Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Процедурата за лаборатория за въздуха в Бургас не бе проведена правилно, смятат протестиращи

Снимка: БНР-Бургас/архив


Процедурата за избор на лаборатория за измерване чистотата на въздуха в Бургас не бе проведена коректно. Това коментира пред БНР - Бургас Стоян Грозев, един от организаторите на тематичния протест през миналата година. Не бе проведена обществена поръчка, каквото бе решението на Общинския съвет, подчерта той:

 „Обществената поръчка, която трябваше да се обяви за международна, независима лаборатория за мониторинг на въздуха в Бургас, трябваше да бъде факт до 1 март. Такава няма обявена. А на 22 март има покана за предложения към не международни, подчертавам, български фирми, със седалище в София, които да дадат индикативни оферти или предложения относно заданието, което беше прието от общинския съвет в Бургас. Тези две фирми, които са представили оферти, не са поставени в конкурентна среда, да участват в една такава поръчка“

При една обществена поръчка имаше възможност за по-голямо участие и повече оферти, коментира Стоян Грозев. Припомняме, че две фирми са предложили цени от над 5 и над 12 милиона лева за мониторинг на въздуха.

Сумите, които са предложени от фирми за мониторинг на въздуха в Бургас, наистина са прекалено големи. Това коментира Стефан Петров, друг от организаторите на миналогодишните протести в морския град. Според него, Община Бургас не си е свършила качествено работата относно решението на общинския съвет:

„Трябвало е да се допита до повече лаборатории, да пусне обществена поръчка, а те са пуснали, доколкото знам, питали са някакви две български фирми. А трябва да има обществена поръчка, за да може да достигне до повече фирми. Разбира се, говорим само и единствено за международни и измерването да става обективно. Защото, ако се прави от някоя българска фирма, всички знаят, че няма да е толкова качествено, обективно и безпристрастно“

Ще продължим да се борим с проблема, категоричен е Стефан Петров


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват контрола за носене на маски в междуградските автобуси

Броят на посетителите на спортни събития ще се намали от 50 на 30 %. Това решение взеха участниците в общинския кризисен щаб в Бургас днес. Освен това ще бъдат ограничени мероприятията в пенсионерските клубове, а предстоящите културни и спортни събития ще бъдат селектирани, съобразно очакваната аудитория и големината на залите. На този етап не стои на..

публикувано на 27.10.20 в 17:17

„Slow Food Travel" или туризъм с идентичност в Созопол

Кулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“.  Може да се постави началото на популяризиране на созополски..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Поражения по инфраструктурата в Прилеп заради движението на тежка техника

Пропадания на пътната настилка, изкривени тротоари. Това е резултат от преминаващата тежка техника през сунгурларското село Прилеп. Местни жители сигнализират, че са нанесени щети и по домовете им. Заради ремонт на жп линията, тежкотоварна техника преминава през една от улиците в селото – „Юрий Гагарин“. Пораженията по пътната..

обновено на 27.10.20 в 16:13

"Булевард Демокрация" на 27 октомври

Понякога имам усещането, че живеем в Африка. Или поне поведението на отговорните за нас към нас е като част от коренното население на континента – щраусите. Нали сте чували, че като има опасност, те си заравят главата в пясъка, надявайки се, че ще отмине без да ги види. Така се получи и с коронавируса. Наложихме строги мерки в началото на..

публикувано на 27.10.20 в 14:59

Отлага се общественото обсъждане на новата организация на движението в кв. „Ветрен“

Общественото обсъждане на предложената схема за реорганизация на движението в кв. "Ветрен" се отлага. Това съобщава Община Бургас. То бе насрочено за 28 октомври. Промяната в движението трябваше да обхване карето улици "Рила", "Българка", "Околчица" и "Ветренска" в кв. "Ветрен".  Новата дата ще бъде обявена достатъчно дни по-рано, за да могат да..

обновено на 27.10.20 в 11:19

Плувецът Цанко Цанков става "почетен гражданин" на Община Бургас

Плувецът Цанко Цанков бе обявен за "почетен гражданин" на Община Бургас. За това гласува местният парламент днес. Гласуването бе съпроводено от дебат, тъй като общинският съветник Веселин Пренеров предложи плувецът да бъде удостоен с отличието "почетен съветник ", което е по-високо звание по новия правилник, който бе приет през 2018-та година.   "Той е..

публикувано на 27.10.20 в 11:15
архив

Съветниците подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас

Общинските съветници подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас. Те приеха трасето да бъде прехвърлено на АПИ. Процедурата е стъпка към реализирането на важния проект, обяви кметът Димитър Николов.  "Самият обход ще помогне за намаляването на трафика и тежките ПТП-та по улица "Транспортна". Със сигурност ще намали обема на замърсяване,..

публикувано на 27.10.20 в 11:03