Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НОИ се жалват в прокуратурата за затворения портал към сградата

Ивайло Дражев: 22 години им метем и чистим без да са дали стотинка

Теренът е частен, а сградата на Националния осигурителен институт на булевард  „Стефан Стамболов“ в Бургас държавна. През 1999 година институцията купува от бизнесмена Ивайло Дражев осеметажната сграда на бившата "Фина механика". Така в годините се залага проблем, който сега  избухна с пълна сила-добре познатия като официален вход за НОИ бе затворен от бившия футболен бос. През него ще минават служители на Агенцията по храните, която също се намира в двора и неговите наематели, а гражданите са пренасочени към страничен портал, досега ползван от НОИ като служебен.  Директорът на института Енчо Жеков разясни:

„На ден идват по 300-400 души, много от които пенсионери, трудно подвижни, принудени са да обикалят. От 18 години сме тук, имали сме проблеми, но са били редки. Например, миналата година правихме ремонт на покрив, той не допусна бетоновоза и се наложи фирмата да търси машина да бърка бетона отзад. Но такова чудо да се затвори порталът не е било.“

За ситуацията шефът на НОИ е подал жалба до Районната прокуратура и МВР. В писмото до кмета, областния управител и омбудсмана Енчо Жеков настоява достъпа за граждани да бъде свободен от въпросния портал, тъй като той е съобразен с обществения транспорт, местата за паркиране и е посочен като единствената възможност за достъп на хора с увреждания.

Наша проверка на място показа, че ориентирането за бургазлии към новия вход на НОИ все още е затруднено, не им е ясна и причината за промяната.

"Обиколих целия квартал, тук през храстите преминах.Няма нищо обозначено, стрелка да има къде е входът.

Има само табела, не е входът оттам и ми казаха да заобиколя и да си пусна джипиеса.

То се знае откъде да минаваме, ами...Защо са го затворили се пита?! Мисля,че е пълна глупост това нещо.

Този вход е затворен,защото е на еди - коя си агенция. Аз спрях отпред, откъдето би трябвало да се влиза, ама е сложена някаква бележка, че не може да се влиза оттам, трябва да се заобиколи. В някакви улички тук, между блоковете, по пътечки се минава. Няма никъде табела, българска работа! "

Според Ивайло Дражев драма с преместването на входа няма, а за гражданите е въпрос на свикване. Другият вход дори е по-близо до спирката на Военна болница, отсича той. НОИ няма земя и собственост върху портал, но въпреки това им е осигурен свободен достъп за лични и служебни автомобили през самостоятелен наш собствен вход, коментира Ивайло Дражев:

„Тук е вход на мое търговско дружество. 22 години им метем и чистим на тези хора на наш собствен терен. Над 1 милион лева сме платили само за пазачи и осветление на имота, а НОИ не са дали една стотинка. Всеки ден имаме разправии с пияни, влизат, ползват парцела като тоалетна. Не може повече така! Определили сме им портал откъм блок 89 в комплекс „Братя Миладинови“.

Ивайло Дражев добави още, че не се притеснява от поисканата от НОИ проверка от Районната прокуратура и МВР и вече е предоставил документи по казуса.

През изминалата седмица проблемът бе разгледан в комисията по "Правни въпроси" към Общинския съвет, където стана ясно, че в терена от над 5 декара Дражев и общината са съсобственици, но неговият дял е по-голям. Оттам ще изискат договора за продажбата, за да се провери  как е регламентиран навремето достъпът и паркирането за НОИ.

Повече чуйте в интервютата с Енчо Жеков и Ивайло Дражев.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Община Бургас с бързи мерки за овладяване на свлачищен процес в Морската градина

Кметът Димитър Николов внесе извънредно предложение за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас. То е за включване на нов обект в капиталовите разходи през 2020 г. - "Укрепване на подпорна стена в УПИ I, кв. 1 по плана на Приморски парк", съобщиха от Община Бургас. През последните 10 дни се установи, че е активирано..

публикувано на 25.02.20 в 17:38

Над 100 души се събраха на импровизирания протест "с книга в ръка" (ВИДЕО)

Над 100 души се събраха на импровизиран протест "с книга в ръка", в защита на сградите на пл. "Тройката" в Бургас и конкретно за книжарница "Хеликон".  Според някои от присъстващите, реакцията на Боил Банов, който категорично заяви, че няма да се разрушава нищо, докато Министерството на културата не направи обстойна проверка, е навременна и вдъхва..

публикувано на 25.02.20 в 17:37

В Бургас министър Деница Сачева проведе среща с представители на сдружения и хора с увреждания

В Народното събрание да бъде създадена работна група от юристи по семейно и конституционно право, които въз основа на предложенията на неправителствените организации да изготвят проект за промени в Закона за защита на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Бургас,..

публикувано на 25.02.20 в 17:20

Митко Иванов: Казусът с „Хеликона“ обедини бургазлии

Казусът със събарянето на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“ провокира недоволството на голяма част от жителите на Бургас. Теренът е частен, но е една от емблемите на града и част от неговата история. В годините се е утвърдил като средище на културната общност, тъй като именно там, в бившия хамбар, е започнало..

публикувано на 25.02.20 в 16:19

Боил Банов забрани всякакви дейности в района на „Хеликона“ в Бургас

Министърът на културата Боил Банов стопира всякакви дейности в района на площад „Тройката“, където се намира сградата на книжарница „Хеликон“.  От утре там ще влезе комисия, която да направи анализ дали сградите имат характеристики на паметници на културата. В района ще бъдат изпратени и служители на Главна дирекция "Инспекторат за..

публикувано на 25.02.20 в 15:33

Булевард Демокрация на 25-ти февруари

Темите в предаването Булевард Демокрация : Под карантина са поставени върнали се от Китай и Италия в Бургас и Сливен, какви симптоми имат хората и какво предприемат здравнати власти, ще ни разкаже Стоян Радев. Щурм на министри в морския град днес.  Очаквано на посещение пристигна от социалното министерство Деница Сачева, която се срещна в дневния..

публикувано на 25.02.20 в 14:29

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходите

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са получили персонално писмо, с което НАП ги уведомява за объркването, както и указания за проверка на..

публикувано на 25.02.20 в 13:42