Цветни пътеки водят бургазлии до контейнерите за разделно събиране на бул. "Богориди". Акцията е част от отбелязването на Деня на Земята 22 април. Инициативата е на БулевАРТ.
Децата имат възможност да се забавляват с арт работилница "Ламаленна", детски базар на училище "Френе", музика, инсталация от бирени капачки с послание, футболни игри.
Темата "Не ограничавай въображението - ограничи боклука" е избрана от членовете на БулевАРТ, за да насочи вниманието към цялостна промяна на отношението ни към използването на пластмасите. Усилията на участниците в проекта са насочени към премахване на пластмасата за еднократна употреба в градска среда.
Програмата:
От 15:00 часа възпитаниците на училище "Френе" организират тематичен базар. Те ще изработват и продават благотворително вещи, произведени от непотребни материали. Част от събраните средства ще бъдат дарени на Български червен кръст.
От 16:00 часа творчески настроените родители ще могат да се включат заедно с децата си в работилница на арт къща "Ламалена", където сами да изработят красива вещ от непотребни материали.
От 17:00 часа най-малките футболисти от "зелената" академия на "Нефтохимик" ще проведат открит урок по разделно сметосъбиране за всички минувачи чрез игри и упражнения, с които да демонстрират добри екологични примери.
През цялото време от сцената на БулевАРТ до Часовника ще звучат музикални изпълнения.
Надсловът на тазгодишната инициатива е свързан с опазването на планетата и използването на непотребни материали за творчество. Затова през деня ще бъдат изработвани арт инсталации. За една от тях ще се събират и използват бирените капачки в "Папа Beer".
БулевАРТ дава добрия пример, като участва в една от най-масовите световни инициативи и се надява да привлече последователи.
Диана Фъртунова е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ. Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти. Издала е..
18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..
На десето място по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място . Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..
В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..
16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..
12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града. Фестивалът се провежда в..
Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра. Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..