Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Републиканска студентска олимпиада по програмиране ще се проведе в Бургас

Снимка: Tekzup

За Бургас е чест да посрещне на своя територия част от най-умните български младежи. На 17 и 18 май тук ще се проведе XXXI-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране. Домакин на високия форум ще е Бургаски свободен университет.

За последен път тази олимпиада се проведе в Бургас преди 7 години, през 2012-та. Оттогава до днес градът ни стана доста по-разпознаваем върху картата с перспективните дестинации за развитие на IT и Аутсорсинг индустрията, така че настоящото домакинство е съпроводено с едно по-високо самочувствие.

Откриването на олимпиадата е в петък от 16 часа, а награждаването в събота, отново от 16 часа. От началото до края си тя ще премине в сградата на БСУ.

Тази година участват 23 отбора от 10 университета: Бургаски свободен университет, Икономически университет - Варна, Нов български университет, Русенски университет "Ангел Кънчев", Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет - Варна, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Технически университет - Габрово. Това са около 80 от водещите студенти в страната по информатика. По предварителна информация наравно с тях, но извън класирането, ще участват няколко ученици от националния отбор по програмиране и кандидати за него, като част от подготовката им за следващи изяви в международни състезания.

Кметът Димитър Николов пожелава успех на участващите в надпреварата три отбора от БСУ и един от Университет "Проф. д-р Асен Златаров".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Читалище "Изгрев" привлича млади читатели с видеотрейлъри на нови книги

Читалище „Изгрев“ представя в месеца на книгата - колекция от видеотрейлъри, в които се представят интересни детски книги. Една от тях е "Детска академия за добри обноски" на Невена Басарова. Експертът по добри обноски е събрала най-важното от своя опит в обучението по етикет.  Откъси от книгата се представят от малките актьори от..

обновено на 09.04.21 в 11:16

Награждават отличените на VI-тата областна олимпиада по информатика

Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VI-тата областна олимпиада по информатика. Въпреки усложнената здравна обстановка и продължаващото онлайн обучение желаещите да участват в „технологичното“ предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително..

публикувано на 08.04.21 в 15:40
Красимир Вълчев

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище от понеделник

От понеделник учениците от първи до четвърти клас се връщат присъствено в училище, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. За останалите се връща присъствения режим на обучение отпреди 22 март. „Взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12-и (април), в режима отпреди 22 март“, каза той на..

публикувано на 08.04.21 в 12:29

Богата програма за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас

Математически, езикови и творчески конкурси, куизове, изложби и вълнуващи срещи с успели бивши възпитаници са включени в програмата за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас. Събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината, стартираха през месец март с най-популярния международен конкурс по руски език „Русский медвежонок – языкознание для..

публикувано на 07.04.21 в 10:39

305 бургаски студенти се борят за общинска стипендия

 305 заявления подадоха бургаските студенти, които искат да получават семестриални стипендии по програмата на Община Бургас – „Успешни студенти“. Това е рекорден брой, в сравнение с есента на миналата година, когато 116 студенти кандидатстваха за финансово стимулиране на обучението. По-големият брой кандидатстващи е в резултат от направените промени в..

публикувано на 06.04.21 в 12:12

МОН обяви новите дати на ученическите олимпиади

Министерството на образованието утвърди датите за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, които през март и април бяха отложени заради въведените противоепидемични мерки. Националният кръг на олимпиадата "Знам и мога" ще се проведе на 15 май. По български език и литература ще бъде на шести юни, по английски и испански език - на 5 юни, а по..

публикувано на 06.04.21 в 12:02

Европейската студентска карта ще бъде като дигитална студентска книжка

Европейската комисия присъди на Бургаския свободен университет "Еразъм" хартата за висше образование. Тя е за периода 2021-2027 година. Учебното заведение има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм+", а новото ѝ мобилно приложение е в помощ на всички студентите. През септември тази година предстои финализирането и на..

обновено на 05.04.21 в 09:27