Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Несебър с еко акция за разделно събиране

На територията на Община Несебър беше  проведена  ежегодната пролетна кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни  батерии и акумулатори.

Благодарение на инициативността на граждани и фирми, които взеха дейно участие, в обявените пунктове бяха събрани: 24 кг негодни за употреба батерии, около 686бр. информационно, телекомуникационно оборудване и потребителски уреди (хладилници, монитори, телефонни апарати, компютри, ел. печки, бойлери, телевизори и др.), 300бр. енергоспестяващи осветителни тела и 305бр. луминисцентни лампи.

В инициативата се включиха граждани, ведомства, частни фирми - хотелски комплекси. Най-голяма активност беше отчетена в гр. Несебър и кк „Слънчев бряг”.

Събраните масоворазпостранени отпадъци се предадоха за рециклиране на организациите по оползотворяване. 

Кампанията се провежда два пъти годишно - през пролетта и есента. Община Несебър благодари на всички, които взеха дейно участие в поредната кампания за разделно събиране на излязло от употреба специфично оборудване, тъй като голяма част от съставящите го компоненти не се рециклират по естествен начин. Това води не само до трайно замърсяване на околната среда, но има сериозни последици за здравето, поради вложените в електронните уреди тежки метали. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27

Рибният фест се завръща в Царево през септември

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, отново ще зарадва жители и гости на Южното Черноморие на 7 септември, съобщиха от местната администрация. Голямото забавление в края на лятото ще се проведе на пристанище Царево и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров..

публикувано на 07.08.24 в 10:00