ямбол. Спектакли ще се играят, освен на театралните сцени и на открито. Фестивалът ще продължи до 19-април, като в конкурсната програма са включени 12 български постановки.

"Това са най-добрите спектакли за последните две години, селекционирани от театроведа Богдана Костуркова. Те представят донякъде лицето на съвременния куклен театър, изразните средства, творческите търсения", поясни директорът на театъра Елена Дойчева.

Откриването на фестивала е днес в 17:30 часа, а веднага след това ще бъде награждаването на отличените постановки за драматургия в литературния конкурс "Михаил Лъкатник", както и премиерата на сборника с наградени пиеси "Приказна фиеста".

Голямата награда, пластиката "Играещия човек", изработена от Георги Чапкънов, по традиция ще бъде връчена в последния ден на фестивала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27

Sea of Black Festival ще се проведе в Бургас на 3 август

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL ще се проведе по традиция в Бургас на 3 август.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си..

публикувано на 19.07.24 в 15:14

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

обновено на 19.07.24 в 14:10

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

обновено на 19.07.24 в 14:09

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

обновено на 19.07.24 в 14:09

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30

Примабалерината Красимира Колдамова гостува в Бургас за премиера на книга, вдъхновена от нейния живот

Световната критика я определя като една от най-ярките звезди на балета в Европа за 20 век, а големият български поет и драматург Стефан Цанев я нарича  “Летящият бял символ на цяло едно поколение артисти, музиканти, художници, поети” . Думите са за примабалерината Красимира Колдамова, която ще гостува днес ,19 юли в Бургас.Тя ще бъде специален гост..

публикувано на 19.07.24 в 10:20