Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младите, които ще гласуват: Направете информиран избор и участвайте в евровота!

| обновено на 21.05.19 в 08:48
Йоана Стоянова и Иво - Емануил Полинчев
Снимка: БНР - Бургас

В края на седмицата на 26 май предстоят европейските избори. Проучванията сочат, че по голяма част от младите хора у нас няма да участват във вота. Едва 44,7% от младежите биха отишли да гласуват за евродепутати, според данни на анкета, направена от Институтът за "Иновации в политиката" през февруари тази година.

Ние пък ще ви запознаем с момче и момиче от Бургас, които са категорични, че ще участват в предстоящия вот. Те са вече пълнолетни и за първи път ще участват в избори.

Йоана Стоянова е на 18 години и завършва Руската гимназия в Бургас. Тя мечтае да стане учител и вече е направила първата крачка в тази посока, приета е да учи руска филология в Пловдивския университет.

Йоана е категорична е, че ще участва в изборите, но все още не е решила за кого ще бъде нейния вот. Според нея е важно да се гласува, защото така се определя бъдещето на Европа, а и на страната ни.

„Ние, младите хора сме бунтари и искаме да променим нещата към по – добро! Искаме да бъдем чути, а и нали от нас ще зависи бъдещето на Евросъюза?“

Бургазлийката казва, че би гласувала за личност, а не за партия. Според нея кандидатът за евродепутат, който може да спечели нейния глас, трябва да покаже страст в целите, които си поставя за бъдещето на страната ни.

„Голяма отговорност е да си в Европарламента и там трябва да отидат заслужили българи. Те трябва да защитават националните интереси, да работят за спиране на миграцията на младите хора в чужбина!

Повече може да чуете в звуковия файл:

Иво – Емануил Полинчев е на 19 години, студент е в Холандия, учи психология. Ще гласува за първи път, проучил е как да направи това в чужбина и вече е направил своя избор:

„Ще подкрепя личност, а не партия. Познавам човека, за който ще гласувам и дори участвах в неговата кампания по събиране на подписи, за да може да се кандидатира за европейски депутат. Той е честен и отговорен и за това ще гласувам за него!“

Според Иво - Емануил връстниците му трябва да разберат, че гласа им има значение, че промяната и бъдещето зависи от тях.

„Всеки трябва да направи информиран избор и да знае, че дори и един избор от един човек може да промени историята по някакъв начин!“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Иво - Емануил и Йоана избират да бъдат активни гласоподаватели, защото искат техния глас да бъде чут не само в България, но и в обединена Европа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекланяме се пред подвига на Христо Ботев

С венци и цветя от 11.00 часа жителите и гостите на Бургас ще се преклонят пред героичната саможертва на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Честванията ще започнат с час по-рано, от 10-ет с патриотична и възрожденска музика, а в 11.00 ч. празнични маршове в изпълнение на Бургаския духов оркестър ще ознаменуват..

публикувано на 02.06.20 в 07:47

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56