Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България на велосипед ни показват двама ентусиасти

Снимка: личен архивТе са от породата ентусиасти. И още от хората, които се връщат към корените си. Пламен Иванов и Емилиян Николов са учили „туризъм“  в чужбина, живели са и работили в Испания, Германия, Великобритания, Пламен е стигнал и до Австралия, но са избрали родината си. В момента ги обединява и едно пътешествие на велосипед, което има мисия.

Проектът си са нарекли от „Б до Я“, защото обикалят България. Целта е да разкрият природното и културно богатство на страната, както и да стимулират алтернативния туризъм. Пътуването им стартира на 1 април и ще продължи до 5 май. До момента са навъртели над 1 000 км. от столицата, през Рила, Банско, Пловдив, Бургас и Варна. Обиколката им на Северна България минава през Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян, Враца.  Не ги плашат нито студ, нито дъжд.

„Нашата страна притежава внушителни пейзажи, уникална култура, традиции и обичаи датиращи от хилядолетия, богата и разнообразна кухня, все блага, които приемаме за даденост. Решихме да направим нещо по въпроса и така се роди идеята да обиколим България в рамките на един месец, с колела, едно пътуване, което да ни приближи до красотата на българската природа и култура. Така обединихме професионалните си и лични интереси“, разказват велоентусиастите.

Пламен определя себе си като пътешественик по природа, ценител на културната автентичност, предприемач с кауза който, чрез проекти като платформата Insaiders, се стреми да създава възможности за устойчиво развитие на туризма.

Емилиян също е винаги позитивен и готов за нови приключения. Вярва, че развитието на туризма в България тепърва започва. Една от неговите цели е да обиколи и снима всяко едно кътче от България и вече го прави чрез своя самостоятелен проект Bulgaria Guide.

„Разликата правят хората, а не местата. България е подценявана, не само като туриситческа дестинация, но и като начин на живот“, категорични са двамата и си обещават, че ще посветят ново пътешествие само на Черноморието.

Ходът на тяхното пътуване със снимки и видеа може да се следи във Фейсбук, на страницата им „От Б до Я“.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят в Бургас „Мощта на символите“ на Древен Египет

В Бургас ще бъде представена изложбата „Мощта на символите“, разкриваща тайните на фараоните на Древен Египет. От 15 юли до 11 септември във фоайето на Държавна опера-Бургас ще бъдат представени над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло. Артефактите са специално изработени в Египет по поръчка, под..

публикувано на 06.07.22 в 12:50

Японската култура ще завладее Бургас

Японската култура ще завладее Бургас в дните от 08 до 10 юли. JapaneseFestival 2022 пристига на морския бряг, за да зарадва всички фенове на екзотичната страна. В три дни посетителите ще могат да се докоснат до вековни традиции, изящни изкуства, невероятни демонстрации, базар и още много. Събитието се реализира с партньорството на Община Бургас...

публикувано на 05.07.22 в 12:05

Пеперудена красота на Флората

Изложба от живи тропически пеперуди и кристали е представена в Кръглата зала на Експо център " Флора".  При нас могат да бъдат видени и какавиди, и гъсеници, като така може да се проследи целия  жизнен цикъл красивите насекоми, съобщи Мирослава Аргирова, управител на Центъра: „Видовете, които са представени са традицинно най..

публикувано на 04.07.22 в 16:35
Дани Леван и Християна Лоизу

Дани Левън и Християна Лоизу с обща песен на "Бургас и морето"

„Ще те обичам“ се казва песента, с която двамата изпълнители - Християна Лоизу и Дани Левън ще се явят на тазгодишното издание на конкурса за популярна песен „Бургас и морето“. Музиката и аранжиментът са на Дани Левън, а текстът е на Анастасия Маврудиева. Идеята за песента се е зародила много бързо и експанзивно, споделят двамата изпълнители...

публикувано на 03.07.22 в 12:10

Ретро автомобили от цял свят – в Морската градина на Бургас (снимки и видео)

Ретро автомобили от цял свят за изложени на алеите в Морската градина на Бургас днес. В тематичната експозиция участват основно коли от бившия съветски блок, но има показани и редки модели на "Форд" и "Буик". Перли от миналото на американската автомобилна индустрия показват в Бургас Над 150 возила от целия свят, на български и..

публикувано на 02.07.22 в 12:04

Над 150 атрактивни автомобила представят на ретро парада в Бургас

Над 150 атрактивни автомобила представят на традиционния ретро парад в Бургас, тази събота. За първи път ще бъде показан американски автомобил от много висок клас, използван преди втората световна война от висшата дипломация ,обясни председателят на Бургаски авто-мото клуб "Ретро" Димо Джамбазов. „Автомобил, който до момента от такъв ранг..

публикувано на 01.07.22 в 09:44

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас ще бъде открит днес

Фестивалът на пясъчните скулптури 2022 отваря вратите си за посетители на 1 юли, от 18.00 часа. В първата вечер ще може да се влезе без входна такса.  Динозаврите ще бъдат във фокуса на това издание. По и звайването на фигурите от пясък са работили 14 скулптори от България, като много от тях са бургазлии. Това са:  Добрин Вътев,  Огнян Петков,..

обновено на 01.07.22 в 07:54