Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

68 свидетели призовани за смъртта на Горан в затвора

Двамата надзиратели, обвинени за смъртта на затворника Горан Горанов, днес се изправиха пред Районния съд в Бургас. От разпоредителното заседание стана ясно, че се очаква тежък процес с множество свидетели.

68 души ще бъдат разпитани по делото в четири поредни заседания като първото ще бъде на 26 юни. 13 са вещите лица, които ще участват в процеса. 

Предствено бе искане от страна на семейството на Горан Горанов-от баща му Красимир, майка му Саша и сестра му Йонка, да бъдат конституирани като частни обвинители с гражански иск, който да бъде разглеждан паралелно. Съдия Николай Гемеджиев прецени, че това ще утежни наказателния процес и отхвърли искането, но уточни че на следващ етап те могат да се възползват от това си право.

Обвинител за смърт по непредпазливост е Софийската градска прокуратура. Според обвинителния акт надзирателите Стилиян Карчев и Ангел Мавров не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода, което е довело до смъртта му. Прокурор Марияна Димитрова каза:

„Прокуратурата счита, че са събрани достатъчно доказателства за виновността на лицата и ще си поддържаме обвинителния акт. По отношение на гражданския иск смятам, че няма да затрудни наказателния процес, но съда прецени, че ще има затруднение и не го допусна са съвместно разглеждане.“

Припомняме, че инцидентът с Горан Горанов е от 2017 година. В ранното утро на 25 март е възникнала повреда в парната инсталация на спалното помещение на Горан Горанов, при която имало изтичанена водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. Тя е предизвикала тежка довело до смъртта на затворника. Според обвинителния акт двамата надзиратели при при възникналата аварийна ситуация с парното отопление, не са предприели своевременно мерки за ограничаването и ликвидирането на последствията от нея така че да опазят живота на лишения от свобода. 

На Карчев и Мавров е наложена забрана да напускат страната. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да получат наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Днес те останаха безмълвни.

Горан Горанов излежаваше присъда за нападение над надзирател. От спортист с множество титли за няколко години той се превърна в популярно лице от ъндъграунд живота на Бургас с множество кримининални прояви.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вандали потрошиха 3Dфигурката на дете при входа към Морската градина

3D фигурката на детенце при входа от к-с "Лазур" към Морската градина е потрошена от вандали, съобщиха от Община Бургас. Фигурата е поставена там, за да заостря вниманието на шофьорите да спират на пешеходната пътека. Община Бургас и ОД на МВР призовават, ако някой разпознае извършителите във видеото, да се обади на 112. 

публикувано на 11.08.20 в 15:30
Снимката е илюстративна.

Повече пожари това лято в региона на Бургас

Регистрираните пожари през летния сезон тази година са повече в сравнение с миналата. Това показват данните на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Основната причина са високите температури и силния вятър. От началото на годината досега са регистрирани 488 пожара на територията на общините Бургас, Созопол и..

публикувано на 11.08.20 в 14:39

Задържаха земеделски производител за убийство на бизнесмен от Сливен

Задържан е убиецът на 45-годишен бизнесмен от Сливен, чието тяло бе намерено от полицейско куче на 21 юли, укрито в сух канал в землището на село Панаретовци, в близост до овощната му градина, съобщи окръжния прокурор Пламен Стефанов. Извършителят е на 36-години, земеделски производител, без криминални прояви. Той е задържан в събота следобед, а..

публикувано на 11.08.20 в 09:14
Личен архив

Софиянка блъсна дете, изскочило внезапно на пътя

40-годишна софиянка блъсна с колата си внезапно излязло от крайпътните храсти момиченце от Несебър. Инцидентът е станал на улица «Крайбрежна» в морския град, съобщават от полицията. От там уточняват, че детето е на 12 години и неправилно е пресичало пътното платно. Но и „Маздата“ на софиянката се е движела с неосъобразена скорост. Детето е..

публикувано на 11.08.20 в 08:21

Уволнени са двама служители на НСО заради случая с дебаркирането край "Росенец"

Шестима служители на Националната служба за охрана са санкционирани дисциплинарно за пропуски при изпълнение на служебните им задължения на 7 юли в района на парка "Росенец", съобщават от НСО по повод проверката на действията на държавните охранители в т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган при дебаркирането там на Христо Иванов от "Демократична..

публикувано на 10.08.20 в 17:44

Оставиха в ареста мъж, обвинен в убийство в село Панаретовци

Окръжният съд в Сливен остави в ареста мъж, обвинен в предумишлено убийство в село Панаретовци. Престъплението е извършено в края на юли тази година. Жертвата е 45-годишен мъж от Сливен. За подобно престъпление се предвижда затвор от 10 до 20 години. Определението на Окръжния съд в Сливен може да бъде обжалвано.

публикувано на 10.08.20 в 16:19

Мъртви елени край Ропотамо, институциите търсят подробности

Два мъртви елена са намерени край река Ропотамо. На животните се натъкнала жена по време на разходка в резервата.  Животните открила Десислава Луканова. В социалните мрежи тя разказва, че по пътеката край реката не видяла нищо необичайно, но час и половина по-късно на връщане видяла ужасяващата гледка на мъртвите животни. Невен Каравасилев..

публикувано на 10.08.20 в 16:00