Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великденско тържество се проведе в Дома за лица с умствена изостаналост в село Русокастро

Великденско тържество са проведе в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Русокастро. В социалното заведение са настанени 130 младежи и мъже с различна степен на увреждания. 

С песни, танци и стихотворения момчетата поздравиха гостите на празника.

„Те са готвят от месеци и с огромен ентусиазъм, за да се представят добре“, каза зам. директорът на социалното заведение Кристина Георгиева.

За първи път в Дома гостува бургаския омбудсман Тодор Стамболиев, които беше искрено впечатлен от празненството:

„Виждаме едни хора, които имат страхотно излъчване, знам че много са се потрудили за да постигнат този резултат. Самите те се чувстват горди от това, което са постигнали. Трябва по често да има благотворителни инициативи, да им помагаме било институционално, било материално, трябва да се говорим за тях и проблемите им, защото те имат нужда от нашата закрила и помощ!“

За пореден път обитателите на Дома в Русокастро бяха посетени и от зам. областния управител Севдалина Турманова:

„Наистина бяха невероятни! За пореден път присъствам на тяхно тържество, винаги когато мога идвам за Коледа и Великден. Личи си, че с тези момчета се работи много. Усилия полагат педагозите и музикалните терапевти и целият колектив, вижда се едно по друго отношение и внимание, което има дава възможност да придобият социални умения, чувстват се полезни, развиват се!“

Ние от БНР – Бургас с удоволствие отново присъствахме на празника в Русокастро. Предстои да помогнем за озвучаването и популяризирането на една предстояща проява на момчетата от Дома. Те подготвят благотворителен концерт, а целта е да бъдат събрани средства за закупуването на професионална съдомиялна машина за Дома, разказа зам. директорът Кристина Георгиева:

„Тази съдомиялна е много нужна за кухнята ни, защото тук ежедневно се приготвя и сервира храна на толкова много хора. В концерта, който организираме нашите потребители ще се представя със специална програма. Поканили сме и известни изпълнители, които да ни подкрепят, но за сега ще запасим в тайна техните имена.“

Концертът ще се проведе на 6 юни в Младежкия културен център в Бургас.

репортаж може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коста Каранашев: В Котел ще бъде направена възрожденска академия на името на Раковски

„Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни,“ каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена възрожденска  академия на името на Раковски, която да възпитава семействата и техните деца в родолюбив дух...

публикувано на 14.04.21 в 17:23

Електромобилите – екологична и икономически-изгодна алтернатива

Автомобилите са „виновни“ за около 12% от генерираните във въздуха емисии на въглероден диоксид в ЕС. Това сочат данни на Евростат от края на миналата година. Като цяло, процентът от транспортния сектор е 30, близо 2/3 от това число е от леките коли. А алтернативата става все по-достъпна – електрическите автомобили. Все още обаче малко..

публикувано на 14.04.21 в 16:31

Правят паметник на загиналите медици в Бургас

Паметник на загиналите медици в борбата с коронавируса да бъде изграден пред УМБАЛ – Бургас. Разрешението беше дадено от общинския съвет днес. Той е дело на скулптура Ненчо Русев, посочи инициаторът на предложението Веселин Пренеров. Кметът Димитър Николов поясни: „ Паметникът ще бъде стилизирана фигура на медик, на лекар, който придържа..

публикувано на 14.04.21 в 16:02

Търсят концесионер на плаж „Устие на река Велека. Прекратява се концесията на „Къмпинг юг“

Министерският съвет откри процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „Устие на река Велека“, община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на частта от морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е обоснован от гледна точка..

публикувано на 14.04.21 в 15:30

"Булевард Демокрация" на 14 април

Годината е 2021-ва, 14 април  малко по-рано днес Бойко Борисов заяви, че вече няма да е министър-председател или по-точно няма да е кандидатът на ГЕРБ за поста. Не бързакте да казвате, че една епоха си отива, защото в миналото често се е случвало мнението на Борисов да се мени само в рамките на един ден. И макар джипът още да не е в гаража, добре дошли..

публикувано на 14.04.21 в 14:35

Бургас сред областите с най-висока смъртност на пчелните семейства

Бургас е една от трите области, където са регистрирали най-висока смъртност при пчелните семейства. Като най-чести причини за смъртността, експертите посочват липса на хранителни запаси и лошо зазимяване на пчелите. Емил Янев: Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март Едва при 15 на сто от проверените причината е заболяване...

публикувано на 14.04.21 в 12:54
Снимката е илюстративна.

Поставят още контейнери за разделно събиране на отпадъци в Сливен

Още 30 жълти контейнера ще бъдат разположени на места с преобладаващо високо жилищно строителство в Сливен. Това са районите на Центъра, кварталите „Клуцохор“, „Ново село“, „Дружба“, „Сини камъни“ и „Стоян Заимов“, поясниха от Общината. До момента системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и рециклируеми материали в Сливен..

публикувано на 14.04.21 в 11:20