Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстои възобновяване на операцията по източване на горивото от "Мопанг"

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕСКъм края на май или началото на юни се очаква да се възобнови операцията по източване на горивото от потъналия край Созопол американски кораб „Мопанг“. Тя бе прекратена в края на миналата година, заради понижаване на температурата на морското дъното, която трябва да е над 12 градуса. Толкова е тя в момента, но на повърхността, каза изпълнителният директор на Морска администрация в Бургас – кап. Живко Петров:

"В момента нищо не се случва. Операцията е прекратена още през декември миналата година. Едно от основните изисквания е температурата на дъното да бъде над 12 градуса, за да е възможно изпомпването. Сега е доста по-студено.  Очаква се такава температура да има в края на този месец или началото на следващия. В момента сме в средата на дейността. Половината от количеството гориво е източено от танковете и от трюмовете. Остава другото. Водолазите започват сега през май подготвителните действия. Изчакват да се стопли. Преди това няма как да се помпи, защото е в полутвърдо състояние. 
Идентичен е случаят и с друг потънал кораб, на 35-36 метра дълбочина. Корабът "Родина", през Втората световна война натъквайки се на мина, потъва и той. Ще направим обследване, но там няма такава спешност.
"Мопанг" е на дълбочина 28-33 метра. в момента няма разлив на гориво, така както беше през миналото лято. От американския кораб не изтича нищо"
, допълни кап.Живко Петров

Очаква се операцията да приключи преди началото на летния туристически сезон.“

Чуйте повече в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 5 млн. лв. за земеделците, достигнали тавана по украинската помощ

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 5 009 527 лв. на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това става ден след като Управителният съвет на ДФЗ гласува актуализиране на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро. Актуализираха тавана на украинската помощ за земеделските..

публикувано на 07.12.23 в 14:44

Над 100 фирми в цялата страна са наели бежанци на работа

Над 100 фирми в цялата страна дават възможност на бежанци да изкарват сами своята прехрана и да се адаптират в новата си родина. Това показва статистиката на кариерния център на благотворителната организация „Каритас – България“. Борислав Дамянов, ръководител на центъра информира, че от 7 години те помагат в процеса на намиране на работа...

обновено на 07.12.23 в 14:35

Бизнесът подава автоматизирано в НАП уведомления за трудови договори

Националната агенция за приходите разшири обхвата на електронна услуга, която позволява свързаност от типа „система-система“ между клиентските софтуери и приходната агенция чрез софтуерен ключ (API ключ). Надградената услуга вече дава възможност на бизнеса да подава автоматизирано уведомления за сключени/изменени/прекратени трудови договори към..

публикувано на 07.12.23 в 14:11

За какво трябва да внимават студентите при резервациите за 8-и декември?

Хората трябва да познават и защитават правата си , заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация “Активни потребители“. Той посъветва младите хора, които имат оплаквания от качеството на туристическата услуга, предоставяна за Студентския празник - 8 декември, да настояват да получат обещаното.  "Винаги имаме договор, дори..

публикувано на 07.12.23 в 09:28

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България. Това заяви министър Зарица Динкова на честванията, посветени на Никулден, в културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле" в Бургас. Министър Динкова и кметът на града Димитър Николов се включиха в традиционния за местните рибари обичай и хвърлиха цветя в морето, за да..

публикувано на 06.12.23 в 19:27

Официално откриха обновения железопътен участък между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов (ОБНОВЕНА) (ГАЛЕРИЯ)

Обновеният железопътен коловоз свързващ Пристанище Бургас с гара Владимир Павлов  беше официално открит. На церемонията присъства и заместник-министърът на транспорта Бисер Минчев. Стойността на ремонтните дейности в участъка, който включва също прилежаща инфраструктура и стрелки, са в размер на близо 5 млн. лв.  Изпълнението на този проект..

обновено на 05.12.23 в 22:25

Поморие се сдоби с нова туристическа атракция, посветена на риболова

Нова туристическа атракция в Поморие представя един от основните поминъци на града – риболова. Посетителският център по рибарство и морско дело се помещава в бившата Водна кула и беше официално открит днес с водосвет и тържествена програма.    В новия музей могат да се видят древни находки, намерени в акваторията на Поморие, корабни..

публикувано на 05.12.23 в 16:12