Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Велев: В обществото ни не се говори достатъчно за проблема с дрогата

4
Ива Дойчинова и Александър Велев

Българското национално радио започна национална кампания под наслов "Избери живота". Тя ще продължи осем месеца с фокус върху вредата от употребата на наркотици. В обществото ни не се говори достатъчно за този проблем, заяви генералният директор на БНР Александър Велев. Превенцията е изключително важна, каза още той и допълни:

"В обществото ни не се говори достатъчно за този проблем, но е много важно да има превантивна кампания, хората да са наясно какво следва от употребата на дрога, как въобще се стига до нея, защото понякога разпространението на дрога става неусетно и без да иска детето се закача и след това трудно се откача от тази зависимост. Надявам се БНР, заедно с нашите партньори, да акцентираме върху този проблем. „Вместо да влизаме в зависимости, избираме живота“ - към това призовавам младите хора".

Партньори в кампанията на БНР „Избери живота“ са Министерствата на здравеопазването, образованието, МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата".

Кампанията ще продължи 8 месеца с основна цел превенция на наркотиците, посочи генералният директор на БНР Александър Велев:

"Като обществено радио ни подхожда да водим такава кампания, именно за да предотвратим разпространението на дрога, да запознаем обществото, и младите хора особено, с проблемите от употребата, с последиците. Тази кампания не е само днес, тя ще продължи месеци наред с различни моменти, в които ще има кулминации. Ние ще правим събития и извън Радиото. Вижте какво жизнерадостно послание е образа на нашата кампания - подскачащо човече, избра живота. Стартираме конкурс за снимка, което да изпращат младите хора на техния подскок, на техния избор за живот".

Според заместник - вътрешния минитър Красимир Ципов нараства броят на децата до 17 години , които извършват престъпления под въздействие на наркотични вещества:

"Това увеличение, спрямо 2017 година за 2018, е увеличение с близо 30 процента".

С 10 на сто са нараснали и престъпленията, извършени от малолетни под въздействието на наркотици, съобщи заместник -министърът.

Замесник-министърът на обрпазованието Таня Михайлова поздрави БНР за кампанията и съобщи, че съвместно със МЗ са изработили указания за действия в училище при употреба и притежание на наркотоци.

Олимпийската шампионка Мария Гроздева заяви:

"Тази кампания е много хубава и аз като родител също съм притеснена. Родител съм на три деца! Трябва да се тръби постоянно, защото това е една лавина и е много страшно".

Според непраневителствените организации е необходим нов подход към борбата срещу разпространението на наркотици и към уязвимите групи, тъй като последните години наркозамисими и техните семейства търсят все по -често подкрепа извън институциите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

БНР стартира националната кампания "Избери живота“

Българското национално радио стартира национална кампания под надслов „Избери живота“. Фокус на кампанията е вредата от употребата на наркотични вещества. Кампанията започва с дискусия в ефира на програма „Хоризонт“ днес в Деня на Европа от 10.00 до..

публикувано на 09.05.19 в 07:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония почитат жертвите на атентата на летището в Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония пред мемориала на морската аерогара ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.  На ритуала се очаква да присъстват..

публикувано на 18.07.24 в 08:42
архив

В Бургас отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще се проведе днес в Морската градина на Бургас. Отбелязва се годишнина от неговото рождение. Преклонението пред делото и саможертвата на Апостола..

публикувано на 18.07.24 в 08:30
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова...

обновено на 17.07.24 в 17:46

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол...

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е..

публикувано на 17.07.24 в 15:25

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно..

публикувано на 17.07.24 в 14:36
Морски изглед от яхтата на Красен Парушев.

Морски Шенген в България няма

"Морски Шенген в България няма. В България чакат на границата и проверяват.“ Заключението направи бургаският яхтсмен Красен Парушев пред БНР Бургас след пътуване до Гърция. Любопитен да види премахнати ли са проверките по вода между държавите..

публикувано на 18.07.24 в 08:00