Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Велев: В обществото ни не се говори достатъчно за проблема с дрогата

4
Ива Дойчинова и Александър Велев

Българското национално радио започна национална кампания под наслов "Избери живота". Тя ще продължи осем месеца с фокус върху вредата от употребата на наркотици. В обществото ни не се говори достатъчно за този проблем, заяви генералният директор на БНР Александър Велев. Превенцията е изключително важна, каза още той и допълни:

"В обществото ни не се говори достатъчно за този проблем, но е много важно да има превантивна кампания, хората да са наясно какво следва от употребата на дрога, как въобще се стига до нея, защото понякога разпространението на дрога става неусетно и без да иска детето се закача и след това трудно се откача от тази зависимост. Надявам се БНР, заедно с нашите партньори, да акцентираме върху този проблем. „Вместо да влизаме в зависимости, избираме живота“ - към това призовавам младите хора".

Партньори в кампанията на БНР „Избери живота“ са Министерствата на здравеопазването, образованието, МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата".

Кампанията ще продължи 8 месеца с основна цел превенция на наркотиците, посочи генералният директор на БНР Александър Велев:

"Като обществено радио ни подхожда да водим такава кампания, именно за да предотвратим разпространението на дрога, да запознаем обществото, и младите хора особено, с проблемите от употребата, с последиците. Тази кампания не е само днес, тя ще продължи месеци наред с различни моменти, в които ще има кулминации. Ние ще правим събития и извън Радиото. Вижте какво жизнерадостно послание е образа на нашата кампания - подскачащо човече, избра живота. Стартираме конкурс за снимка, което да изпращат младите хора на техния подскок, на техния избор за живот".

Според заместник - вътрешния минитър Красимир Ципов нараства броят на децата до 17 години , които извършват престъпления под въздействие на наркотични вещества:

"Това увеличение, спрямо 2017 година за 2018, е увеличение с близо 30 процента".

С 10 на сто са нараснали и престъпленията, извършени от малолетни под въздействието на наркотици, съобщи заместник -министърът.

Замесник-министърът на обрпазованието Таня Михайлова поздрави БНР за кампанията и съобщи, че съвместно със МЗ са изработили указания за действия в училище при употреба и притежание на наркотоци.

Олимпийската шампионка Мария Гроздева заяви:

"Тази кампания е много хубава и аз като родител също съм притеснена. Родител съм на три деца! Трябва да се тръби постоянно, защото това е една лавина и е много страшно".

Според непраневителствените организации е необходим нов подход към борбата срещу разпространението на наркотици и към уязвимите групи, тъй като последните години наркозамисими и техните семейства търсят все по -често подкрепа извън институциите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

БНР стартира националната кампания "Избери живота“

Българското национално радио стартира национална кампания под надслов „Избери живота“. Фокус на кампанията е вредата от употребата на наркотични вещества. Кампанията започва с дискусия в ефира на програма „Хоризонт“ днес в Деня на Европа от 10.00 до..

публикувано на 09.05.19 в 07:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария,..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул...

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район..

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република..

обновено на 24.04.24 в 18:37