От 1 юни остров Свeта Анастасия се включва в кампанията „Да ограничим пластмасата“

www.andrey-andreev.com
Снимка: Андрей Андреев

В ранните часове на 1 юни водолазите от клуб "Приятели на морето" - Бургас  ще почистят морското дъно около остров Света Анастасия. Традиционно на тази дата посетителите могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия. Екипът на острова ще ви предложи да се разхладите с наливна бира и домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа. Музикантите от група "Stiff Bones" ще свирят на плажа за настроение.

От 1 юни 2019 година Община Бургас стартира кампания за ограничаване използването на пластмасови изделия за еднократна употреба на остров Света Анастасия. Напитките ще се предлагат само в стъкло и метал. Съдовете за еднократна употреба ще са от хартия, чашите и сламките също. Знаем, че пластмасата е навсякъде около нас, но малко по малко, чрез личния пример на всички нас, възрастните, трябва да научим днешните деца да ползват все по-рядко най-неекологичните нейни производни.

Докато сте на острова на 1 юни, можете да посетите музея, двете изложби "Скритите тайните на Черно море" и "Животните на Черно море". И защото е 1 юни - Ден на детето, достъпът до музея ще е с вход свободен за всички деца. Най-малките ще могат да се позабавляват още с "Щурата лаборатория", да рисуват върху миди, както и собственоръчно да засадят растения заедно с приятелите ни от ферма "BIOTIFUL".

Кораб "Анастасия" ще пътува от Магазия 1 с часове на тръгване  10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 17:00. Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124. Цените на билетите за пътуване може да видите ТУК.


Програма:

10:00 ч. - 13:00 ч. - Вадене и печене на миди на тенекия;

10:30 ч. - 14:00 ч. - Участие на група "Stiff Bones";

11:00 ч. - 12:00 ч. - Шоу програма "Щурата лаборатория" на сцената на острова;

12:00 ч. - Детска работилничка за рисуване върху мидени черупки;

14:00 ч. - Лекция "Бургас рециклира" - за по-чисто Черно море и изработване на весели табели за разделно събиране на отпадъци;

15:30 ч. - Детски пленер-конкурс за рисунка на тема: "Островът и чистото море", съвместно с Национална Художествена Академия - клон Бургас;

17:30 ч. - Засаждане на растения с участието на представители от ферма "BIOTIFUL".   


Снимка: www.andrey-andreev.com

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За периодични проверки на големите промишлени замърсители ще настояват от Община Бургас

Община Бургас ще продължава да настоява за спазване на клаузите в издадените комплексни разрешителни на големите предприятия на територията на града и налагането на строги санкции от РИОСВ при нарушаването им. Кметът Димитър Николов заявява, че и трите предприятия - "Лукойл", "Кроношпан" и "Топлофикация", трябва да бъдат проверявани от..

публикувано на 11.12.19 в 17:30

Първи форум на доброволчеството се проведе в Бургас

Бургаски ученици, преподаватели и работодатели споделиха добри практики от доброволчески акции по време на първия форум за доброволчество - "Заедно творим добро". Той има за цел да създаде една обща платформа, където доброволчески и неправителствени организации ще могат да си споделят информацията дигитално. Форумът събра представители от..

обновено на 11.12.19 в 17:18

100 000 лева глоба за „Лукойл“ готви РИОСВ заради миризмите

Няма превишение на нормите на сероводород и въглеводород във въздуха на Бургас, но въпреки това заради миризмата, достигнала до града рафинерията ще получи санкция. Това стана ясно след спешните проверки на институциите, наложени от над 30 сигнала за остра задушлива миризма на нефтопордукти и газ, усетени от бургазлии снощи.  Измервания са..

обновено на 11.12.19 в 16:44

EVN: Във фактурите пише на каква тарифа ви отчитаме

Клиентите избират по какъв начин да се тарифира изразходената от тях електроенергия. Това отговориха от „Електроразпределение Юг“, след подадения към тях сигнал , че жители на Малко Търново плащат ток само по дневни тарифи. Крум Косев от компанията поясни: „Конкретно за тарифността е важно да се знае, че тя зависи от избора на всеки..

публикувано на 11.12.19 в 16:19

Общински съветник пита КАТ използват ли се газ анализатори и димомери

В открито писмо, общинският съветник от Бургас  Георги Дракалиев пита  комисар Неделчо Рачев,  началник сектор „Охранителна полиция“  към ОДМВР – Бургас дали са въведени в експлоатация газ анализаторите и димомерите, които са били дарени от Общинския съвет през 2018 година. Той задава въпроса кога жителите на Бургас да очакват това да се случи?..

публикувано на 11.12.19 в 15:41

Подкрепяме деца в риск с инициативата „Елха на доброто“

И тази година желаещите да подкрепят деца в риск ще могат да го направят чрез инициативата „Елха на доброто“. Събраните памперси, детски пюрета и храни за 0-3г., нови дрехи, обувки, играчки и лакомства, в навечерието на празниците ще достигнат до семействата, с които през годината е работил Областният координационен механизъм по..

публикувано на 11.12.19 в 14:49

"Булевард Демокрация" на 11-ти декември

Теми в "Булевард Демокрация" на 11 -ти декември В Малко Търново плащат тока само по една тарифа - дневна, за това съобщиха граждани от малкото градче, защо , Мариян Иванов потърси отговорите  от ЕВН. Силно задушлива миризма примесена с тънка бургаска мъгла  се спусна снощи над града. Гражданите за кой ли път бяха възмутени, в социалните мрежи..

публикувано на 11.12.19 в 14:07