Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха текстове, разширяващи понятието "неизбежна самоотбрана"

Текстовете, които либерализират поведението ни при неизбежна отбрана, получиха зелена светлина от народните представители, след като те приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс.

Промените предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежко ПТП с жертва затвори АМ "Тракия" на входа на Бургас

Тежка катастрофа между две коли е станала на АМ "Тракия" на входа на Бургас в платното за София. От ОД на МВР Бургас потвърдиха, че има и жертва.  Шофьорите да използват обходен маршрут от пътен възел "Ветрен“ по път  I-6  Айтос – Карнобат, път III-795 до пътен възел „Карнобат“ на АМ „Тракия“. Движението се регулира от екипи на "Пътна полиция"...

публикувано на 06.08.24 в 11:35

Окръжният съд ще гледа делото срещу Георги Генджев (ОБНОВЕНА)

За 12 часа беше отложено сутрешното заседание на Окръжния съд в Бургас по делото за убийството на учителката Рада Гешева. Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев. Мотивът за отлагането е, че подсъдимият все още не е пристигнал от ловешкия затвор в Бургас, обясни прокурорът по делото Ангел Георгиев: „Отложиха заседанието, защото охраната на..

обновено на 06.08.24 в 10:41
Архив

Възрастна жена от Айтос предаде 46 000 лева на ало-измамник

Майка и син от Айтос станаха жертва на телефонна измама. Схемата включва обаждане на домашния телефон от мним служител на "Енергото" , чрез който мошеникът се добрал до мобилните им телефони.  Малко по-късно айтозлиите получили телефонни обаждания от мъже, представили се за служители от Първо Районно управление – Бургас. Те обяснили, че работят по..

публикувано на 06.08.24 в 09:52

Катастрофа със загинал затвори пътя Шумен-Карнобат /ОБНОВЕНА/

Ограничено е движението по пътя Шумен-Карнобат в участъка Веселиново - Александрово поради катастрофа между кола и камион.  Водачът на лекия автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние,  съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на..

обновено на 06.08.24 в 08:51
Днес е иззета и електрическа триколка, управлявана отново в забранената с пътни знаци пешеходна зона

Задържаха агресивен велосипедист в Сливен, заканил се на полицай

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача.  Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:37

20-годишен варненец се удави край Царево

Тялото на удавен мъж е намерено  на скалистия бряг на нос Рохи в землището на Царево, съобщават от ОД на МВР Бургас. Сигналът е подаден около 20:10 ч. в неделя. Униформените установили, че това е 20-годишен варненец. От там не уточняват подробности за причините за смъртта на младия мъж. Тялото му е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна..

публикувано на 05.08.24 в 13:23

Цветелина Рандева: По-малко са кражбите тази година на мобилни телефони

В разгара на лятото местни плажуващи и гости от вътрешността на страната отмарят  край морето. От тях обаче се възползват крадците, които и тази година са особено изобретателни в кражбите, каза за БНР Бургас говорителят на областната дирекция на полицията Цветелина Рандева. Какво се краде най много? Ами това, което се намира в..

публикувано на 05.08.24 в 13:14