Процедурата за лаборатория за въздуха в Бургас не бе проведена правилно, смятат протестиращи

Снимка: БНР-Бургас/архив


Процедурата за избор на лаборатория за измерване чистотата на въздуха в Бургас не бе проведена коректно. Това коментира пред БНР - Бургас Стоян Грозев, един от организаторите на тематичния протест през миналата година. Не бе проведена обществена поръчка, каквото бе решението на Общинския съвет, подчерта той:

 „Обществената поръчка, която трябваше да се обяви за международна, независима лаборатория за мониторинг на въздуха в Бургас, трябваше да бъде факт до 1 март. Такава няма обявена. А на 22 март има покана за предложения към не международни, подчертавам, български фирми, със седалище в София, които да дадат индикативни оферти или предложения относно заданието, което беше прието от общинския съвет в Бургас. Тези две фирми, които са представили оферти, не са поставени в конкурентна среда, да участват в една такава поръчка“

При една обществена поръчка имаше възможност за по-голямо участие и повече оферти, коментира Стоян Грозев. Припомняме, че две фирми са предложили цени от над 5 и над 12 милиона лева за мониторинг на въздуха.

Сумите, които са предложени от фирми за мониторинг на въздуха в Бургас, наистина са прекалено големи. Това коментира Стефан Петров, друг от организаторите на миналогодишните протести в морския град. Според него, Община Бургас не си е свършила качествено работата относно решението на общинския съвет:

„Трябвало е да се допита до повече лаборатории, да пусне обществена поръчка, а те са пуснали, доколкото знам, питали са някакви две български фирми. А трябва да има обществена поръчка, за да може да достигне до повече фирми. Разбира се, говорим само и единствено за международни и измерването да става обективно. Защото, ако се прави от някоя българска фирма, всички знаят, че няма да е толкова качествено, обективно и безпристрастно“

Ще продължим да се борим с проблема, категоричен е Стефан Петров


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьори и кранисти са сред най-търсените на пазара на труда

Шофьори, кранисти, шлосери и други работници в производството продължават да бъдат едни от най-търсените на пазара на труда. Над 4 хиляди работодатели от цялата страна са участвали в анкетно проучване за да се определи къде липсват най-много специалисти и какви са нагласите във фирмите за качествата и знанията, които очакват те от бъдещите си..

публикувано на 16.12.19 в 09:12

Катастрофа по пътя Елхово - ГКПП "Лесово"

Временно е ограничено движението по път I-7 Елхово - ГКПП "Лесово", поради пътнотранспортно произшествие. На мястото на инцидента се извършват процесуално следствени действия. Катастрофата е на няколко километра след град Елхово. Челно са се сблъскали лек автомобил с ямболска регистрация и румънски тир. Шофьорът в колата, който е пътувал сем, е..

публикувано на 15.12.19 в 14:53

Да има етажни и фамилни паркинги искат съветници от Бургас

В Бургас предстои да бъдат изградени етажни паркинги, които ще са със символични цени. Според общината - при 8 часов престой ще се плащат само 2 лева. Вносителите на предложение Кирил Начев и Георги Събев искат да има фамилна екозона с   паркоместа, които да са с различно оцветяване, каза управителят на общинско предприятие „Транпорт“ Андрей..

публикувано на 15.12.19 в 12:45

Съветници от СЕК искат „зелен фонд“

Планираното повишаване на данъците за автомобили в предлагания от общинската администрация вид няма да доведе до подобряване на екологичната обстановка в Бургас. Около тази позиция се обединяват членовете на групата съветници на ПП СЕК. Константин Бачийски и колегите му Кирил Начев, Георги Събев, Христина Секлемова и Красимир Калудов..

публикувано на 15.12.19 в 10:20

Нови светофари ще бъдат поставени на възлови кръстовища в Ямбол

Повече от 30 години светофарите в Ямбол не са подменяни, а честите аварии създават неудобства за пешеходци и водачи. Все по- често на най- натовареното ямболско кръстовище, до Ловния дом, светофарът не работи и в пиковите часове се налага полицаи да регулират движението. Зам.- кметът на Ямбол Михаил Керемедчиев коментира „..

публикувано на 15.12.19 в 09:26

Слаб интерес към програмата "Старт на кариерата"

Незаети остават много от местата обявени по програма "Старт кариерата" в страната и в частност в нашия регион. Одобрени са вече новите кандидати, които ще започнат работа в общински и държавни ведомства. Интересът е слаб, въпреки че се осигурява работа след изтичането на заетостта по програмата. Програмата "Старт на кариерата" дава възможност да..

публикувано на 15.12.19 в 08:24
Снимката е илюстративна

Социалното предприятие за озеленяване в Бургас ще стане общинско

Социалното предприятие за озеленяване и благоустройство „Зелени асистенти“ трябва да запази дейността си. Това е посочено като искане от местния парламент в докладната, която ще бъде гласувана на общинската сесия на 19 декември, каза заместник-кметът Весна Балтина "Целева група на този проект бяха младежи, които са до 29 години и са трайно..

публикувано на 14.12.19 в 14:21